image

Organisaties roepen wereldleiders op om encryptie te beschermen

woensdag 3 mei 2023, 10:24 door Redactie, 10 reacties

Meer dan veertig organisaties, waaronder Mozilla, Proton, Tor Project, Mullvad VPN en Threema, hebben wereldleiders vandaag in een open brief opgeroepen om encryptie, vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten te beschermen. Aanleiding is allerlei wetgeving die in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de maak is en volgens de briefschrijvers een bedreiging voor encryptie en het recht op privacy vormt.

Het gaat dan om de Online Safety Bill in het VK, de Lawful Access to Encrypted Data Act en EARN IT bill in de VS en het scanplan van de Europese Commissie om alle berichten en ander verkeer van Europese burgers te inspecteren. "Deze zorgwekkende ontwikkeling in onze democratieën moet stoppen!", aldus e-maildienst Tutanota, dat de open brief ook ondertekende.

Volgens de organisaties is encryptie een essentieel middel voor de privacy, databescherming, internetveiligheid, persvrijheid, zelfbeschikking en vrije meningsuiting van mensen. De aanvallen die overheden op versleutelde diensten uitvoeren bedreigen privacy en brengen gebruikers in gevaar, aldus de brief. "Dit lijkt misschien een ver van mijn bed probleem dat zich voornamelijk in autoritaire landen voordoet, maar de dreiging is net zo echt en klopt aan de poorten van onze democratische naties."

De briefschrijvers stellen dat velen in de Europese Unie, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië versleutelde diensten willen dwingen om hun encryptie te backdooren of anders toegang tot versleutelde diensten zoals Tor, Signal en Tutanota te blokkeren. De organisaties roepen democratische leiders dan ook op om niet het pad van autoritaire regimes zoals Rusland en Iran te volgen, die actief de toegang van burgers tot versleutelde diensten beperken.

"Bescherm encryptie en houd het mensenrecht op privacy in stand. Dit is essentieel voor online veiligheid, vrijheid, veilige identiteitsontwikkeling, zelfbeschikking, vrije meningsuiting, persvrijheid en andere rechten die het hart van de democratie zijn", gaat de oproep verder. De organisaties vragen wereldleiders om ervoor te zorgen dat encryptie niet wordt ondermijnd door wet- en regelgeving, versleutelde diensten niet worden geblokkeerd of beperkt en dat eerder genoemde wetsvoorstellen worden herzien.

Reacties (10)
03-05-2023, 10:35 door Anoniem
Laten we hopen dat dit die oudjes wat wakker schud...
Leg hun uit dat door die wetten ook hun eigen dingen boven water gaan komen.

Vraag hun of ze iets te verbergen hebben.
Ze zullen waarschijnlijk "niks" antwoorden.
"En hetgene waar je nu aan dacht zou dan morgen in de krant kunnen staan"

Ik denk dat sommige politici dan wel heel snel bijdraaien. :-)
03-05-2023, 12:04 door Anoniem
Iedereen zou eigenlijk de docu over de verdwijning van Arjan Kamphuis moeten zien (te zien op Videoland). In 4 delen wordt je meegenomen in een wereld die maar weinigen kennen en die in feite onze hele (nog) vrije wereld bedreigd.
Encryptie is vrijheid en het ondermijnen van encryptie is een directe aantasting van de vrijheid van meningsuiting en van de vrije pers. Natuurlijk zullen er trollen zijn die het over het verbergen van misdaden zoals kinderporno ed. zullen hebben maar je moet jezelf afvragen hoe rechtvaardig en proportioneel het is om miljoenen mensen te beperken in hun vrijheid ten koste van de belangen van een heel klein groepje.
Ik besef me dat overheden, in samenwerking met de media, het meerendeel van het volk dermate hebben geconditioneerd (gehersenspoelt) dat er weinig verzet zal zijn tegen het feit dat overheden (voornamelijk de EU dictatuur) encryptie voor prive personen zal gaan verbieden. Het domme volk kijgt wat ze verdienen tenslotte, en ze willen graag misbruikt worden en juichen er ook nog om. Ik heb zelf ook kinderen en ik zou de wereld haten als een van hen misbruikt zou worden maar aan de andere kant, wie ben ik om van anderen te eisen dat zij hun veiligheid en vrijheid moeten inleveren omdat mijn kind is misbruikt? Dat staat nog niet met elkaar in verhouding?
03-05-2023, 13:13 door Anoniem
@ anoniem van 12:04,

