image

Facebookgebruikers kunnen zich via gratis tool afmelden voor gerichte reclame

woensdag 5 april 2023, 13:40 door Redactie, 3 reacties

Privacyorganisatie noyb heeft een gratis online tool gelanceerd waarmee Facebookgebruikers zich kunnen afmelden voor gerichte advertenties op het platform. Begin dit jaar kreeg Meta van de Ierse privacytoezichthouder DPC een boete van 390 miljoen euro opgelegd wegens gerichte advertenties op Facebook en Instagram. Het had namelijk geen geldige toestemming gekregen van gebruikers voor het verwerken van hun persoonlijke informatie voor het tonen van gerichte advertenties. Naast de boete moest Meta vanaf april via een opt-in toestemming vragen.

In plaats van deze opt-in, waarbij gebruikers zelf voor gerichte advertenties kiezen, stelt Meta dat het een "gerechtvaardigd belang" heeft om gebruikersgegevens te verwerken en dergelijke reclame te tonen, zonder dat gebruikers hier toestemming voor moeten geven. Facebookgebruikers kunnen zich wel afmelden voor de gerichte advertenties, maar moeten hiervoor een apart formulier invullen. Gebruikers moeten voor elk doel, waarvoor Meta claimt dat het een" gerechtvaardigd belang" heeft, aangeven waarom het in hun geval niet zo is.

Noyb, opgericht door de bekende privacyactivist Max Schrems, heeft al aangegeven juridische stappen tegen Meta te nemen. Daarnaast heeft de organisatie nu een gratis tool beschikbaar gemaakt, de Meta Opt-Out Tool. Daarmee kunnen gebruikers bezwaar maken tegen het verwerken van hun persoonsgegevens onder het "gerechtvaardigd belang" en het gebruik van hun persoonlijke data voor gerichte advertenties. Het is daarmee een brede opt-out, waardoor Meta moet aantonen dat het een overstijgend belang heeft om de data te verwerken.

"Facebook moet het bezwaar van gebruikers meteen verwerken. We willen het voor alle betrokkenen zo eenvoudig mogelijk maken om hun fundamentele rechten uit te oefenen", stelt Schrems. De privacyactivist merkt op dat Meta van de ene illegale optie naar de andere is gegaan. "Meta claimt dat hun belang in het maximaliseren van de winst door middel van profilering en tracking zwaarder weegt dan de fundamentele rechten van gebruikers. Verschillende bedrijven hebben dit al geprobeerd en zijn door de autoriteiten berispt."

Reacties (3)
05-04-2023, 15:10 door Anoniem
Gebruikers moeten voor elk doel, waarvoor Meta claimt dat het een" gerechtvaardigd belang" heeft, aangeven waarom het in hun geval niet zo is.
Meta moet kunnen aangeven (en dat ook aangeven wanneer de gegevens worden verzameld, en niet pas achteraf), wat zijn gerechtvaardigde belangen zijn, het moet kunnen aantonen dat de verwerking noodzakelijk is voor die belangen, en dan moet het ook nog kunnen aangeven waarom dit gerechtvaardigde belang van Meta zwaarder wegen dan de belangen, grondrechten en fundamentele vrijheden van degene wiens persoonsgegevens worden verwerkt.

Iemand die bezwaar maakt hoeft niet aan te geven waarom de gerechtvaardigde belangen van Meta in dat geval niet zouden gelden, Meta moet de verwerking staken tenzij het dwingende gerechtvaardigde gronden voor de verwerking aanvoert die (alweer) zwaarder wegen dan de belangen, rechten en vrijheden van de betrokkene. Dat staat in artikel 21 van de AVG.

De bewijslast ligt niet bij de betrokkene maar bij Meta. Ze draaien de zaak om.

Dit past helemaal in het patroon dat Facebook al van begin af aan vertoond. Ze hebben steeds gedaan alsof ze helemaal niets begrijpen van de Europese privacywetten (die er voor de AVG ook al waren), en geven er steeds interpretaties aan waarvan iedereen met een greintje intelligentie die gewoon de wettekst leest kan zien dat ze niet deugen. Dit is het zoveelste voorbeeld daarvan.

Het hele probleem is natuurlijk dat ze goud geld verdienen met een werkwijze die niet met dit soort wetgeving te verenigen valt. Ze zullen er alles aan doen, en blijven doen, om die werkwijze zo lang mogelijk vol te houden.
06-04-2023, 04:46 door Anoniem
Ik neem nu, denk ik, al 5 jaar Facebook in de maling. Ze waren eerst wat blokkeerderig. Maar dan ook weer bang. Het heeft geholpen dat ik zelf de boel uitzette voordat ze dat zelf deden. Maar zeker weet je dat niet, want er zitten al lang geen mensen meer achter. Geen zielen. Geen personen. Niemand waar je even mee kunt praten. Of sorry kunt zeggen. Of dat je het zo niet bedoeld had.

Tegenwoordig laten ze meer toe. Maar ik denk niet dat dat komt omdat ze meer geleerd hebben.

Ik denk niet dat het gemaakt is door mensen die wat willen leren. Of daar een behoefte aan voelden. Het zit niet in de kern van het concept. Dus ik voel me ook helemaal niet schuldig. Om ze terug in de maling te nemen terwijl ik er alle dagen nog wat van leer. Vind ik leuk.
06-04-2023, 13:45 door Anoniem
"Gerechtvaardigd Belang" zou sowieso getorpedeerd mogen worden als optie op cookiemeldingen; het wordt eigenlijk alleen gebruikt om met een omweggetje alsnog allerlei gegevens *illegitiem* te verzamelen, zonder instemming, toestemming en medeweten van de bezoekers van een site.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.