Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Kan china onze zonnepanelen op afstand uitschakelen?

16-03-2023, 19:00 door Anoniem, 40 reacties
Recent zijn bij mij zonnepanelen geplaatst. Hierbij zijn deze verbonden aan diverse micro-omvormers die allemaal in verbinding met het internet staan. Al vrij vlot kreeg ik de melding dat het systeem kort down zou gaan omdat er remote een software update voor de panelen en omvormers geïnstalleerd zou worden. Toen dacht ik als China op deze manier een groot deel van de Nederlandse zonnesystemen voorziet van een bewust corrupte update waardoor de omvormers allemaal defect raken dan kunnen ze of afstand vrij snel een deel van de Nederlandse energieproductie stilleggen. Ik kan zelf niet bepalen wanneer de updates worden geïnstalleerd en denk dat ik ze ook niet kan weigeren.
Reacties (40)
16-03-2023, 20:53 door Anoniem
Ja dat kan.
16-03-2023, 21:37 door Anoniem
Ik heb ook Chinese zonnepanelen, dus die Chinezen kunnen die dingen gewoon uitzetten als ze dat op enig moment willen.
Je ziet het al met smart TV's en mobieltjes. Na verloop van tijd vallen er allerlei app-jes om. Op enig moment, en dat is ver voor het einde van de technische levensduur, moet je je TV, mobieltje en omvormer ruimen en vervangen voor verse.
Voor de energievoorziening is het geïnstalleerd zonnevermogen zo klein dat totale uitval daarvan ons ongemerkt voorbij gaat.
De stoker van dienst merkt het wel. Die moet iets meer kolen op het vuur gooien.
16-03-2023, 21:58 door Anoniem
Tja, als het niet China is dan wel Israël...
17-03-2023, 08:17 door Bitje-scheef
Alles met een terugkoppeling naar internet of bluetooth moet je beschouwen als (mogelijk) kwetsbaar.

Tegenwoordig wordt alles maar gekoppeld of moet zelfs gekoppeld zijn.
Printen zonder internet account is tegenwoordig al niet meer mogelijk bij de goedkopere (HP) printers.
Let dus goed op wat je koopt.

Er zijn nog wel zonnepaneelsystemen die geen actieve internetconnectie vereisen, dus goed kijken naar de specs.
17-03-2023, 08:57 door Open source gebruiker
Door Anoniem: Ik heb ook Chinese zonnepanelen, dus die Chinezen kunnen die dingen gewoon uitzetten als ze dat op enig moment willen..
Dat net zo goed als de Amerikanen er voor kunnen zorgen dat je Windows pc niet meer opstart.
17-03-2023, 11:10 door Anoniem
Het is onwaarschijnlijk dat China uw zonnepanelen op afstand kan uitschakelen via een bewust corrupte software-update. Hoewel het technisch gezien mogelijk is om een dergelijke aanval uit te voeren, zijn er verschillende redenen waarom het onwaarschijnlijk is dat dit zal gebeuren.

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat zonnepanelen en omvormers van verschillende fabrikanten afkomstig zijn, en elk merk zijn eigen software-updates uitvoert. Het is daarom niet praktisch voor China (of een andere mogendheid) om alle verschillende merken en modellen van zonnepanelen te targeten met een enkele corrupte software-update.

Ten tweede is er momenteel geen bewijs dat China of een andere mogendheid zich bezighoudt met dergelijke aanvallen op zonnepanelen of andere energie-infrastructuur. Hoewel het waar is dat landen cyberspionage en cyberaanvallen uitvoeren, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dergelijke activiteiten gericht zijn op het verkrijgen van informatie of het saboteren van specifieke doelen, niet op het willekeurig uitschakelen van energie-infrastructuur.

Ten derde zijn er beveiligingsmaatregelen die u kunt nemen om uw zonnepanelen en omvormers te beschermen tegen dergelijke aanvallen. Dit omvat het up-to-date houden van de software en het gebruik van sterke wachtwoorden en andere beveiligingsfuncties.

Kortom, terwijl het theoretisch mogelijk is dat China uw zonnepanelen op afstand kan uitschakelen via een bewust corrupte software-update, is het onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan dit, waaronder de verscheidenheid aan merken en modellen van zonnepanelen en omvormers, het gebrek aan bewijs van dergelijke aanvallen, en de beschikbaarheid van beveiligingsmaatregelen die u kunt nemen om uw systeem te beschermen.
17-03-2023, 11:25 door Anoniem
China waarschijnlijk niet... maar andere landen mogelijk wel.

