image

Europese Commissie wil van digitale euro wettig betaalmiddel maken

vrijdag 17 maart 2023, 12:45 door Redactie, 19 reacties

De Europese Commissie komt met een voorstel om van de digitale euro een wettig betaalmiddel te maken. Dat zou volgens Brussel de acceptatie, geloofwaardigheid en bruikbaarheid van de digitale euro moeten ondersteunen. Deze week vond er overleg plaats van de Eurogroep en Ecofinraad over de beleidsdoelen van de digitale euro. De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten.

"De eurogroepvoorzitter wil specifiek bespreken met lidstaten of wij van mening zijn dat de digitale euro de status van een wettig betaalmiddel, legal tender, zou moeten krijgen. Omdat dat ook bij ons te laat is binnengekomen, wil ik uw Kamer hier alvast kort in meenemen. Dat is natuurlijk met de caveat: mocht de digitale euro er überhaupt komen", zo liet minister Kaag van Financien weten tijdens een debat van de vaste commissie voor Financiën en de vaste commissie voor Europese Zaken dat vorige week plaatsvond en ging over het overleg van de Eurogroep en Ecofinraad van deze week.

Op dit moment zijn in de Europese regelgeving alleen eurobiljetten en -munten aangemerkt als wettig betaalmiddel. Volgens minister Kaag is in die wetgeving nog niet nader bepaald wat dat inhoudt. "In Nederland en een aantal andere landen interpreteren we dat verschillend. Wij interpreteren het zo dat bedrijven, voor zover ze dat duidelijk aangeven voordat een klant de winkel instapt en de aankoop doet, bijvoorbeeld geen contant geld hoeven te accepteren, omdat ze die contractrechtelijke vrijheid hebben", zo liet ze de commissies in de Tweede Kamer weten.

De Europese Commissie komt in het tweede kwartaal van dit jaar met een wetsvoorstel voor de introductie van de digitale euro. Parallel aan het voorstel voor een digitale euro komt Brussel ook met een voorstel om het wettig betaalmiddel nader in te vullen, waarbij wordt gestreefd naar consistentie in de behandeling van contant geld en de digitale euro, zo maakteminister Kaag bekend.

"Volgens de Commissie ondersteunt een status als wettig betaalmiddel de acceptatie geloofwaardigheid en bruikbaarheid van de digitale euro maar het is de vraag wat de status van een wettig betaalmiddel zou betekenen en hoe de balans kan worden gevonden tussen brede toegang tot en acceptatie van de digitale euro en het voorkomen van acceptatiedwang met het oog op contractuele vrijheid", legde Kaag uit. Ze voegde toe dat het op dit moment onduidelijk is wat de kosten voor winkeliers zouden zijn mochten zij willen of moeten overgaan tot het accepteren van een digitale euro.

De minister stelde dat het aantrekkelijk moet worden voor een winkelier om de digitale euro als betaalmethode te kiezen. "Ik denk dat er nog heel veel vragen zijn. Ik wil het hier alleen gemeld hebben. Wij zullen hier nader op terugkomen als dat voorstel er ligt tot nadere standpuntbepaling ook op dit deel maar de Commissie heeft ons ook een beetje verrast moet ik heel eerlijk zeggen."

Reacties (19)
17-03-2023, 12:57 door Anoniem
Dus er gaat gewoon weer wat doorgedramd worden omdat het Brussel goed past.
Ga er nou eerst maar eens voor zorgen dat ik de bus gewoon met cash kan betalen. Daar heb ik tenminste wat aan.
17-03-2023, 13:01 door majortom - Bijgewerkt: 17-03-2023, 13:01
Gelukkig hoef je een wettig betaalmiddel niet verplicht aan te nemen. In Nederland is het enige wettige betaalmiddel de fysieke euro en die wordt niet overal geaccepteerd. Mocht een winkelier de digitale euro als enige betaalmiddel accepteren dan zien ze me daar niet terug.
17-03-2023, 13:16 door Anoniem
Door majortom: Gelukkig hoef je een wettig betaalmiddel niet verplicht aan te nemen. In Nederland is het enige wettige betaalmiddel de fysieke euro en die wordt niet overal geaccepteerd. Mocht een winkelier de digitale euro als enige betaalmiddel accepteren dan zien ze me daar niet terug.
Maar Kaag gebruikt hier wel het woord “moeten” en dan ben ik bang dat wij wel over moeten gaan naar die
digitale euro, het verleden hoeft genoeg bewezen hoe het werkt.
Ze voegde toe dat het op dit moment onduidelijk is wat de kosten voor winkeliers zouden zijn mochten zij willen of moeten overgaan tot het accepteren van een digitale euro.
17-03-2023, 13:25 door Anoniem
U ziet de buit toch al hangen, of niet en bent u nog steeds te goedgelovig?

