image

Meerdere EU-lidstaten willen dat digitale euro wettig betaalmiddel wordt

donderdag 30 maart 2023, 16:05 door Redactie, 15 reacties

Meerdere EU-lidstaten vinden dat de digitale euro een wettig betaalmiddel moet worden, zo blijkt uit overleg van de Eurogroep en Ecofinraad dat onlangs plaatsvondt. Volgens minister Kaag van Financiën heeft Nederland aangegeven sceptisch te zijn over het afdwingen van het gebruik van de digitale euro, door bijvoorbeeld winkeliers te dwingen om de digitale euro te accepteren.

De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten. Onlangs vond er overleg plaats over de beleidsdoelen van de digitale euro.

"Tijdens de vergadering gaven meerdere lidstaten aan dat er gestreefd moet worden naar consistentie in de behandeling van contant geld en de digitale euro. Ook gaf een aantal lidstaten aan dat het belangrijk is om de gevolgen van een status als wettig betaalmiddel voor bijvoorbeeld bedrijven goed te onderzoeken", laat minister Kaag in een verslag over de overleggen weten.

Volgens de bewindsvrouw is het op dit moment nog de vraag wat de status van een wettig betaalmiddel zou betekenen en hoe de balans gevonden kan worden tussen brede toegang tot en acceptatie van de digitale euro als betaalmiddel en het voorkomen van acceptatiedwang met het oog op contractuele vrijheid.

"Daarnaast is het ook onduidelijk wat de kosten voor de winkelier zullen zijn voor het accepteren van een digitale euro. Nederland heeft aangegeven sceptisch te zijn over het afdwingen van het gebruik van de digitale euro, door bijvoorbeeld winkeliers te dwingen om de digitale euro te accepteren", aldus Kaag.

De Europese Commissie komt binnenkort met een wetsvoorstel voor de digitale euro. Pas als het voorstel er is en de onderhandelingen erover zijn afgerond, kan de vraag worden beantwoord of het kabinet instemt met de invoering, stelt de minister verder.

Reacties (15)
30-03-2023, 16:09 door majortom
Tijdens de vergadering gaven meerdere lidstaten aan dat er gestreefd moet worden naar consistentie in de behandeling van contant geld en de digitale euro.
Als er consistentie moet zijn tussen contant geld en de digitale euro zal dit inhouden dat de digitale euro straks net zo slecht wordt geaccepteerd als contant geld. In ieder geval een keer goed nieuws van dat front ;-)
30-03-2023, 16:40 door Anoniem
Is al duidelijk wie van dit voorstel de initiatiefnemer van is?
30-03-2023, 16:40 door Anoniem
Ik ben normaal gesproken niet zo tegen nieuwe dingen en innovaties etc., maar in dit geval snap ik er echt helemaal niks van waarom er een digitale Euro zou moeten komen.
30-03-2023, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben normaal gesproken niet zo tegen nieuwe dingen en innovaties etc., maar in dit geval snap ik er echt helemaal niks van waarom er een digitale Euro zou moeten komen.

https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/report/html/index.en.html
30-03-2023, 18:57 door Anoniem
Ze zijn niet goed bij hun kokosnoot...
30-03-2023, 20:50 door Anoniem
Ik moet me eens in gaan lezen in die DigiEuro maar kan iemand me uitleggen wat het probleem eigenlijk is. 95% of meer van mijn Euro's bestaan nu ook alleen maar digitaal. Mijn pensioenpot zit vol met digitale euros, mijn salaris is digitaal mijn ... etc.
Ik pin, en gebruik weinig contant geld. Wat wel geborgd moet worden is dat contant geld accepteren verplicht wordt waar dat nu niet meer het geval is zodat mensen een keuze kunnen maken.
30-03-2023, 22:32 door Anoniem
Het zou fijn zijn als binnen Europa de Nederlandse politici zich even beperken tot zaken waar ze verstand van hebben. Want nou moet ik weer een UBO verklaring hebben voor een firma die gewoon op mijn eigen kale naam staat. Moet ik mijn advocaat weer voor uit de kroeg sleuren, die dan terugtext, bel me morgen maar, komt goed. Wat ik nog het minst storend vind want we kennen elkaar nog als mens.

Ik kan er ook nog wel begrip voor hebben dat als je een hele week op de meest stomme kamervragen en bezorgdheden antwoord moet geven, dat je dan als minister uiteindelijk ook spoken gaat zien.