Het platte paneel op het dak is wel in China gemaakt, maar bevat geen electronica of netwerkverbinding. De (micro-) omvormer(s) bevatten wel electronica, firmware en een netwerkverbinding en de leverancier van deze omvormers kan jouw energieproductie (mogelijk) saboteren. Kijk eens waar de leverancier van deze omvormers gevestigd is en je weet uit welk land een (onwaarschijnlijke) aanval kan komen.

(SolarEdge is een bekende leverancier van omvormers; zij komen uit Israel.)
17-03-2023, 12:14 door Briolet
Zie ook het artikel hierover op deze site van afgelopen zomer:

https://www.security.nl/posting/762453/VVD+wil+opheldering+over+risico+Chinese+zonnepanelen+voor+stroomnet

En het antwoord hierop van september vorig jaar door onze minister R. Jetten:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2022Z15333&did=2022D33896
17-03-2023, 12:46 door Anoniem
Dat kunnen ze maar 1 keer maken. Als je schrik hebt direct af internet halen.

Verder is kan je zo'n installatie ook zonder al die slimme dingen doen.
In leektaal: Zonnepaneel -> omvormer -> batterij
17-03-2023, 13:31 door Anoniem
Het algemene probleem met dit soort dingen is dat er altijd wel "een land" is wat dit soort acties op je spullen kan uitvoeren, en dat er wel groots op de trom wordt geslagen als het land A is, maar als het land B is dan is het "een gering risico".
Het grote probleem hiermee is dat een land wat vandaag je vriend is, morgen je vijand kan zijn (of dat je zelf vindt dat die je vijand geworden is). Dat hebben we afgelopen jaar wel gezien.
Ik snap dan ook niet zo goed waarom er altijd alleen maar "China! China!" geroepen wordt, en niet een van de vele andere landen waar je vraagtekens bij kunt zetten. En die vraagtekens kunnen ook nog eens afhankelijk zijn van een persoonlijke mening.
17-03-2023, 15:44 door Anoniem
Tsja... Waarom zou je die meuk dan ook aan iets wat publiekelijk bereikbaar is hangen?? Jezelf nodeloos kwetsbaar maken...
17-03-2023, 16:02 door _R0N_
99% van de zonnepanelen komen uit China maar zonnepanelen zelf zijn niet op afstand te bedienen.
D eomvormers worden voor 95% in China geproduceerd en als je die gekoppeld hebt aan de Chinese handige cloud, zodat je op je telefoon de opbrengst kunt bekijken, geeft ook de mogelijkheid om ze op afstand te bedienen.
17-03-2023, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja... Waarom zou je die meuk dan ook aan iets wat publiekelijk bereikbaar is hangen?? Jezelf nodeloos kwetsbaar maken...
De meeste mensen vinden het hardstikke fijn om op hun telefoon te kunnen zien hoeveel stroom ze vandaag weer opgewekt hebben, en dat onder de neus van collega's en andere bekenden te douwen...
Tja dan heb je een dergelijke koppeling wel nodig. "werkt alleen vanaf de PC thuis" dat gaat em niet worden.
17-03-2023, 22:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik snap dan ook niet zo goed waarom er altijd alleen maar "China! China!" geroepen wordt, en niet een van de vele andere landen waar je vraagtekens bij kunt zetten..
Alle electronica komt uit China. Of bijna alle electronica. Maar softwarehacks op allerlei niveaus kan uit alle landen of van alle individuen komen. Dus China in dit verband is voor mij identiek aan USA, Oekraïne, Japan, België, Andorra of welk land dan ook.
17-03-2023, 23:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ik snap dan ook niet zo goed waarom er altijd alleen maar "China! China!" geroepen wordt, en niet een van de vele andere landen waar je vraagtekens bij kunt zetten..
Alle electronica komt uit China. Of bijna alle electronica. Maar softwarehacks op allerlei niveaus kan uit alle landen of van alle individuen komen. Dus China in dit verband is voor mij identiek aan USA, Oekraïne, Japan, België, Andorra of welk land dan ook.

