image

Deventer houdt toezicht via drone: 'personen komen niet herkenbaar in beeld'

zondag 19 maart 2023, 09:55 door Redactie, 11 reacties

De gemeente Deventer gaat een drone inzetten om toezicht te houden in het buitengebied en bij de technische inspectie van slecht bereikbare gebouwen en onoverzichtelijke complexen. De drone maakt alleen foto's en personen komen niet herkenbaar in beeld, zo heeft de gemeente aangegeven.

Volgens de gemeente kan er met een drone sneller en efficiënter toezicht worden gehouden op erfinrichtingsplannen maar ook op bijvoorbeeld gevels en daken. "Drones zijn in staat om foto’s te maken vanuit de lucht. Daarmee kunnen ze snel en overzichtelijk een beeld geven van een situatie. Drones zijn niet alleen veiliger, maar ook goedkoper dan bijvoorbeeld gebruik van steigers of hoogwerkers."

Burgemeester Ron König stelt dat privacy een belangrijke voorwaarde is bij inzet de toezichtsdrone. "We zetten een drone in om bijvoorbeeld technische controles uit te voeren, dus dan moeten privacygevoelige zaken niet worden vastgelegd." Ook op een pagina met uitleg over het dronetoezicht stelt de gemeente dat het privacy erg belangrijk vindt en hier scherp op is. "De toezichthouders zorgen ervoor dat personen niet herkenbaar in beeld komen."

Deze toezichthouders worden opgeleid om de drone te mogen besturen. Bij het gebruik van een drone moeten zij de wet- en regelgeving naleven. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte waarop de drone mag vliegen. Ook wordt rekening gehouden met lokale belemmeringen zoals de no-fly zone rondom vliegveld Teuge, die ’s nachts in Deventer geldt.

Reacties (11)
19-03-2023, 10:04 door Anoniem
Volgens hun website komen personen niet herkenbaar in beeld omdat ze niet filmen en alleen foro's maken. Verder is de gemeente er erg scherp op. Blijft de vraag hoe ze ervoor gaan zorgen dat personen niet herkenbaar in beeld komen. Ziet eruit alsof de teksten op die site zijn geschreven door een politicus. Veel tekst, niks zeggen en al helemaal geen antwoord geven op de vraag.
19-03-2023, 11:12 door Anoniem
goede zaak nou Rotterdam nog...
19-03-2023, 12:42 door Anoniem
Dus wanneer mijn vriendin in blote bovenkant op het gras zont, dan is door het adres en de GPS coordinaten niet te achterhalen van wie die tieten zijn?
Beetje naieve viespeukende ambtenaren daar.

Bovendien, er mag niet gevlogen worden boven de bebouwde kom... hoe gaan ze dan ooit de wet kunnen volgen?
19-03-2023, 15:44 door Anoniem
Drones mogen toch niet boven bebouwing e.d. vliegen?
19-03-2023, 15:58 door Anoniem
De gemeente Deventer gebruikt (minimaal) Google Analytics op hun website. Qua privacy zit het daar dus echt wel helemaal snor.
19-03-2023, 17:10 door Anoniem
Op weg naar Chinees voorbeeld, slaap lekker Nederland.
19-03-2023, 19:39 door Anoniem
Door Anoniem: goede zaak nou Rotterdam nog...

Meestal is surveillance hoodstad Rotterdam inderdaad de eerste met dit soort enge ideën.
Fijn hoor lig je ligger te zonnen en komt er een vliegende camera over je heen, nee hoor het maakt echt geen fotos!
20-03-2023, 08:05 door Anoniem
Er mag wel boven bebouwing worden gevlogen: "U mag met een drone vliegen boven bebouwing wanneer de drone tussen de 500 gram en 2 kilo weegt en de piloot in bezit is van het A2 certificaat. U mag met een drone vliegen boven een woonwijk, iemands huis of tuin wanneer u niet boven niet-betrokken personen vliegt en geen privacy verstoort." https://eudronebewijs.nl/blogs/actueel/waar-mag-je-vliegen-met-een-drone
20-03-2023, 09:32 door Anoniem
Tijd voor een luchtbuks!
20-03-2023, 20:06 door Anoniem
En de kentekens die gaan we voor 1000 jaar opslaan en gewoon misbruiken wanneer het ons uitkomt.
20-03-2023, 21:01 door Anoniem
Zag onlangs zo'n ding boven een stad vliegen. Het zag er wat amateuristisch uit vanwege de windvlagen..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.