Ik sta wel weer gelijk op een dag achterstand. En dan is het morgen vrijdag, dus ik ga blij zijn als ik al maandag zo een UBO ding ga hebben. Denk ik. Wat die digitale euro betreft, laat de rest dat maar besluiten in de EU want ik blijf niet naar het postkantoor heen en weer rijden he?
30-03-2023, 23:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ik moet me eens in gaan lezen in die DigiEuro maar kan iemand me uitleggen wat het probleem eigenlijk is. 95% of meer van mijn Euro's bestaan nu ook alleen maar digitaal. Mijn pensioenpot zit vol met digitale euros, mijn salaris is digitaal mijn ... etc..
Het probleem met je pensioen, salaris en banksaldo is dat alle Euro's die daar op staan gelijk zijn.
Je kunt zomaar besluiten om een bedrag van je rekening te halen en daar een stinkende dieselauto van te kopen.
Of je kunt een uitkering krijgen en dan sigaretten, drank of drugs kopen.
Dat wil men niet meer. Men wil van jouw geld kunnen aangeven waar je het aan mag uitgeven.
Daarom de Digitale Euro. Dat biedt de mogelijkheid voor de EU om te sturen hoeveel van je geld je waar aan mag
uitgeven. Een soort moderne versie van de foodstamps die men in de VS gebruikt.
Je krijgt geld om van te leven, dan moet je het ook gebruiken om van te leven en niet om allerlei dingen te kopen die
men niet wil dat je koopt. Of dat maar in beperkte mate. De functie van geld als universeel ruilmiddel gaat weg, en
wordt vervangen door "geoormerkt geld".

Nadat hier veel tegenstand tegen kwam wordt het nu niet meer genoemd in de reclamefolders, maar de mensen die
het door willen drammen die noemen het nog wel in hun speeches. En de ministers hier zeggen "nee echt niet hoor!".
Maar we weten wat daar de waarde van is.
31-03-2023, 08:15 door Anoniem
In principe zou het niet veel uitmaken met de huidige tikkies/ideal/pinnen etc gebruikerservaring maar....... de overheid ziet onderdanen steeds maar als lastige klant.

Met een digitale euro is het in theorie mogelijk om het sparen of uitgeven aan banden te leggen. Je ziet met klimaat gekte, belasting perikelen enz dat dit een gevaarlijke kant op kan gaan.
31-03-2023, 09:14 door Anoniem
Mooi dus ik kan weer overal met cash gaan betalen ;-)

Het staat er letterlijk "Tijdens de vergadering gaven meerdere lidstaten aan dat er gestreefd moet worden naar consistentie in de behandeling van contant geld en de digitale euro"
31-03-2023, 09:24 door Anoniem
en zorgen voor een gratis infrastructuur dat je digitale euro's ook kan overboeken naar een ander persoon of organisatie
31-03-2023, 10:55 door Anoniem
Ze beloven eerst koeien met gouden hoorns.
Ga je eenmaal akkoord, komt de aap langzaam uit de EU-mouw.'

Juich dus niet te vroeg, enthousiastelingen.
31-03-2023, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: en zorgen voor een gratis infrastructuur dat je digitale euro's ook kan overboeken naar een ander persoon of organisatie
Geld opnemen is momenteel ook maar beperkt gratis.
31-03-2023, 11:10 door Anoniem
dat wordt weer kiezelsteentjes verzamelen.
03-04-2023, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik moet me eens in gaan lezen in die DigiEuro maar kan iemand me uitleggen wat het probleem eigenlijk is. 95% of meer van mijn Euro's bestaan nu ook alleen maar digitaal. Mijn pensioenpot zit vol met digitale euros, mijn salaris is digitaal mijn ... etc.
Ik pin, en gebruik weinig contant geld. Wat wel geborgd moet worden is dat contant geld accepteren verplicht wordt waar dat nu niet meer het geval is zodat mensen een keuze kunnen maken.
Het gaat om die 5 %

Als geld volledig digitaal wordt dan wordt het controleerbaar waar jij jouw geld aan mag uitgeven.

En kunnen ze je financieel volledig buiten de maatschappij zetten als jij iets doet of zegt wat de overheid niet zint.

Ze willen dat ALLES digitaal wordt voor volledige controle
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.