image

NCSC en TNO komen met toolkit voor beoordelen van cyberrisico's

woensdag 19 april 2023, 17:09 door Redactie, 2 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en TNO hebben een toolkit gepubliceerd waarmee organisaties cyberrisico's kunnen beoordelen (pdf). Een cyberrisico wordt omschreven als de kans op, en schade door, een cyberaanval. De toolkit bevat een handleiding waarin in verschillende stappen wordt uitgelegd hoe organisaties de benodigde informatie kunnen verzamelen en analyseren om een beoordeling van een vooraf bepaald cyberrisico te maken.

Naast de handleiding bevat de toolkit ook softwareadviezen en voorbeelden van rekenmodellen. De resultaten van de toolkit zijn op verschillende manieren binnen de organisatie te gebruiken, aldus het NCSC en TNO. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beter onderbouwen van beleid en het maken van beter geïnformeerde beslissingen met betrekking tot investeringen. De toolkit is speciaal gericht op organisaties in de vitale sector om het risico van specifieke dreigingsscenario’s voor de eigen infrastructuur te kunnen inschatten.

Image

Reacties (2)
19-04-2023, 17:38 door Anoniem
Nou, zo te zien hebben hier een aantal mensen een leuk project gehad. Na mijn vertrek bij TNO heb ik vooral geleerd niet te ambitieus te zijn met modellen, niet te veel te verwachten van de gemiddelde persoon en blij te zijn als er regelmatig op basis van logisch denken besluiten werden genomen.

Denk dat het mij vooral helpt om bij mijn eigen risicoanalyses de deelnemers erop te kunnen wijzen dat het nog veel uitgebreider kan :-)
20-04-2023, 09:28 door bart_hGn4mQe
Je zou maar de tijd hebben om voor al dit soort zaken wetenschappelijk onderbouwde kanspercentages te gaan zoeken. Wat een heerlijke wereld zou dat zijn! Niet dat ik m'n tijd dan zou gebruiken om een dergelijk model in te vullen...

Voor mij staat dit echt compleet los van de werkelijkheid, maar ik werk dan ook niet bij een organisatie in de doelgroep.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.