image

Autoriteit Persoonsgegevens adviseert tegen nieuwe wet orgaantransplantatie

woensdag 26 april 2023, 14:14 door Redactie, 5 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert tegen nieuwe wetgeving voor orgaandonatie en -transplantatie die het kabinet wil invoeren. Het huidige wetsvoorstel is niet duidelijk genoeg, aldus de privacytoezichthouder. Het gaat om een aanpassing van de Wet actualisering lichaamsmateriaalwetgeving. Het conceptwetsvoorstel introduceert aanvullende regels voor het doneren en transplanteren van bijvoorbeeld nieren en huidweefsel.

Volgens de AP maakt het voorstel onvoldoende duidelijk welke persoonsgegevens er straks verzameld mogen worden door het nationale meldpunt voor orgaanhandel. Bij deze instantie kunnen zorgverleners een melding maken als zij weet hebben van een orgaantransplantatie die buiten de reguliere paden om heeft plaatsgevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een transplantatie in het buitenland ondergaan en zich later in Nederland met complicaties bij een arts melden.

Die kan vervolgens een melding doen bij het nationaal meldpunt. Dat zou vervolgens beleid kunnen opstellen om illegale transplantaties tegen te gaan. "Onduidelijk is echter welke persoonsgegevens het meldpunt gaat verzamelen van mensen die mogelijk zo’n transplantatie hebben ondergaan. Dit is een belangrijk punt, want een transplantatie is bij uitstek een persoonlijke, privacygevoelige aangelegenheid", stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het meldpunt zou daardoor meer persoonsgegevens kunnen krijgen dan redelijk is. "Dat zou dan niet langer proportioneel zijn en om die reden onrechtmatig", aldus de AP. De toezichthouder adviseert het kabinet niet met het conceptwetsvoorstel door te gaan, tenzij het duidelijker maakt welke persoonsgegevens er wel en niet mogen worden verzameld.

Image

Reacties (5)
26-04-2023, 14:37 door Anoniem
Moet ik nu alweer -in een omgekeerde wereld- tevergeefs aangeven dat die D66'ers mijn nieren op hun buik kunnen schrijven?

Overbevolking is het grootste probleem in die vermeende stikstofcrisis waar de wetenschap voor 99% een mening over heeft.

In de gezondheidszorg (die niet gaat over gezondheid noch over zorg) de wachtlijsten wegwerken gaat een stuk vlotter en moeiteloos zonder deze onnodige reparatie-klussen. Plus, de facto wil uiteindelijk niemand het eeuwige leven op aarde genieten.
27-04-2023, 01:17 door johanw
Bij deze instantie kunnen zorgverleners een melding maken als zij weet hebben van een orgaantransplantatie die buiten de reguliere paden om heeft plaatsgevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een transplantatie in het buitenland ondergaan en zich later in Nederland met complicaties bij een arts melden.

En dan? Wordt je aangeklaagd voor organenhandel en moet je je onschuld bewijzen a la belastingdienst? Of halen ze het getransplanteerde orgaan dan weer eruit (welke arts gaat dat doen zonder medische noodzaak)? Of krijg je alleen maar een gesprek met een agent die wil weten of je zo dom bent toe te geven dat je dat orgaan ergens van een arme sloeber in een 3e wereldland gekocht hebt?
27-04-2023, 04:28 door Anoniem
Door Anoniem: (..) In de gezondheidszorg (die niet gaat over gezondheid noch over zorg) de wachtlijsten wegwerken gaat een stuk vlotter en moeiteloos zonder deze onnodige reparatie-klussen.
Wat gezondheid of zorg is of zou moeten zijn is vervangen door toegepast onderzoek: al reparerende kennis opdoen. Patiënten zijn aan de lopende band proefkonijnen.
De behoefte aan kennis genereert de patiënten.
Sommige patiënten moet je lokken met langer leven (met eigen opgelapte, kunstmatige, dierlijke of andermans organen), of anders leven (geslachtsverandering), anderen met ongeboren leven (vruchtbaarheidsbehandelingen) en weer anderen met - ook heel trendy - korter leven (euthanasie).
En wat heet "leven"? Ook daar zijn een heleboel variaties mogelijk (genetische manipulatie).
Al dat research-in-action kost natuurlijk geld, dus één ding weten we zeker: "gezondheidszorg" wordt steeds duurder.
Is daar wat aan te doen? Nee.
29-04-2023, 00:11 door Anoniem
Wie is de overheid om te bepalen what the hell ik met mijn lichaam doet?
01-05-2023, 16:12 door Anoniem
Daar gaan we weer. Iedereen verdacht tot het tegendeel bewezen is. Wat is NL toch een vreselijk naar land geworden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.