image

Inspectie: meerdere woningcorporaties getroffen door datalek bij Nebu

woensdag 26 april 2023, 11:58 door Redactie, 3 reacties

Meerdere woningcorporaties zijn getroffen door het datalek bij softwarebedrijf Nebu, zo laat de Inspectie Leefomgeving en Transport vandaag weten. Namen van de woningcorporaties in kwestie zijn niet gegeven. Het gaat in ieder geval om de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot, die eerder zelf al vijftienduizend huurders waarschuwde.

De woningcorporaties maakten gebruik van marktonderzoeksbureaus die met de software van Nebu werken. Nebu kreeg te maken met een aanval, waarbij mogelijk ook de gegevens van deze bureaus zijn gestolen. Hoewel de datadiefstal een maand geleden plaatsvond is nog altijd onduidelijk van welke organisaties en bedrijven er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen en hoe de aanval kon plaatsvinden. Eerder werd Nebu door de rechter opgedragen deze informatie te verstrekken.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport komen datalekken door cyberaanvallen steeds vaker voor. Vorig jaar kregen acht woningcorporaties als gevolg van een cyberaanval met een datalek te maken. Naast het informeren van de Autoriteit Persoonsgegevens adviseert de Inspectie woningcorporaties om ook melding bij de Autoriteit woningcorporaties te doen. Een datalek kan namelijk gevolgen voor de bedrijfsvoering hebben.

Reacties (3)
26-04-2023, 13:53 door karma4 - Bijgewerkt: 26-04-2023, 13:54
Betere omschrijving:
Meerdere woningcorporaties zijn slachtoffer van het eigen beleid tot uitbesteding via marktonderzoek bureau's.
Als de boel via een brief fysiek post bestelling verloren gaat is het risico overweging bij de opdrachtgever niet bij de uitvoering. Niet versleuteld over een openbare lijn is "not done".
26-04-2023, 13:57 door Anoniem
Duizenden bedrijven zijn indirect slachtoffer geworden van Nebu.
Waarom krijgt deze branch met 8 corporaties een eigen persbericht toegeweden?
26-04-2023, 18:00 door Anoniem
Nu zou je denken dat Stadgenoot ondertussen hun website heeft aanpast en zorgt dat het geen data meer naar derde lekt.
Niets is minder waar natuurlijk. Niet zo gek met de daar zittende bestuursvoorzitter, zij is niet zo van het adequaat aanpakken van belangrijke zaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.