image

Oostenrijkse privacytoezichthouder: Meta-trackingpixel in strijd met AVG

donderdag 16 maart 2023, 10:07 door Redactie, 9 reacties

De trackingpixel die Meta gebruikt voor het volgen van mensen op internet is in strijd met de AVG en de Schrems II-uitspraak van het Europees Hof van Justitie, zo heeft de Oostenrijkse privacytoezichthouder geoordeeld (pdf). Het Hof oordeelde in 2020 dat het Privacy Shield-verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voor het uitwisselen van persoonsgegevens naar de VS ongeldig is.

Volgens de rechter zijn gegevens die onder het verdrag werden uitgewisseld niet goed beschermd in de Verenigde Staten. Door de uitspraak van het hof mogen bedrijven in de EU op grond van het Privacy Shield-verdrag geen persoonsgegevens meer aan de VS doorgeven. "Hoewel dit een grote schok voor de techindustrie was, hebben Amerikaanse providers en Europese data-uitwisselaars de uitspraak grotendeels genegeerd", stelt privacyorganisatie noyb.

"Net zoals Microsoft, Google of Amazon, heeft Facebook op zogenoemde "modelcontracten" en "aanvullende maatregelen" vertrouwd om het uitwisselen van data door te laten gaan en Europese businesspartners gerust te stellen", laat de privacyorganisatie verder weten. Eind 2020 diende noyb meer dan honderd klachten bij Europese privacytoezichthouders in over websites die van Google Analytics en Facebook-trackingpixels gebruikmaken.

Vorig jaar verklaarde de Oostenrijkse privacytoezichthouder Google Analytics in strijd met de AVG. Volgens noyb geldt deze beslissing ook voor "Facebook Login" en de "Meta Pixel". Bij het gebruik van deze tools wordt namelijk data naar de VS gestuurd. "Facebook heeft altijd voorgedaan dat commerciële klanten de technologie kunnen blijven gebruiken, ongeacht twee uitspraken van het Europees Hof van Justitie die het tegenovergestelde zeggen. Nu heeft de eerste toezichthouder een klant verteld dat het gebruik van Facebook-trackingtechnologie illegaal is", aldus Max Schrems, privacyactivist en oprichter van noyb.

Schrems stelt dat de uitspraak voor bijna alle Europese websites relevant is. Veel websites maken namelijk van Facebooks trackingtechnologie gebruik om gebruikers te volgen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wanneer websites echter van deze technologie gebruikmaken sturen ze ook gebruikersdata naar het Amerikaanse techbedrijf waarna het bij de NSA terechtkomt, laat noyb verder weten. De Europese Commissie werkt aan een nieuw privacyverdrag met de VS, maar dat is nog niet klaar en volgens noyb zal dit ook nog wel enige tijd duren, aangezien Amerikaanse wetgeving bulksurveillance toestaat. Het is onbekend of de Oostenrijkse privacytoezichthouder de website die van Meta's trackingtechnologie gebruikmaakt heeft beboet.

Reacties (9)
16-03-2023, 10:22 door Anoniem
Nu nog alle duizenden andere trackers.
16-03-2023, 10:36 door Anoniem
Als de winst met overtreden hoger uitkomt dan de boete wordt het meestal ingecalculeerd in het bedrijfsplan.
The American way of business, all for the money.
Ze hebben bij dit soort monopolie bedrijven lak aan alles en iedereen.

Ik wens de EU en Oostenrijk geluk.
Waarschijnlijk krijgen ze niet eens meer Amerikaanse en overige Max Pixel content te zien.
Net als bij de Amerikaanse MSM op EU-DNS.

Daarom blokkeer ik het zelf wel. Web-beacons & Meta Pixels, not on my home lines.

Extensies om te blokkeren binnen de browser: Ugly Email en Pixel Block.

luntrus
16-03-2023, 10:45 door Anoniem
Intussen kun je natuurlijk zelf aan de slag met het tegenhouden en frustreren van trackers door je instellingen van je browser aan te passen en, in geval van Firefox, add ons als uBlock Origin, uMatrix e.d. te installeren en goed te configureren. Dat scheelt al een slok op een borrel!
16-03-2023, 14:54 door Briolet
Waarom in elke browser apart blokkeren. Doe het eenmalig in de router en het blokkeert direct op al je apparaten en browsers.
16-03-2023, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Nu nog alle duizenden andere trackers.
Als meta dit niet mag, dan zijn die duizenden andere trackers ook juridisch aan te pakken.
16-03-2023, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Als de winst met overtreden hoger uitkomt dan de boete wordt het meestal ingecalculeerd in het bedrijfsplan.
The American way of business, all for the money.
Ze hebben bij dit soort monopolie bedrijven lak aan alles en iedereen.

Ik wens de EU en Oostenrijk geluk.
Waarschijnlijk krijgen ze niet eens meer Amerikaanse en overige Max Pixel content te zien.
Net als bij de Amerikaanse MSM op EU-DNS.

Daarom blokkeer ik het zelf wel. Web-beacons & Meta Pixels, not on my home lines.

Extensies om te blokkeren binnen de browser: Ugly Email en Pixel Block.

luntrus
Het gaat in deze niet om de "Amerikaanse" bedrijven die fout zijn maar de Europese bedrijven die gebruik maken van de tooling van deze bedrijven. De Europese bedrijven zijn in overtreding, die sturen de data naar de VS.
16-03-2023, 18:38 door Anoniem
Leuk hoor jongens en meisje, al die goedbedoelde tips hierboven.
Ik heb zelf ook allerlei add-ons en een pi-hole, etc., maar daar heeft tante Truus uit Waddinxveen toch niks aan.

Gewoon gepersonaliseerde shit verbieden, dan is het verdienmodel van al die nare clubs zoals Meta, Alphabet, etc. meteen onderuit gehaald.
19-03-2023, 11:09 door Anoniem
Door Briolet: Waarom in elke browser apart blokkeren. Doe het eenmalig in de router en het blokkeert direct op al je apparaten en browsers.
Waarom? Mogelijkheden en flexibiliteit. Met uBlock kan ik bijvoorbeeld YouTube blokkeren op elke website behalve YouTube zelf, en het op een website tijdelijk toestaan zonder dat het daarmee op andere websites ook tijdelijk is toegestaan.
20-03-2023, 00:24 door Anoniem
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.