image

Kabinet komt met nieuw beleid voor bewaren chatberichten ministers

donderdag 6 april 2023, 16:18 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-04-2023, 16:50

Het kabinet komt met nieuw beleid om chatberichten van bewindslieden en hoge ambtenaren te bewaren. Er zal een digitale werkomgeving worden ontwikkeld waarbij informatie direct wordt opgeslagen. Daarnaast worden op korte termijn een aantal maatregelen rond chatberichten genomen. Dat is de reactie van het kabinet op verschillende adviezen die zijn uitgebracht over het archiveringsbeleid van chatberichten binnen de Rijksoverheid.

Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) adviseerde eerder dit jaar om chatberichten van de politieke top automatisch op te slaan. Bestaande richtlijnen voor de archivering voldoen volgens de ACOI op een aantal punten niet aan de Archiefwet. Het Adviescollege werd ingesteld na het nieuws dat premier Rutte sms-berichten van zijn telefoon zelf verwijderde.

Het kabinet claimt dat het een "enorme klus" is om de hoeveelheid informatie van de overheid goed te archiveren. Om dit te realiseren wordt er op twee sporen ingezet. Als eerste komt er een digitale werkomgeving om informatie direct goed op te slaan. Op dit moment wordt naar een ontwerp voor deze omgeving gekeken. Daarnaast worden op korte termijn een aantal maatregelen rond chatberichten van bewindslieden genomen.

Zo wordt het beleid in de handreiking ‘Bewaren chatberichten’ gewijzigd en zullen zakelijke chatberichten van bewindspersonen en topambtenaren als geheel en zoveel mogelijk geautomatiseerd moeten worden opgeslagen. Hoe lang en of een chatbericht moet worden bewaard hangt af van de functie die iemand heeft. Zo worden chatberichten van bewindslieden langer binnen de systemen van de overheid bewaard dan van een topambtenaar en mogen chatberichten van overige ambtenaren gewoon op de telefoon blijven staan.

In het derde kwartaal van dit jaar volgt een uitvoeringsplan en wordt gestart met een pilot. Daarna volgt een uitvoerbaarheidstoets voor het bewaren van chatberichten. Afgelopen oktober ging al een tijdelijke instructie in voor het gebruik, opslaan en veiligstellen van chatberichten door bewindspersonen. Zo mogen zakelijke chatberichten niet worden verwijderd totdat er nieuw chatbeleid is goedgekeurd en ingevoerd.

Reacties (4)
06-04-2023, 16:28 door Anoniem
Ojee :-( Het rijk gaat weer iets in elkaar (laten) knutselen, Dit maal een een digitale werkomgeving. Dat gaat vast noooooit lukken.
07-04-2023, 10:10 door Anoniem
Tja, leuk idee maar als een de Jonge in staat is om zijn chat bericht tot geheim te laten verklaren dan schieten we er nog steeds niets mee op. Sowieso het feit dat de regering liever boetes betaald dan inzage in berichten te geven. Dan kun je alles digitaal op willen slaan, gebeurd nu ook al dus what is new?, maar toegang krijgen wordt dan nog steeds onmogelijk gemaakt ondanks dat rechterlijke uitspraken. Hoezo democratie en hoezo rechtstaat?
07-04-2023, 11:47 door Anoniem
In het derde kwartaal van dit jaar volgt een uitvoeringsplan en wordt gestart met een pilot. Daarna volgt een uitvoerbaarheidstoets voor het bewaren van chatberichten.

Dus ... Ze gaan eerst een plan bedenken en dan start vervolgens de pilot om dáárna eens te bekijken of het bewaren van de chats wel uitvoerbaar is.

Volgens mij hoor je in een proof of concept te benoemen wat de eisen zijn en pas als dat afgetikt is kun je gaan denken aan een pilot. Niet eerst een plannetje schrijven, testen en dan kijken of het uitvoerbaar is.
10-04-2023, 00:45 door johanw
Door Anoniem: Ojee :-( Het rijk gaat weer iets in elkaar (laten) knutselen, Dit maal een een digitale werkomgeving. Dat gaat vast noooooit lukken.

Goed voor de omzet van CapGemini, Atos, Cgi en dat soort bedrijven.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.