De narigheid zal beginnen als de fysieke euro wordt uit gefaseerd.
Dat is wel het plan om met flagellantenstapjes daar uit te komen, de CBDC.

Ga je die digitale munt koppelen aan vereist gedrag van de burger, dan is het compleet einde vrijheid.
U wordt een cyber-aangestuurde slaaf (cyber-onvrijen)

Oh u heeft deze week te veel vlees en te weinig krekelmeel geconsumeerd, uw digitale tegoed wordt nu verminderd.
U heeft verkeerde informatie verspreid, u mag uw 15 minuten stad voorlopig niet meer uit.

Willen we dat met z'n allen of hebben we al niets meer te willen?

#webproxy
17-03-2023, 13:29 door Anoniem
Nee stemmen, weigeren en terugfluiten...

Je kan niet iets dat nog niet eens bestaat als wettig betaalmiddel maken.
Ze willen dit er echt doorheen duwen, he?
17-03-2023, 14:59 door Anoniem
Kunnen we die on-democratisch benoemde EC niet gewoon opheffen en de betreffende verantwoordelijkheden bij het EP beleggen.
Deze groep (EC) heeft echt geen raakvlak met de werkelijkheid.
Naar welke lobbygroepen luisteren die gasten in vredesnaam?
17-03-2023, 16:17 door Anoniem
1, 2 en 5 cent en 200 en 500 euro zijn ook wettige betaalmiddelen maar die schijnen toch vaker niet geaccepteerd te worden dan wel.
Dus dat is een drogreden.
Wat is de WERKELIJKE reden om het een wettig betaalmiddel te maken?
Zijn er speciale rechten of pichten hieraan verbonden?
Kunnen ze het op deze manier door de strot duwen van onwelwillenden?
17-03-2023, 16:24 door Anoniem
"Omdat dat ook bij ons te laat is binnengekomen, wil ik uw Kamer hier alvast kort in meenemen. Dat is natuurlijk met de caveat: mocht de digitale euro er überhaupt komen", zo liet minister Kaag van Financien weten
En dan is ze nog verontwaardigd dat we haar een heks noemen....
17-03-2023, 16:40 door Anoniem
Door majortom: Gelukkig hoef je een wettig betaalmiddel niet verplicht aan te nemen. In Nederland is het enige wettige betaalmiddel de fysieke euro en die wordt niet overal geaccepteerd. Mocht een winkelier de digitale euro als enige betaalmiddel accepteren dan zien ze me daar niet terug.
Je betaald het meeste al digitaal pinnen/afschrijven van rekening ect.

Als de fysieke euro wordt uit gefaseerd dan zullen de meeste hier geen issue mee hebben.

Degene die hier een issue mee zullen hebben zullen als zonderling worden bestempeld en uit de maatschappij worden gezet
17-03-2023, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we die on-democratisch benoemde EC niet gewoon opheffen en de betreffende verantwoordelijkheden bij het EP beleggen.

De EC is wel degelijk democratisch benoemd, alleen niet direct gekozen door de burger.

Zie https://commission.europa.eu/about-european-commission/organisational-structure/how-commission-organised/political-leadership_en

Verder gewoon stoppen met die digitale euro. Nergens voor nodig.
17-03-2023, 20:17 door Anoniem
Controle is een illusie.

