image

FBI: 870 organisaties in vitale sectoren getroffen door ransomware in 2022

donderdag 16 maart 2023, 13:43 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar hebben 870 organisaties in vitale sectoren melding bij de FBI gemaakt dat ze slachtoffer van ransomware zijn geworden. In 2021 ging het nog om 641 organisaties. Een kwart van de getroffen organisaties bevindt zich in de zorgsector, zoals ziekenhuizen. Dat laat de Amerikaanse opsporingsdienst in het eigen Internet Crime Report 2022 weten (pdf).

Drie ransomwaregroepen waren bij elkaar voor 350 van de 870 aanvallen verantwoordelijk, namelijk LockBit, ALPHV/Blackcat en Hive. Naast de zorgsector raakten ook veel overheidsorganisaties en productiebedrijven besmet met ransomware. Volgens de FBI zijn phishingmails en misbruik van kwetsbaarheden en het remote desktop protocol (RDP) de drie voornaamste methodes waardoor organisaties besmet raken.

In totaal ontving het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI vorig jaar 2400 meldingen van ransomware-slachtoffers. Die hadden bij elkaar een schade van meer dan 34 miljoen dollar geleden. Het aantal meldingen nam af ten opzichte van 2021, toen het nog om meer dan 3700 meldingen ging. De FBI stelt wel dat niet alle slachtoffers melding maken en sommige slachtoffers helemaal geen financiële schade melden, wat het schadebedrag kunstmatig drukt.

Verder zijn in het schadebedrag voor ransomware niet de kosten voor herstel, onderzoek en productiviteitsverlies meegenomen. Als laatste gaat het alleen om meldingen bij het IC3. Slachtoffers die bij een FBI-kantoor aanklopten ontbreken in de cijfers. De FBI stelt dan ook vast dat ransomware nog altijd een ernstige dreiging voor het publiek en de economie vormt.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.