image

Privacytoezichthouders zeer bezorgd over nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn

woensdag 12 april 2023, 17:21 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-04-2023, 22:34

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de EDPB, maken zich grote zorgen over een nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn die in de maak is en ernstige gevolgen voor Europese burgers kan hebben. Op dit moment wordt in Europa gesproken over een wetsvoorstel voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, dat de huidige anti-witwasrichtlijn moet opvolgen. De EDPB heeft ernstige zorgen geuit over de rechtmatigheid, noodzaak en evenredigheid van de voorstellen.

Door de voorgestelde bepalingen kunnen private bedrijven en publieke instanties persoonsgegevens met elkaar delen. Het gaat hier om het op grote schaal delen van transacties en persoonsgegevens die zijn verzameld voor klantonderzoeken en transactiemonitoring. "De risico’s voor burgers zijn ernstig, en de gegevensverwerking kan aanzienlijke impact hebben op mensen. Zij kunnen bijvoorbeeld op zwarte lijsten terechtkomen en uitgesloten worden van financiële diensten", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

De EDPB heeft Europese medewetgevers in een brief opgeroepen om de bepalingen niet in het definitieve voorstel van de wet op te nemen. Eerder maakte de Autoriteit Persoonsgegevens ook al bezwaar tegen dergelijke bepalingen in de Nederlandse wetgeving. "In de brief van de EDPB staan dezelfde soort bezwaren als de AP eerder heeft aangegeven bij het wetsvoorstel plan van aanpak Witwassen. Fijn dat binnen Europa de neuzen dezelfde kant op staan wat betreft de anti-witwaswetgeving", zo stelt AP-bestuurder Katja Mur.

Reacties (15)
12-04-2023, 17:53 door Anoniem
Door de voorgestelde bepalingen kunnen private bedrijven en publieke instanties persoonsgegevens met elkaar delen. Het gaat hier om het op grote schaal delen van transacties en persoonsgegevens die zijn verzameld voor klantonderzoeken en transactiemonitoring. "De risico’s voor burgers zijn ernstig, en de gegevensverwerking kan aanzienlijke impact hebben op mensen.

Aangezien bedrijven en overheid keer op keer bewijzen dat zij niet zorgvuldig om kunnen gaan met dit soort gevoelige data, ben ik van mening dat bij (Nederlandse en Europese) wet geregeld moet worden dat deze data niet gedeeld mag worden. En zo min mogelijk opgeslagen.

Wil men witwas fraude en terrorisme bestrijden, dan stuurt men maar warme lichamen langs bij de betreffende banken en bedrijven. Als er dan gelekt wordt, dan is het klein schaliger dan nu.