Chaos klopt altijd op de deur van perfectie.
17-03-2023, 20:20 door Anoniem
De poging tot overmatige controle zal alleen maar chaos brengen.
18-03-2023, 12:13 door Anoniem
Dit contractuele vrijheid waar Kaag aan refereert klinkt leuk, maar een contract gaat niet boven de wet.
Als de wet zegt dat iets een wettig betaalmiddel is, zou dat niet zomaar door een contract "eenzijdig" terzijde gesteld mogen worden. Daarvoor zijn wetten niet gemaakt.
18-03-2023, 13:25 door Anoniem
Het speelt alleen maar de cybercriminelen in de kaart.
20% wordt rijker, 80% armer.
De eindgebruikers horen van nature bij de laatste groep.
Nano nog an toe, zeg,
18-03-2023, 13:31 door Anoniem
En dan zeker Bitcoin en andere crypto willen verbieden. "willen" want het blijft gewoon draaien alleen fiat onramp verdwijnt. Dus er zal een duale economie ontstaan voor mensen welke hun fiat zagen verdampen...
18-03-2023, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem: Dit contractuele vrijheid waar Kaag aan refereert klinkt leuk, maar een contract gaat niet boven de wet.
Als de wet zegt dat iets een wettig betaalmiddel is, zou dat niet zomaar door een contract "eenzijdig" terzijde gesteld mogen worden. Daarvoor zijn wetten niet gemaakt.
In de praktijk gaat een contract in Nederland helaas wel vaak boven de wet, omdat Nederlandse rechters de wet niet wensen te handhaven als het contract het belang dient van de overheid of een machtige organisatie.
Bij privacy-zaken geldt dat zeker, de AVG biedt op papier bescherming maar in de praktijk in zulke gevallen niet. Dus Kaag vertolkt hier eigenlijk het machtswoord van een elite: "Wij willen het zo en dus moet de wetsinterpretatie zich aanpassen aan onze wensen."
19-03-2023, 13:46 door Anoniem
Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit, snapt de vrees voor zowel programmeerbaarheid als privacyschendingen niet helemaal. “Als de overheid straks écht zou bepalen wie wel en geen vliegticket of frikandel mag bestellen, dan zou simpelweg niemand die digitale euro nog gaan gebruiken."

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/massa-surveillance-onderdrukking-en-geblokkeerde-betalingen-wat-moeten-we-verwachten-van-de-nieuwe-digitale-euro~b4d90218/

Zelfs theatergroep De Verleiders is uiteindelijk optimistisch over de komst van een niet-programmeerbare digitale euro. :)
19-03-2023, 16:40 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ
Door Anoniem:
Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit, snapt de vrees voor zowel programmeerbaarheid als privacyschendingen niet helemaal. “Als de overheid straks écht zou bepalen wie wel en geen vliegticket of frikandel mag bestellen, dan zou simpelweg niemand die digitale euro nog gaan gebruiken."

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/massa-surveillance-onderdrukking-en-geblokkeerde-betalingen-wat-moeten-we-verwachten-van-de-nieuwe-digitale-euro~b4d90218/

Zelfs theatergroep De Verleiders is uiteindelijk optimistisch over de komst van een niet-programmeerbare digitale euro. :)

Dan heeft hoogleraar Casper de Vries niet goed opgelet tijdens de coronacrisis. De overheid bepaalde precies wie er met een coronatoegangsbewijs (CTB) wel of niet een cafeetje mocht betreden. Een zeer groot aantal Nederlanders maakte desondanks van het CTB gebruik. In China werken programmeerbare credits ook, de bevolking voelt zich - ahem - niet echt vrij om die links te laten liggen.

Het wachten is bijvoorbeeld op prijsverschillen, wanneer luchtvaartmaatschappijen voor betaling in CBDC een lager tarief hanteren, bijvoorbeeld door bij betaling in "klassieke" euro's een toeslag te berekenen of voordelen te ontzeggen. Zo ging het immers ook bij contant betaalde treintickets in relatie tot de OV-chipkaart, en met de anonieme OV-chipkaart in relatie tot de persoonsgebonden OV-chipkaart.

Misschien zou De Vries zich moeten bijscholen door een extra module te volgen in de bijvakken "economische realiteit" en "keuzepsychologie van financieel minder draagkrachtigen".

M.J.
20-03-2023, 14:18 door Xenomatrix - Bijgewerkt: 20-03-2023, 14:19
Door Anoniem: U ziet de bui toch al hangen, of niet en bent u nog steeds te goedgelovig?

De narigheid zal beginnen als de fysieke euro wordt uit gefaseerd.
Dat is wel het plan om met flagellantenstapjes daar uit te komen, de CBDC.

Ga je die digitale munt koppelen aan vereist gedrag van de burger, dan is het compleet einde vrijheid.
U wordt een cyber-aangestuurde slaaf (cyber-onvrijen)

Oh u heeft deze week te veel vlees en te weinig krekelmeel geconsumeerd, uw digitale tegoed wordt nu verminderd.
U heeft verkeerde informatie verspreid, u mag uw 15 minuten stad voorlopig niet meer uit.

Willen we dat met z'n allen of hebben we al niets meer te willen?

#webproxy
Volgens mij had ik dat al gezien in een nieuwe SF serie;

https://kro-ncrv.nl/programmas/arcadia

Of is dit soms een documentaire ....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.