image

Milieuactiegroep MOB meldt datalek met gegevens donateurs bij AP - update

maandag 3 april 2023, 16:23 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-04-2023, 10:43

Milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB), die meerdere stikstofzaken tegen de overheid voerde, heeft een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld nadat een lijst met de gegevens van bijna 2400 donateurs op internet verscheen. Het gaat om namen, bedragen en rekeningnummers van mensen die tussen april 2020 en afgelopen december een donatie deden, zo meldt NRC, dat de lijst in handen kreeg.

Hoe het datalek zich heeft kunnen voordoen is onbekend. De krant ontving de lijst via Publeaks, een website voor het delen van tips en andere informatie met de pers. "Wij kunnen deze informatie alleen zien via de website van Mollie en hebben die niet op onze eigen computers en website staan", zo laat MOB-voorzitter Johan Vollenbroek weten. Hij vermoedt dat het overzicht mogelijk is gelekt via betaaldienst Mollie, maar het bedrijf ontkent dit.

Update

Mobilisation for the Environment laat in een update over het datalek op de eigen website weten dat de aanvallers toegang hebben gekregen tot een API-key, waarmee de gegevens van donaties konden worden gedownload. In januari wisten aanvallers de broncode van de website te bemachtigen, alsmede de API-keys. "We hebben ondertussen de API sleutels veranderd zodat de data opnieuw beveiligd is. We kunnen nu ook met zekerheid stellen dat er geen veiligheidsprobleem was bij Mollie", zo verklaart de milieuactiegroep.

Reacties (9)
03-04-2023, 16:51 door Anoniem
Het lijkt me dat not-for-profit organisaties een interessant doelwit voor criminelen zijn, zeker als er donaties worden gegeven. Dat betekent dat die mensen geld hebben wat ook voor criminelen interessant is. Is bekend wat de omvang van datalekken in de not-for-profit is? Wordt er veel onder de pet gehouden?
03-04-2023, 17:16 door Anoniem
Er zijn nu eenmaal groepen in de samenleving die belangen hebben die niet per se het milieu en de planeet dienen.
Integendeel, zij gaan voor de winst en schaden het milieu met hun activiteiten.
Zij brengen zogenaamd gezonde producten op de markt maar die schaden juist de gezondheid van mens, dier en milieu.
Zij werken zeer efficiënt maar alles behalve intelligent.
En als er miljarden op het spel staan dan doe je natuurlijk alles om die miljarden te beschermen…
03-04-2023, 20:28 door johanw
Tijd om die lastposten eens te confronteren met de gevolgen van hun rechtszaken. U wilt een huis kopen en doneert aan MOB? Jammer maar helaas, iemand die niet zo zeurt over stikstof gaat voor, dat krijg je met je stikstof geleuter.
03-04-2023, 21:32 door Anoniem
Al die slinkse terroristen clubjes zouden inzage moeten geven in de herkomst van hun geld om zaken als witwassen en terrorisme tegen te gaan. De Postcode loterij, een van de grootste financiers van dit soort terreur clubjes, zou ook strak gecontroleerd moeten worden naar welke clubs het geld gaat en voor welke doelen deze dat geld inzetten.
Wij moeten straks tenslotte van iedere honderd euro aan kunnen tonen waar we dat aan hebben uitgegeven maar deze clubs verstouwen tonnen tot miljoenen maar niemand mag weten waar dat geld vandaan komt en waar het aan uit gegeven wordt.
Die zogenaamde goede doelen loterijen vormen in feite een groot witwas circuit zonder enige vorm van toezicht.
Tijd om ze goed aan te pakken.
04-04-2023, 07:55 door Anoniem
Er zijn nu eenmaal groepen in de samenleving die belangen hebben die niet per se het milieu en de planeet dienen.
In dat opzicht zou je de makers van de wellicht effectieve corona-vaccins en de overheid ook prima in dat rijtje kunnen plaatsen: doe de natuur (of China) eens wat voor de natuur en de planeet... gaan we dwars liggen!
04-04-2023, 08:54 door Leo van Lierop
Door johanw: Tijd om die lastposten eens te confronteren met de gevolgen van hun rechtszaken. U wilt een huis kopen en doneert aan MOB? Jammer maar helaas, iemand die niet zo zeurt over stikstof gaat voor, dat krijg je met je stikstof geleuter.
Een begrijpelijke reactie voor mensen die geen gevoel hebben met de natuur. Je reactie heeft ook niks met security te maken...
04-04-2023, 09:20 door Anoniem
Door johanw: Tijd om die lastposten eens te confronteren met de gevolgen van hun rechtszaken. U wilt een huis kopen en doneert aan MOB? Jammer maar helaas, iemand die niet zo zeurt over stikstof gaat voor, dat krijg je met je stikstof geleuter.

Van de website van MOB:

‘Biodiversiteit is het enige echte kapitaal van de mensheid. Het is de basis van goed functionerende ecosystemen waar wij als mensen volledig van afhankelijk zijn. We leven echter alsof dat niet zo is. We zijn zelf onderdeel van die natuur maar gedragen ons daar niet naar. Het is nu natuur óf wij. Dat kan en moet anders (bron prof. Louise Vet).
04-04-2023, 11:53 door Anoniem
Opmerkelijk dat organisaties die hard hun best doen om de overheid te beletten de wet te overtreden al snel als lastpost of terrorrist worden geframed.

Ik vraag me af of de mensen die zulke uitspraken doen liever in een bananenrepubliek leven en de rechtsstaat alleen belangrijk vinden als die in hun persoonlijke voordeel opereert...
04-04-2023, 14:53 door johanw
Door Anoniem: Ik vraag me af of de mensen die zulke uitspraken doen liever in een bananenrepubliek leven en de rechtsstaat alleen belangrijk vinden als die in hun persoonlijke voordeel opereert...

Rechtsstaat? Als zelfs een gewonnen rechtszaak je failissement kan betekenen is er niet echt een rechtsstaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.