image

3CX nam eerste meldingen over malware in software niet serieus genoeg

zondag 2 april 2023, 08:11 door Redactie, 4 reacties

Leverancier van voip-software 3CX, dat slachtoffer werd van een supplychain-aanval, heeft eerste meldingen over malware in de eigen software niet serieus genomen. Dat laat ceo Nick Galea weten. 3CX is één van de grootste leveranciers van zakelijke telefonieoplossingen. Het bedrijf claimt zeshonderdduizend klanten en twaalf miljoen dagelijkse gebruikers te hebben.

3CX biedt onder andere een desktopapplicatie om vanaf de desktop te kunnen bellen of voicemail te beluisteren. Aanvallers wisten verschillende versies van de software voor macOS en Windows van malware te voorzien. Deze malware kan aanvullende malware installeren, die informatie steelt en de aanvaller toegang tot het systeem geeft Op 22 maart lieten verschillende gebruikers van de software weten dat hun beveiligingssoftware een waarschuwing voor de 3CX-desktopapplicatie gaf.

Medewerkers van 3CX besloten om de officiële installer dezelfde dag naar VirusTotal te uploaden. Dit is een online virusscandienst van Google waarmee bestanden door tientallen virusscanners zijn te controleren. Geen van de producten, ook niet het product dat bij klanten alarm sloeg, detecteerde malware in de installer. De scan van VirusTotal gebruikt alleen de command line versie van de antivirussoftware en voert alleen een statische analyse uit. De resultaten tussen VirusTotal en de desktopversie die bij gebruikers draait kunnen dan ook verschillen.

"Vanwege de manier waarop voip-apps werken zou het niet de eerste keer zijn [dat een virusscanner alarm slaat]. Het gebeurt regelmatig, dus om eerlijk te zijn, hebben we het niet zo serieus genomen", aldus Galea in een interview met Cyberscoop. Nadat de scan via VirusTotal op 22 maart niets opleverde besloot het bedrijf het daarbij te laten, aldus Galea. Op 29 maart werd 3CX door securitybedrijf CrowdStrike ingelicht dat aanvallers malware aan de installer hadden toegevoegd. "Toen gaven we het veel meer aandacht, wat we achteraf gezien eigenlijk eerder hadden moeten doen. We hadden eerder echter niet door hoe ernstig het was", zo stelt de ceo.

Gisteren kwam 3CX met een update over de situatie, maar die bevat geen echt nieuwe informatie. Gebruikers wordt nog altijd aangeraden de desktopapplicatie te verwijderen en de webapplicatie van de voip-software te gebruiken. Verder wordt organisaties opgeroepen om hun netwerken op de malware te controleren die de aanvallers via het installatieprogramma hebben geïnstalleerd.

Reacties (4)
02-04-2023, 08:59 door karma4
"Het gebeurt regelmatig, dus om eerlijk te zijn, hebben we het niet zo serieus genomen"
Vele onterechte meldingen maken de weg vrij voor een onvoorzien iets. Het verschuilen in de hooiberg is lucratief.
03-04-2023, 11:00 door Anoniem
De supply chain-aanval op 3CX is inderdaad een zorgwekkend incident dat de kwetsbaarheid van zelfs grote bedrijven voor aanvallen op hun software aantoont. Naast het belang van een meerlaagse verdediging en het gebruik van meerdere antivirusproducten, onderstreept deze aanval ook het belang van proactieve maatregelen zoals regelmatige audits en assessments van software en diensten.

De beslissing van 3CX om de waarschuwingen over de malware niet serieus te nemen en de desktopapplicatie niet eerder te onderzoeken is zeer opmerkelijk en illustreert het belang van het serieus nemen van meldingen van klanten en het nemen van onmiddellijke maatregelen om de beveiliging te verbeteren en de mogelijke impact te beperken. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat aanvallers elk bedrijf als doelwit kunnen kiezen en moeten daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit en wat het doel was, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat aanvallers verschillende motieven kunnen hebben, waaronder diefstal van gevoelige informatie of het installeren van ransomware om geld te verdienen.

Wat betreft de gevolgen van deze supply chain-aanval voor 3CX is het mogelijk dat het bedrijf te maken krijgt met financiële claims van klanten en dat het vertrouwen van klanten in het bedrijf afneemt. Ook kunnen andere bedrijven die afhankelijk zijn van 3CX-software zich zorgen gaan maken over hun eigen beveiliging en op zoek gaan naar alternatieven.

Het is daarom van cruciaal belang dat bedrijven niet alleen maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen, maar ook dat ze regelmatig hun beveiligingsmaatregelen beoordelen en updaten om bij te blijven bij de nieuwste bedreigingen.
03-04-2023, 11:27 door ShaWormHa - Bijgewerkt: 03-04-2023, 11:30

Heeft geen enkele toegevoegde waarde nu, koffie dik kijken.
Omdat de software nu al malicious is zijn de AV definities ook bijgewerkt. Dit stond er 2 weken geleden nog niet zo bij.

Het is gewoon heel kwalijk, dat een leverancier de grote van 3CX dit soort incidenten niet intern goed heeft ingekaderd waardoor er sneller aan de juiste bellen wordt getrokken.

Pijnlijk leermoment voor ze. Als ze nog bestaansrecht hebben, want ook in de VOIP markt heb ik keuze zat en zou ik nu niet meer kiezen voor 3CX ook niet aanraden aan collega's.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.