image

MIVD: Chinese bedrijven faciliteerden cyberspionage Chinese leger

woensdag 19 april 2023, 16:11 door Redactie, 5 reacties

Chinese bedrijven hebben vorig jaar meerdere cyberspionagecampagnes van de Chinese krijgsmacht gefaciliteerd, zo stelt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op basis van eigen onderzoek. De inlichtingendienst vermoedt dat dergelijke constructies zijn opgezet vanuit de behoefte van Chinese hackersgroepen om cyberspionage anoniemer en professioneler aan te pakken en om attributie te voorkomen. Concrete voorbeelden worden echter niet gegeven.

Daarnaast blijkt ook dat enkele Chinese universiteiten een belangrijke rol spelen in het opzetten en ontwikkelen van trainingen, systemen en tooling die gebruikt worden voor van offensieve cybercapaciteiten van het Chinese leger, aldus de MIVD in het vandaag verschenen Jaarverslag 2022. Daarin staat ook dat de inlichtingendienst vorig jaar, net als in 2021, verschillende Chinese cyberoperaties heeft ontdekt die erop waren gericht om politieke inlichtingen te verzamelen. "Het aantal overheden en organisaties dat wordt getroffen is groot en lijkt gericht gekozen."

Verder laat de MIVD weten dat het, samen met de AIVD, onderzoek heeft gedaan naar spionage in verschillende technologiesectoren. Daarbij hebben de inlichtingendiensten onder meer waargenomen dat Chinese overheidsinstanties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de binnenlandse high tech industrie, gerelateerd kunnen worden aan investeringen in Nederland.

Reacties (5)
19-04-2023, 16:21 door Anoniem
Digitalisering en digi-drammen. What could possibly go wrong?
24-04-2023, 14:07 door Anoniem
En Amerikaanse bedrijven faciliteren cyberspionage NSA.

https://wikileaks.org/vault7/releases/#Imperial
cryptome.org

Nog nieuws?
24-04-2023, 14:08 door Anoniem
MIVD zegt. Propaganda dus. Het zal wel waar zijn, maar pot verwijt de ketel...
24-04-2023, 15:01 door Anoniem
De usa restrict act richt zich hier het eerst op. Verbod op Tik Tok.
Daarna zal dit overgenomen door EU een algemene censuur maatregel worden. Chinese spionage is slechts een voorwendsel.

Denk aan alle pogingen om omroep ON verboden te krijgen, in weerwil van alles wat er elders bij de publieke omroep speelt.

Wat niet past binnen het officiële gepropageerde zal van Internet dienen te verdwijnen. 1984 als handleiding en niet als waarschuwing. Hoe ver zitten we hier al in?

luntrus
04-08-2023, 21:44 door Anoniem
Helaas is het geen voorwensel. Zij die in de academische wereld al gevallen van chinese spionage hebben meegemaakt - weten hoe leep en slinks zij te werk gaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.