Of anders een extra clausule opnemen, dat elke keer als er gelekt wordt, de EC-commissarissen uit eigen zak de schade riant vergoedt aan de slachtoffers en daarna zelf probeert dat te verhalen op de lekkende partij(en).
12-04-2023, 19:02 door karma4 - Bijgewerkt: 12-04-2023, 19:03
Wel jammer dat privacyactivisten zo weinig met privacy op hebben door oplichters te helpen en de burgers verder te frustreren.
12-04-2023, 19:05 door johanw
Ik vermoed eerder dat het achterliggende doel is om te voorkomen dat, nadat het persoonlijke CO2 budget e.d. ingevoerd is, mensen over de grens kunnen shoppen om er onderuit te komen. Gezwam over terrorisme en misdaad zijn maar een smoes, de grote criminelen gebruiken hele andere structuren zoals ondergronds bankieren zo bleek uit recent onderzoek.
12-04-2023, 19:09 door Anoniem
Het heeft niets maar dan ook niets met witwassen of terrorismbestrijding te maken maar met ordinaire staatscontrole van de EU dictators. Iedere dictator wil het volk controleren en onder de duim houden omdat deze het grootste gevaar vormt voor de onderdrukkers. Als het volk massaal in verzet gaan zijn de dagen van de onderdrukkers geteld dus de eerste maatregelen is controleer de media en controleer het volk. We hoeven niet zo heel ver terug in de geschiedenis te kijken hoe dergelijke mechanismen werken maar mensen willen het niet zien of denken dat het niet zo'n vaart zal lopen. Medio jaren 40 werd er ook zo gedacht en ondertussen weten we dat het zo'n vaart wel kan lopen. Deze wet is een 1e stap naar een volledige staatscontrole. De CDBC is de volgende stap, volledige controle over de burger. Als het zover is zijn we in het pak genaaid, althans door 80% dom volk zijn we in het pak genaaid. Corona was geen pandemie maar een gehoorzaamheids training waar 80% braaf naar geluisterd heeft. De volgende stappen naar totalitaire controle worden nu gezet, het Groningen schandaal is alleen maar een afleiding voor wat er in de achterkamertjes echt gebeurd. Mark my words, deze draconische wet incl CDBC wordt er gewoon doorheen gesluist en wij kunnen er niets meer aan doen. Dankzij 80% dom Nederland. Dit volk gaat echt de geschiedenis in als het domste volk wat er op aarde rond gelopen heeft. Niet zo gek dat het vervangen moet worden.
12-04-2023, 19:33 door Anoniem
Het doel is helemaal niet tegen witwassen. Het doel is burgers monitoren. Zo veel en zo snel mogelijk.
En kijk: het lukt!
12-04-2023, 19:47 door Anoniem
Ik vraag me dan af welke Europese politicus heeft bedacht dat we zo’n anti-witwasrichtlijn als deze nodig hebben.
En of hier flink voor gelobbyd is en door wie dan.
Dit data-uitwisselen kan misschien ook wel voor criminelen handig zijn.
12-04-2023, 20:21 door Anoniem
Gezwam over terrorisme en misdaad zijn maar een smoes,
Hier onder een link over drugsbestrijding.

https://www.maartenonline.nl/waarom-de-war-on-drugs-mislukt-is/
12-04-2023, 21:47 door Anoniem
Dus de zwarte lijst van de belastingdienst hoe heet die zaak ook al weer waar de premier geen actieve herinneringen heeft...
Is nog niet groot genoeg. Niet alleen de belastingdienst en een paar aanpalende afdelingen, maar nu de gehele financiele industrie en anderen en dan op europese schaal....
MOET met zwarte lijsten werken.
Mogen we alle voorstemmers persoonlijk verantwoordelijk houden voor alle mogelijke missers in de komende jaren... Geen ver van m'n bed shows.
13-04-2023, 07:29 door Anoniem
Stap uit die EUSSR. We zijn het er al over eens dat de euro nooit goed voor ons geweest is (goh... niemand zag dat aankomen in de 90-er jaren zeker?). Op deze manier wil de EUSSR nog meer controle. In combinatie met de digitale ID is het natuurlijk heel makkelijk om een compleet beeld van iemands doen en laten te maken. Qe zijn al getraind op QR code. Klaar voor het sociale puntensysteem tussen nu en 10 jaar.
13-04-2023, 07:30 door Anoniem
Door karma4: Wel jammer dat privacyactivisten zo weinig met privacy op hebben door oplichters te helpen en de burgers verder te frustreren.

Deze wetgeving is een aanslag op de veiligheid van de persoonlijke gegevens van alle Europese burgers. Hoe maak je met 1 wet ruim 450 miljoen potentiële slachtoffers.
- 1 Omdat ze allemaal van witwas fraude en terrorisme beschuldigd gaan worden (iets van: onschuldig tot het tegendeel bewezen is) Proportionaliteit is dus heel ver te zoeken
- 2 Omdat de kans op datalekken nog groter wordt dan het nu al is (sla er de kranten er maar op na) en enige controle op waar die data allemaal opgeslagen en verwerkt wordt, totaal uit het zicht raakt. Waar is de bescherming van de burger in deze wetgeving? Welke sancties zijn er als het fout gaat?