Als je praat over het vinden en gebruiken van bugs voor de hack, ja.

Maar als je praat over het introduceren van een bewuste backdoor/maliciour firmware is de leverancier van de software wel in een heel bevoorrechte positie .

Praktisch alles kan - en moet - met enige regelmaat software/firmware updaten . Als dat netjes gecodeerd is, is dat beschermd met allerlei crypto om te zorgen dat alleen "echte" door de vendor ondertekende firmware geinstalleerd kan worden.

Hierin speelt de leverancier met een enorm thuisvoordeel . En praktisch elk land heeft mogelijkheden om nationale bedrijven in het nationale belang te laten werken - met of zonder hun medeweten .
18-03-2023, 06:30 door Eric-Jan H te D
Straks koopt Appie ook extra eieren in en verhoogd de prijs wanneer veel koelkasten melden dat het eierrekje bijna leeg is.
18-03-2023, 06:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb ook Chinese zonnepanelen, dus die Chinezen kunnen die dingen gewoon uitzetten als ze dat op enig moment willen.
Je ziet het al met smart TV's en mobieltjes. Na verloop van tijd vallen er allerlei app-jes om. Op enig moment, en dat is ver voor het einde van de technische levensduur, moet je je TV, mobieltje en omvormer ruimen en vervangen voor verse.
Voor de energievoorziening is het geïnstalleerd zonnevermogen zo klein dat totale uitval daarvan ons ongemerkt voorbij gaat.
De stoker van dienst merkt het wel. Die moet iets meer kolen op het vuur gooien.

Dat van die appjes heeft vaak heel nadere redenen. Bijvoorbeeld een te oud besturingssysteem waardoor apps alleen op nieuwere versies van dat besturingssysteem draaien. Of iets met licenties, waardoor een TV-maker afspraken heeft gemaakt over plaatsing daarvan op hun TV’s, maar de licentie verloopt.
Je zou het als willekeur en eng kunnen zien, maar dat is het niet. Wel erg vervelend. En het heeft in de meeste gevallen niets met China te maken.
18-03-2023, 07:56 door spatieman
de zonnenpanelen zijn niet het probleem, het is de achterliggende hardware, en de china inverters zijn zowiezo voorzien van slechte netfilters (daarom zijn ze ook goedkoop)
18-03-2023, 08:28 door Anoniem
Chineese micro omvormers?
Welk merk moet dat zijn?

Weet je wel zeker dat je micro omvormers hebt?
Die komen namelijk nagenoeg altijd uit een ander continent.Het is altijd verstandig ook dit soort apparatuur in een separaat netwerk te zetten. Los van waar je pc zit.
18-03-2023, 09:04 door Anoniem
Door spatieman: de zonnenpanelen zijn niet het probleem, het is de achterliggende hardware, en de china inverters zijn zowiezo voorzien van slechte netfilters (daarom zijn ze ook goedkoop)
Ik wil je niet teleurstellen, maar de grote affaire met slechte filtering en storing op zelfs C2000 dat ging niet om Chinese inverters maar om SolarEdge, een Israëlisch merk!
(en ze doen alles om verantwoordelijkheid te ontlopen...)
18-03-2023, 09:21 door Briolet
Door spatieman: de zonnenpanelen zijn niet het probleem, het is de achterliggende hardware,…

Je hebt de vraag niet goed gelezen. TS geeft duidelijk aan dát het om de omvormers gaat, die vervolgens via een update de zonnepanelen uitschakelen.
18-03-2023, 09:44 door Anoniem
De meeste mensen vinden het hardstikke fijn om op hun telefoon te kunnen zien hoeveel stroom ze vandaag weer opgewekt hebben, en dat onder de neus van collega's en andere bekenden te douwen...
Tja dan heb je een dergelijke koppeling wel nodig. "werkt alleen vanaf de PC thuis" dat gaat em niet worden.
Oh. Leuk. Dus daarvoor moet het aan internet hangen? Wat zijn we toch diep gezonken.
18-03-2023, 11:17 door Anoniem
de chinezen hebben de omvormers niet aan internet gehangen en dat hoeft ook helemaal niet..
beetje FUD en anti china bullshit die de afgelopen tihd wel erg vaak verspreid wordt ..
18-03-2023, 12:03 door spatieman
Door Briolet:
Door spatieman: de zonnenpanelen zijn niet het probleem, het is de achterliggende hardware,…

Je hebt de vraag niet goed gelezen. TS geeft duidelijk aan dát het om de omvormers gaat, die vervolgens via een update de zonnepanelen uitschakelen.

