image

Ministerie start programma om werken met open source te bevorderen

dinsdag 14 maart 2023, 12:40 door Redactie, 5 reacties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een programma gestart om het werken met open source op het departement te bevorderen. Uiteindelijk wil staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering dat het Open Source Program Office (OSPO) binnen de hele rijksoverheid een plek vindt. Volgens het ministerie heeft OSPO als belangrijkste doel het wegnemen van interne blokkades en knelpunten rondom het gebruik van open source.

"De OSPO maakt afspraken met de verschillende onderdelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken over het uitvoeren van pilots of het open source maken van bestaande applicaties. Hiermee wordt de nodige kennis en ervaring opgedaan om de omschakeling naar open source werken te maken", aldus het ministerie. De OSPO gaat met verschillende beleids- en stafdirecties samenwerken, bijvoorbeeld op het terrein van inkoop, openbaring van overheidsinformatie.

Vorig jaar vond er een onderzoek plaats naar opensourcesofware bij het ministerie. "Open source zou uiteindelijk onderdeel moeten zijn van de reguliere werkwijze bij het gebruik en de ontwikkeling van sofwareoplossingen. Dit is momenteel niet het geval en daarom is een tijdelijke impuls nodig om het thema aan te pakken. Gegeven de aard van de vereiste interventies, denken wij dat een programmatische aanpak het meest passend is", zo liet het onderzoeksrapport weten, dat ook voor het starten van een OSPO pleitte (pdf).

Image

Reacties (5)
14-03-2023, 15:25 door _R0N_
Volgens het ministerie heeft OSPO als belangrijkste doel het wegnemen van interne blokkades en knelpunten rondom het gebruik van open source.
Helemaal prima.
Ik ben alleen bang dat ze weer helemaal doorslaan en dat iedereen daar straks verplicht wordt enkel open source te gebruiken of dat het idee leeft dat dat zo is.

Kies gewoon de beste oplossing voor je probleem en ga niet door brandende hoepels springen.
14-03-2023, 17:07 door Anoniem
Het klinkt goed. Maar het komt van de overheid. Waar zit de dubbele agenda?
14-03-2023, 19:15 door Ron625
Het is al jaren zo, dat bij gelijke geschiktheid, OpenSource de voorkeur heeft.
Niets nieuws dus........
14-03-2023, 19:54 door Anoniem
Ja, ja transparent.
De source van digiD was ook niet echten open, een afsplitsing van iets wat niet meer gebruikt wordt.
15-03-2023, 11:09 door Anoniem
Goed initiatief.

In gebruik nemen van Open Source is overigens niet echt goedkoper dan Commerciele software.
Immers,
- als je niets bijdraagt aan de betreffende community, dan gaat die software vanzelf verdwijnen.
- je moet gewoon de implementatiekosten betalen.
- ook onderhoud en ondersteuning (zelf of door anderen) kost ook gewoon geld. Als je dit slim organiseert, dan kan dit wél veel goedkoper worden dan de zoveel procent per jaar. Je kan ook een contract afsluiten met een x aantal ondersteuning calls. Of varianten.

En toch
- Als je een model kiest (ook voor onderhoud) dat het aantal installaties niet belangrijk is, dan
- hoef je geen nader contract af te sluiten voor meer gebruik (dus sneller operationeel)
- hoef je geen licentiemanagement (incl controles) op de Open Source los te laten
- is er geen reden om te tellen (in formele zin)
- hoeft een manager geen toestemming te geven dat die gebruiker de software gebruikt
- kan elke gebruiker naar behoefte en onmiddellijk de software op eigen systeem installeren (bij end-user software)
- hoeft een gebruiker niet te wachten en zal minder geneigd zijn tot volpompen van de eigen werkplek met software die wellicht nog eens makkelijk kan zijn (eigen voorraadvorming)
- kan een gebruiker de software zelf deïnstalleren als die software niet meer nodig is (bijv om performance te verbeteren)

Als je al die management aandacht, inkoop activiteiten, licentiemanagement, de resulterende wachttijden als kostenbesparing zou uitrekenen, dan is de besparing met Open Source ineens heel veel meer dan alleen aanschaf, installatie en onderhoud.

Als je dan ook nog eens investeerd in functies die je zelf nodig vind en die je door de betreffende community laat ontwikkelen, dan heb je heel vaak sneller de functionaliteit beschikbaar tegenm lagere kosten dan als je dat in commerciele software laat bouwen. En jouw partners (ook jouw concurrenten) hebben dan tegelijk de beschikking over die functionaliteiten. Als meerdere organisaties dat doen, dan kunnen er mooie dingen uit groeien (hergebruik, etc).

Denk niet dat ik onzin schrijf.
Al deze dingen heb ik al gedaan en zijn effectief gebleken.

ik ben natuurlijk niet volledig ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.