image

DNB: gebruik van contant geld voor het eerst in tien jaar toegenomen

donderdag 6 april 2023, 10:10 door Redactie, 14 reacties

Het gebruik van contant geld in Nederland is vorig jaar voor het eerst in tien jaar toegenomen. Ook de waarde van de contante betalingen steeg. Dat stellen Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank in hun jaarlijks onderzoek (pdf). Vorig jaar werden 1,3 miljard aankopen contact afgerekend, een stijging van dertien procent ten opzichte van 2021.

De waarde van de contante betalingen nam nog sterker toe. Ging het in 2021 nog om een bedrag van 20,1 miljard euro, vorig jaar was dat 24,5 miljard euro. Een stijging van bijna 22 procent. Voor 2022 lieten zowel het aantal contante betalingen als de waarde ervan jaarlijks een afname zien. Volgens Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank is het aannemelijk dat het toegenomen gebruik van contant geld wordt veroorzaakt door het wegebben van de coronapandemie.

Verder blijkt dat de Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen en voorkeur voor het betalen van contant geld hebben dit in 54 procent van de gevallen ook doen. Dat deze groep niet altijd met contant geld afrekent komt omdat het niet altijd mogelijk is om met contant geld af te rekenen, of dat ze liever geen grote hoeveelheden contant geld bij zich dragen, en daardoor bij grotere bedragen toch vaker gebruik maken van pinnen.

Volgens het onderzoek zijn er grote verschillen in het gebruik van contant geld in de samenleving. Zo betalen 12 tot 18 jarigen en 65-plussers ongeveer een kwart van alle kassa aankopen contant. Ook mensen die aangeven dat ze moeilijk rond kunnen komen betalen verhoudingsgewijs veel met contant geld. Bijna een kwart van alle kassa aankopen wordt door hen contant afgerekend, tegenover ongeveer zestien procent bij degenen die zeggen makkelijk rond te komen. Het gebruik van contant geld zorgt volgens De Nederlandsche Bank ervoor dat mensen meer grip op hun uitgaven hebben.

Image

Reacties (14)
06-04-2023, 10:21 door Bitje-scheef
Mooie uitslag. Contant moet gewoon blijven bestaan. Zeker voor supermarkten etc.
06-04-2023, 11:09 door Anoniem
Volgens Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank is het aannemelijk dat het toegenomen gebruik van contant geld wordt veroorzaakt door het wegebben van de coronapandemie.
Dat lijkt me ook, ja. Kortom niet zo relevant die toename. Nu zitten we gewoon weer op de dalende trend die er tot die tijd was, je kunt een rechte dalende lijn over die "contante betalingen" trekken over die deuk door corona heen.
06-04-2023, 11:20 door Anoniem
Ik betaal alleen nog maar met contant geld en heb mijn smartphone verruilt voor een lightphone (geen social media, clickbait news, email of internet browser) Heerlijk rustig.
06-04-2023, 11:32 door Anoniem
Dubbel opmerkelijk, immers de factor contant-bestrijding is eveneens hoger dan ooit.
06-04-2023, 11:42 door _R0N_
Er wordt meer contant betaald in de buurt bij ons. veel boeren hebben een stalletje langs de weg waar je nog met contant geld je boodschappen kunt doen.
06-04-2023, 12:52 door Anoniem
Het heeft dus geholpen dat ik met pakken bankbiljetten over straat ga! ;)
Hup, Holland, hup, in de strijd tegen het digitale monster dat alles opvreet wat niet te traceren is! (en het overige overigens ook)
06-04-2023, 14:52 door Anoniem
Dit maakt mij nou blij, ik wil geen digitale gevangenis.
06-04-2023, 14:56 door Anoniem
Door _R0N_: Er wordt meer contant betaald in de buurt bij ons. veel boeren hebben een stalletje langs de weg waar je nog met contant geld je boodschappen kunt doen.

Het zijn juist die mensen met dat stalletje langs de weg die de economie maken. En lekker cash. En noem het maar zwart. Groeit het stalletje, dan komt er een punt dat je het wel es een keertje op moet gaan geven. Daarvoor is het fooienpot en lekker extra. Niet alleen niks mis mee, maar zo ontstaan economieën. Zo wroden soms ook sterren geboren. Daarna, als je meer dan zat tientjes hebt, hoor je te snappen dat je er wat van moet delen. Omdat die weg naar je stalletje ook onderhouden moet worden.

Er is een tijd geweest dat je in Nederland bijna geen bedrijf meer kon beginnen. Voor alles een vakdiploma nodig, vestigingsvergunningen en kamers van koophandel die je anders gewoon weigerden om in te schrijven. Want je voldeed niet aan de voorschriften. En de regeltjes. Je kon wel dromen van "eigen baas" te zijn, maar je kon bijna niks meer beginnen. Je had al tien papieren nodig om het te mogen proberen.

Goeie dingen beginnen met een stalletje langs de weg. En hier en daar een tientje in je zak. Dat blijft gewoon onafschafbaar omdat je anders de pokontuintjes van de economie afschaft. Want economie en ondernemen is niet enkel geld halen, maar ook waarde brengen. Het moet wel een beetje leuk blijven om daar zin in te blijven houden. Zeker in een land dat niks was en enkel door de handel zo groot geworden is.
06-04-2023, 15:26 door Anoniem

Zo betalen 12 tot 18 jarigen en 65-plussers ongeveer een kwart van alle kassa aankopen contant.
En waar halen de 12 tot 18 jarigen het contante geld vandaan.
Juist, dat krijgen ze kado van de 65-plussers. :)
06-04-2023, 18:41 door Anoniem
Door _R0N_: boeren hebben een stalletje langs de weg waar je nog met contant geld je boodschappen kunt doen.

De biologische zuivelboer hier om de hoek heeft ook een QR-code op de koelkast, voor betalingen via je bank app. :)
06-04-2023, 21:20 door Anoniem
Kenmerken van het onderzoek
Onderzoeksbureau Ipsos heeft onder 24.734 respondenten gegevens verzameld ten behoeve van het onderzoek “Betalen aan de kassa, 2022” van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.
Respondenten vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking wat betreft geslacht, leeftijd, etniciteit, opleiding, regio en inkomen.
https://www.dnb.nl/media/e3ucvv4h/betalen-aan-de-kassa.pdf
De stijging is dus ongeacht opleidingniveau.
Interessant voor ondernemers zou ook zijn hoeveel klanten elders winkelen naar waar ze wel met cash kunnen betalen.
06-04-2023, 21:21 door Anoniem
Cash betalingen zijn EU breed toegenomen.
07-04-2023, 22:58 door Anoniem
Absoluut is het aantal cashbetalingen toegenomen.
Helaas laat de grafiek zien dat dit komt door corona.
Er is geen trendbreuk met voorgaande jaren.
Cashbetalingen nemen verhoudingsgewijs nog steeds af.
En dat is geen nieuws.
10-04-2023, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik betaal alleen nog maar met contant geld en heb mijn smartphone verruilt voor een lightphone (geen social media, clickbait news, email of internet browser) Heerlijk rustig.

Ik ook en maak er een streven van onder de 40 banktransacties per jaar te blijven.

Dit is inclusief 12* uitkering en 12* zorg betalen. En 12* 90% van mijn loon pinnen.


Vroeger had ik wel eens 40 tranacties per dag (koffie hier, parking daar)


Helaas... De surveillance industrie heeft genoeg gepakt en niks gegeven. Laat ze maar langzaam sterven.

Ik zie ook steeds meer analoge mensen in de winkel die de PIN terminals weigeren.

Een feestje voor de democratie!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.