image

Kredietbureau moet illegaal verwerkte data miljoenen Oostenrijkers verwijderen

dinsdag 28 maart 2023, 16:26 door Redactie, 5 reacties

Het Duitse kredietbureau CRIF moet gegevens van miljoenen Oostenrijkers die het illegaal verwerkte verwijderen, zo heeft de rechter bepaald (pdf). Volgens privacyorganisatie noyb verzamelde CRIF adresgegevens, geboortedatum en namen van bijna alle Oostenrijkers om vervolgens hun "kredietwaardigheid" te berekenen, zonder hiervoor toestemming of een andere juridische grondslag te hebben.

Allerlei bedrijven, zoals telecomproviders en webshops, gebruiken de kredietwaardigheidsscores om meer over hun klanten te weten te komen. Het grootste deel van de gegevens die CRIF gebruikt is afkomstig van uitgever AZ Direkt, dat adresgegevens voor marketingdoeleinden aanbiedt. De gegevens mogen ook alleen voor dit doel worden gebruikt. Toch kwam de data van bijna alle Oostenrijkers terecht bij CRIF voor het beoordelen van de kredietwaardigheid.

De bekende privacyactivist en noyb-oprichter Max Schrems stelt dat de berekende kredietscores dubieus zijn en grote gevolgen kunnen hebben. Zo kunnen klanten geen telefooncontract krijgen of moeten meer rente betalen gebaseerd op de score. "We vinden dat data op z'n hoogst alleen verzameld zou moeten worden van duidelijke wanbetalers, niet van de gehele bevolking."

Noyb verwacht dat CRIF tegen de uitspraak in beroep zal gaan, aangezien het een grote tegenslag voor het businessmodel van het bedrijf is. De privacyorganisatie acht een succesvol beroep echter onwaarschijnlijk. Mogelijk dat het kredietbureau in de toekomst nog een schadevergoeding moet betalen, maar dat is afhankelijk van de uitspraak in een andere zaak die binnenkort plaatsvindt.

Reacties (5)
28-03-2023, 16:34 door johanw
Goedzo, helemaal kapot procederen dit soort aasgieren.
28-03-2023, 18:01 door karma4
Door johanw: Goedzo, helemaal kapot procederen dit soort aasgieren.
Dat M.Schrems fout zit met zijn idee dat je duidelijke wanbetalers kan herkennen zonder ook de goede betalers te kennen is jammer. Je hoeft hem daarvoor niet voor aasgier uit te maken.
28-03-2023, 20:51 door Anoniem
Door karma4:
Door johanw: Goedzo, helemaal kapot procederen dit soort aasgieren.
Dat M.Schrems fout zit met zijn idee dat je duidelijke wanbetalers kan herkennen zonder ook de goede betalers te kennen is jammer. Je hoeft hem daarvoor niet voor aasgier uit te maken.

ik denk dat je reactie niet begrijpt.
29-03-2023, 00:17 door johanw
Door Anoniem:
ik denk dat je reactie niet begrijpt.

Karma4 begrijpt het best maar hij is de anti-privacy tol hier dus vanut dat punt is zijn reactie begrijpelijk.
29-03-2023, 08:44 door Anoniem
Door karma4: Dat M.Schrems fout zit met zijn idee dat je duidelijke wanbetalers kan herkennen zonder ook de goede betalers te kennen is jammer.
Natuurlijk zijn duidelijke wanbetalers te herkennen zonder naar anderen te kijken. Je herkent ze aan het feit dat ze hun rekeningen niet of pas na veel gedoe betalen. Dat gedrag hoeft niet met het gedrag van anderen vergeleken te worden om het te herkennen.

Dat dit kredietbureau met gegevens van alle Oostenrijkers werkt en dat ze gegevens betrekken uit bronnen die niets met betaalgedrag te maken hebben is in mijn ogen een duidelijke indicatie dat het kredietscores levert die niet gebaseerd zijn op feitelijk betaalgedrag maar niet meer dan inschattingen zijn op basis van heel andere gegevens.

Die scores hebben concrete consequenties voor mensen, anders zouden er geen afnemers voor zijn. Op zich is dat niet nieuw; lang voor we met computers allerlei analyses op grote hoeveelheden data konden loslaten konden gegevens als je postcode en je geslacht al invloed hebben op bijvoorbeeld sommige verzekeringspremies. Maar ga niet doen alsof op die manier duidelijke wanbetalers herkend worden, het gaat dan om kansberekeningen, niet om iemands feitelijke betaalgedrag.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.