image

Meeste Nederlandse verdachten Genesis Market weer op vrije voeten

donderdag 13 april 2023, 12:06 door Redactie, 1 reacties

Van de zeventien Nederlanders die vorige week in een onderzoek naar de Genesis Market werden aangehouden zijn er veertien weer op vrije voeten. Drie zijn er voorgeleid aan de rechter en zitten nog vast. Het gaat onder andere om een 28-jarige man uit Maassluis en een 35-jarige man uit Waddinxveen, zo laat het Openbaar Ministerie tegenover de Telegraaf weten. Bij een internationale operatie tegen Genesis Market werden in totaal 119 personen aangehouden.

Via de marktplaats werden inloggegevens, cookies en andere data van besmette computers aangeboden. Door middel van een aparte browser en browserplug-in die de Genesis Market had ontwikkeld was het voor afnemers mogelijk om met gestolen inloggegevens op allerlei diensten in te loggen. De marktplaats beweerde dat zolang het toegang tot de besmette computer van een slachtoffer had, de gestolen data van het slachtoffer up-to-date werd gehouden, maar de gegevens ook werden doorgestuurd wanneer die een nieuw account aanmaakte.

De man uit Maassluis zou via Genesis Market van zeker vijfhonderd Nederlanders de gegevens hebben gekocht, zo stelt het Openbaar Ministerie. Daarvoor zou de verdachte tienduizend euro hebben betaald. Met de gestolen gegevens wist hij vervolgens van minstens vijftig slachtoffers 150.000 euro te stelen. De Waddinxvener wordt ervan verdacht ruim duizend "online fingerprints" te hebben gekocht, om daar vervolgens fraude mee te plegen.

Dat de andere veertien verdachten weer op vrije voeten zijn wil niet zeggen dat zij geen verdachten meer zijn. "Zij krijgen nog steeds de gang naar de rechter", aldus het Openbaar Ministerie. Dat de drie andere verdachten nog wel vastzitten komt volgens het OM door hun dossier. Zo is één van hen al eerder wegens cybercrime aangehouden.

Reacties (1)
14-04-2023, 19:16 door karma4
Wegens ongeoorloofd verwerken persoonsgegevens zou dd AP hoge boetes moeten opleggen aan de verdachten.
Het ontbreken van verwerkingsregisters is duidelijk

Helaas geeft de AP nooit thuis als het om witwassers en olplichters gaat..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.