U heeft gelijk !
18-03-2023, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, als het niet China is dan wel Israël...
Waarom deze ongefundeerde opmerking? Slaat werkelijk nergens op.
18-03-2023, 12:44 door Anoniem
Het is zo wie zo bizar dat dit soort apraten aan het internet moeten hangen.
Een goed ontworpen omvermer heeft geen software updates nodig om goed te werken
18-03-2023, 13:04 door Briolet
@Spatieman. In het algemeen heb je wel gelijk, dat men het vaak heeft over gevaarlijke zonnepanelen uit China, terwijl er niets aan de hand is als de omvormer wel betrouwbaar is.

In dit geval werden micro-omvormers gebruikt. Dan heeft elk paneel zijn eigen omvormer, die doorgaans onder het paneel gemonteerd wordt. Het is een duurdere oplossing, maar zinvol als er gedurende de dag schaduwen over een deel van de panelen gaan vallen. Bij een centrale omvormer loopt het rendement van alle panelen in een serie terug en niet alleen bij de plaat in de schaduw.

Door Anoniem: beetje FUD en anti china bullshit die de afgelopen tihd wel erg vaak verspreid wordt ..

Je moet gewoon oppassen met landen waar alle macht bij één persoon ligt. Dat laat het voorbeeld Rusland wel zien.
18-03-2023, 14:19 door Anoniem
Door Briolet:
[..]

Door Anoniem: beetje FUD en anti china bullshit die de afgelopen tihd wel erg vaak verspreid wordt ..

Je moet gewoon oppassen met landen waar alle macht bij één persoon ligt. Dat laat het voorbeeld Rusland wel zien.

Het maakt iets uit hoe de macht ligt, maar vooral hoe het _belang_ ligt . Ook in een land met een democratie en coalitie kunnen alle neuzen dezelfde kant op staan inzake het landsbelang , en als dat vereist om NL (of welk land dan ook) onder druk te zetten doen ze dat - als ze kunnen.
18-03-2023, 14:28 door Anoniem
Door Briolet:
In dit geval werden micro-omvormers gebruikt. Dan heeft elk paneel zijn eigen omvormer, die doorgaans onder het paneel gemonteerd wordt. Het is een duurdere oplossing, maar zinvol als er gedurende de dag schaduwen over een deel van de panelen gaan vallen. Bij een centrale omvormer loopt het rendement van alle panelen in een serie terug en niet alleen bij de plaat in de schaduw.
Het hangt er nogal vanaf hoe modern je panelen zijn. Panelen van een paar jaar geleden die doen al niks meer als er
zelfs maar een streep schaduw over valt, bijvoorbeeld de schaduw van een tuidraad van een antennemast is al voldoende
om het hele paneel uit te laten vallen. Dat komt omdat alle cellen als een meander door het paneel aangesloten zijn en
in serie staan. Net zoals bij je kerstboom met ouderwetse lampjes: als er 1 los zit doet de hele boom het niet meer.

Maar met moderne panelen is dat veel beter, die lopen wel terug in opbrengst bij schaduw uiteraard maar niet zo resoluut.
Er zitten diodes in verwerkt die de cellen die in de schaduw liggen overbruggen waardoor de rest toch nog werkt. En als
je zoals gebruikelijk een aantal panelen ook weer in serie hebt staan dan zorgt zo'n paneel ook niet meer dat de hele set
het niet meer doet.

Als gevolg van deze ontwikkeling zeggen veel deskundigen tegenwoordig dat micro inverters niet meer echt nodig zijn
en ook niet meer zo'n goed idee. Met 1 omvormer binnen heb je minder kans op uitval door dat de boel buiten in weer
en wind zit, en als er wat fout gaat kun je er ook gemakkelijker bij. Ook is het rendement vaak beter bij 1 grote omvormer
dan bij 8 kleintjes, en heb je minder kans op radiostoring.