Hoe gaat de EC identiteitsfraude slachtoffers (nu eindelijk eens) helpen?
De EC is straks de facilitator bij dit probleem. (als in: EC helpt criminelen)
13-04-2023, 07:38 door Anoniem
Door karma4: Wel jammer dat privacyactivisten zo weinig met privacy op hebben door oplichters te helpen en de burgers verder te frustreren.
Was je al klaar met het uitpluizen en rechtzetten van de toeslagenaffaire? Inclusief wat het aanricht om jarenlang onterecht beschuldigd te worden van fraude, met schulden te worden opgezadeld, inclusief wat het in levens aanricht om kinderen uti huis te plaatsen, en inclusief het ongedaan maken van de effecten van het delen van FSV-informatie met andere overheidsinstanties? In vijftien jaar tijd zijn tienduizenden burgers op een kafkaëske manier vermalen door de molens van de overheid omdat die verkeerd afgesteld stonden. De schade gaat aanzienlijk verder dan geldbedragen, het werkt door in mentale en fysieke gezondheid en zelfs in hoe goed de betrokken kinderen het in de rest van hun leven gaan doen. Hoe denk je dat ooit weer recht te zetten?

Deze privacyinbreuk is echt gigantisch, en jij negeert dat stelselmatig, en daarmee dat dit soort dingen makkelijk weer kan gebeuren als we niet bewaken dat opsporings- en fraudebestrijdingsdiensten niet ontsporen en als we geen grenzen stellen aan wat ze mogen.

Zo lang je hier geen oog voor hebt en dit soort risico's negeert gedraag je je zelf als een activist die weinig met privacy opheeft.
13-04-2023, 07:41 door Anoniem
Sarcasme: Welkom in DDR2.0, we hadden altijd kritiek naar China toe, maar het zal mij niet verbazen als we na 5 jaar overal cameras neer planten, wat al eigenlijk het geval is met goedkope deurcameras die de openbare wegen filmen. Nu nog sociale punten systeem doorvoeren en we zijn net zo erg.
13-04-2023, 08:58 door Anoniem
De anti-terrorisme controles slaan nu al door. Ik moet net voor het openen van een spaarrekening bewijzen waar ik mijn geld verdien. De online spaarbank wil mijn inkomensprofiel, loonstrookjes en meer dergelijke gegevens. Als de overboeking naar die rekening nou uit noord Korea kwam snapte ik het wel. Maar het komt gewoon van een Hollandse tegenrekening. Waarom moeten al onze gegevens in het bezit van al deze partijen komen? De kans dat het ergens via een groot lek een keer op straat belandt wordt met elke kopie groter. Het wordt tijd dat we na decennia wetjes en regels stapelen eens beginnen met schrappen.
13-04-2023, 09:55 door Anoniem
Ja, een groot sleepnet dat gegarandeerd binnen een paar jaar op straat ligt. En het helpt ook helemaal niet tegen witwassen; kijk naar alle banken die al decennia lang en nog steeds tientallen miljarden voor drugscartels en de Russen witwassen en ermee weg komen. Maar ow wee als je als burger een keer 1500 cash hebt of wilt overmaken naar een ander natuurlijk persoon !!!

Trouwens banken zijn er zelf ook niet blij mee; al die fraude-controles vormt een enorme kostenpost en personele aanslag ... straks heeft bijna 50% van alle bankmedewerkers een functie gerelateerd aan anti-fraude; terwijl de grootschalige fraude gewoon alsnog doorgaat en al jaren NIET aangepakt wordt (want: men wil geen ruzie met partijen als KPMG die twee juniors met minder dan 5 jaar ervaring SAMEN laten aftekenen voor miljarden-administraties) !
14-04-2023, 08:18 door Anoniem
En de witwas en fraude juist door de EU?
En de witwas en fraude juist bij de overheden?
En de witwas en fraude juist bij Big Commerce?

Oh, maar ,neen..... u bent schuldig tot u uw onschuld zelf heeft kunnen bewijzen.

Bij de EU, overheden en Big Commerce ligt dat al heel wat moeilijker.
En hoe zit het dan met al de officiële en officieuze cybercriminelen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.