Door anoniem:
Oh. Leuk. Dus daarvoor moet het aan internet hangen? Wat zijn we toch diep gezonken.
Kan dat gez**k hier niet een keer ophouden? Als je tegen internet bent wat doe je dan hier?
Ik weet zeker dat je geen andere methode hebt waarmee je op je telefoon (of zelfs op een computer) op het werk aan
je collega's kunt laten zien wat je zonnepanelen vandaag doen. En toch steeds maar weer dat lamenteren over internet.
Hou daar nou eens mee op! Ga bij een borduurclub ofzo.
18-03-2023, 20:09 door Anoniem
Door Anoniem: Het is zo wie zo bizar dat dit soort apraten aan het internet moeten hangen.
Een goed ontworpen omvermer heeft geen software updates nodig om goed te werken
Dat is juist het probleem. Die dingen hangen aan het internet en er draait een Windows-versie als OS op. En je weet zelf wel dat Windows of welk OS dan ook regelmatig een security-update nodig heeft om veilig te werken.
Ook de fabrikant van je omvormer kan failliet gaan. Dan krijg je geen updates meer en de server in China of waar die ook staat valt dan ook gelijk uit.
19-03-2023, 07:20 door Anoniem
Kan dat gez**k hier niet een keer ophouden? Als je tegen internet bent wat doe je dan hier?
Wat een onzin. Je maakt publiek waar je niet aan ontkomt - en dan nog zo min mogelijk. De rest houd je privaat. Moeilijker is het niet.

Waarom zou in vredesnaam alles voor iedereen bereikbaar moeten zijn?
19-03-2023, 10:29 door Anoniem
Recent zijn bij mij zonnepanelen geplaatst. Hierbij zijn deze verbonden aan diverse micro-omvormers die allemaal in verbinding met het internet staan.
Je kunt mijn omvormer alleen aan het internet hangen via een QR-code (aan de zijkant geplaatst van de omvormer) en een app die je vindt voor Android of Apple. Maar standaard staat het ding niet verbonden met het internet. Dat is trouwens makkelijk te controleren door je netwerk-pictogram in je computer te klikken en te kijken welke (andere) netwerken worden gedetecteerd.

Als je het niet nodig vindt om je omvormer aan het internet te hangen, dan zou ik zeggen: laat de situatie zoals hij is.
19-03-2023, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Kan dat gez**k hier niet een keer ophouden? Als je tegen internet bent wat doe je dan hier?
Wat een onzin. Je maakt publiek waar je niet aan ontkomt - en dan nog zo min mogelijk. De rest houd je privaat. Moeilijker is het niet.

Waarom zou in vredesnaam alles voor iedereen bereikbaar moeten zijn?

Dat heb ik toch uitgelegd! Veel mensen willen overal kunnen kijken wat de status is en dat aan anderen laten zien.
Als je dat niet wilt en alleen thuis op zolder op het scherm van je omvormer wilt kijken, ook goed.
Maar hou nou eens op met mensen die met de moderne tijd mee gaan "diep gezonken" te noemen.
Daar bereik je niks anders mee dan dat men medelijden met jou krijgt. Echt niet dat men wat anders gaat doen.
19-03-2023, 17:16 door Briolet
Door Anoniem: Het is zo wie zo bizar dat dit soort apraten aan het internet moeten hangen.…

Ik denk dat de meeste omvormers niet rechtstreeks aan het internet hangen, maar alleen een verbinding onderhouden met de fabrikant. Gebruikers benaderen dan de omvormer via de fabrikant. Op die manier wordt voorkomen dat gebruikers forwards in de router moeten instellen of UPnP aan moeten laten staan. (In elk geval werkt mijn omvormer zo)

Dan is verouderde software op de omvormer zelf een erg klein veiligheidsrisico, zolang de fabrikant de beveiliging op hun servers maar goed regelt. (En daar schort het soms aan bij lekken met IoT apparaten.)

Door Anoniem: Ook de fabrikant van je omvormer kan failliet gaan. Dan krijg je geen updates meer en de server in China of waar die ook staat valt dan ook gelijk uit.
Bij een failliete fabrikant heb je ook zonder internet een probleem bij problemen met de hardware. En het niet kunnen vervangen van defecte onderdelen lijkt me dan het grootste probleem.
19-03-2023, 21:04 door Anoniem
Door Briolet:
Ik denk dat de meeste omvormers niet rechtstreeks aan het internet hangen, maar alleen een verbinding onderhouden met de fabrikant. Gebruikers benaderen dan de omvormer via de fabrikant. Op die manier wordt voorkomen dat gebruikers forwards in de router moeten instellen of UPnP aan moeten laten staan. (In elk geval werkt mijn omvormer zo)

Uiteraard. Zo werkt tegenwoordig alles. Maar de "tegenstanders van internet" noemen dat uiteraard nog steeds
gewoon "aangesloten op internet", en dat is eigenlijk ook zo. Sterker nog, kon je met de oude methode van internet
aansluiten nog zelf wat doen met een firewall, bijvoorbeeld beperken vanaf welke adressen er toegang is, of zelfs
filteren wat er via die toegang dan wel of niet mogelijk is, met de "moderne methode" (device maakt een TLS verbinding
met de server van de fabrikant) kun je zelf helemaal niets meer beperken. Je apparaat haalt commando's op van de
fabrikant en wat die commando's zijn en wie ze afgevuurd heeft daar heb je geen invloed meer op.
Dus in zoverre is het inderdaad "een risico". Maar om te stellen dat je "diep gezonken" bent als je zo iets installeert dat
gaat me veel te ver.
Gisteren, 12:16 door Anoniem
Ik denk dat dit niet kan. Maar wie ben ik. Ik heb redelijk veel contact met China. En in Pyong Yang kom ik ook wel eens. Ik verkoop ICT security solutions. Niets mis mee toch?
Gisteren, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:
Ik denk dat de meeste omvormers niet rechtstreeks aan het internet hangen, maar alleen een verbinding onderhouden met de fabrikant. Gebruikers benaderen dan de omvormer via de fabrikant. Op die manier wordt voorkomen dat gebruikers forwards in de router moeten instellen of UPnP aan moeten laten staan. (In elk geval werkt mijn omvormer zo)

Uiteraard. Zo werkt tegenwoordig alles. Maar de "tegenstanders van internet" noemen dat uiteraard nog steeds
gewoon "aangesloten op internet", en dat is eigenlijk ook zo. Sterker nog, kon je met de oude methode van internet
aansluiten nog zelf wat doen met een firewall, bijvoorbeeld beperken vanaf welke adressen er toegang is, of zelfs
filteren wat er via die toegang dan wel of niet mogelijk is, met de "moderne methode" (device maakt een TLS verbinding
met de server van de fabrikant) kun je zelf helemaal niets meer beperken. Je apparaat haalt commando's op van de
fabrikant en wat die commando's zijn en wie ze afgevuurd heeft daar heb je geen invloed meer op.
Dus in zoverre is het inderdaad "een risico". Maar om te stellen dat je "diep gezonken" bent als je zo iets installeert dat
gaat me veel te ver.

Je bedoelt de CIA met tegenstanders van het internet?
Gisteren, 12:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ja dat kan.

Als je het aan de republikeinse agenda of hun trekpoppen (Jensen.nl) vraagt wel ja.

Als je het aan de "inlichtingendiensten" vraagt, vast ook, afhankelijk van hoe de wind waait.

Nog meer intellectuele vragen?
Gisteren, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Je bedoelt de CIA met tegenstanders van het internet?
Nee ik bedoel die gasten hier die roepen dat je "diep gezonken" bent als je internet gebruikt.
Gisteren, 20:03 door Anoniem
Door _R0N_: 99% van de zonnepanelen komen uit China maar zonnepanelen zelf zijn niet op afstand te bedienen.
D eomvormers worden voor 95% in China geproduceerd en als je die gekoppeld hebt aan de Chinese handige cloud, zodat je op je telefoon de opbrengst kunt bekijken, geeft ook de mogelijkheid om ze op afstand te bedienen.

Ik dank _R0N_ met zijn vele inzichtelijke en intelligente reacties op deze site. Zijn bijdragen zijn erg nuttig en komen vaak op het juiste moment. Bedankt , Ron

Hij spreekt tenminste niet zo raar als die complotwappies die hier ook rondwaren met hun verwarrende en non-technische posts. Ik vind dat dit forum op dit punt mag verbeteren en een voorbeeld mag nemen aan de poster hierboven + luntrus + enkele anderen zoals Erik.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.