Spijker op de kop. Een klein groepje kan niet de hele planeet gijzelen voor hun plannetjes. Het is bekend dat dit groepje 'demiurgen' onze oorspronkelijke menselijke code wil bemachtigen om die ten dienste van het zelf te gebruiken, noem het maar misbruiken.

Met ieders stilzwijgende toestemming denken ze dit recht te hebben. Google Meta, Cloudflare AI, GMO, eugenetica etc. etc.

Ze worden nog niet voldoende ge-exposed voor wie of wat ze zijn.

Een stel megalomane psychopaten, die in dit geval zelf goede encryptie willen behouden en die voor alle verdere planeet bewoners willen breken.

Kamphuis en Assange kwamen in de frontlinie van dit gevecht en werden slachtoffer.

Criminaliteit help je zo de wereld niet uit, die verschuift slechts en verdiept zich alleen. Van top tot teen een beeld op lemen voeten met hogerop een legering die uiteenvalt.

luntrus
03-05-2023, 14:51 door Anoniem
Lees eens wat 'kletskous' van de Piratenpartij hierover te vertellen heeft.
Waarom krijgen exposeren als Professor Bamford zo weinig aandacht te weinig?
Idiote voorwendsels om te komen tot goal surveillance en total control.
Alles pn*en, compromitteren en manipuleren.
03-05-2023, 15:28 door Anoniem
Dit gaat nooit werken die backdoored software. Er zullen altijd weer mensen opstaan die iets maken om het te omzeilen of te vervangen hoe strafbaar ze dat ook maken. Ze jagen er alleen de bevolking onnodig mee tegen zich in het harnas.
03-05-2023, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Lees eens wat 'kletskous' van de Piratenpartij hierover te vertellen heeft.
Heel graag, kun je een link geven?
Waarom krijgen exposeren als Professor Bamford zo weinig aandacht te weinig?
Wie is dat? Ook graag een linkje.
04-05-2023, 09:15 door Anoniem
Als sterke encryptie illegaal wordt gemaakt
Wordt alleen het legale gebruik maar gestaakt

Zij die de wet willen ontduiken
Blijven sterke encryptie gebruiken

Zo wordt alleen de gewone burger geraakt
04-05-2023, 21:22 door Anoniem
07-05-2023, 12:03 door Anoniem
hahahahaha !!!!

wat een grap.

deze wereldleiders, zijn onze vijand. en zij beschouwen ons als hun vijand, of in het meest positieve geval, hun slaaf.

aan een slavenmeester danwel crimineel/vijand, stuur je geen verzoeken.!!!!
08-05-2023, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: hahahahaha !!!!

wat een grap.

deze wereldleiders, zijn onze vijand. en zij beschouwen ons als hun vijand, of in het meest positieve geval, hun slaaf.

aan een slavenmeester danwel crimineel/vijand, stuur je geen verzoeken.!!!!
De meerderheid van de bevolking is er vast van overtuigd dat ze via inspraak, zoals geregeld door verkiezingen in een democratie, nog wat te zeggen heeft over de ontwikkelingen die hun leven en welzijn direct betreffen.
Dit deel leeft ook nog in de veronderstelling dat de leiders van de "liberale democratieën" de "wil van het volk" vertolken en dat deze leiders legitieme redenen hebben om wetgeving in elkaar te zetten die encryptie vernietigt "ten behoeve van" misdaadbestrijding en het afweren van vijanden die de liberale samenleving bedreigen.
Dat gebeurt in de algehele verwarring en chaos.

De staat is inmiddels zo ver losgezongen van haar basis, de bevolking, dat ze vijanden van de samenleving alleen nog maar kan bestrijden door haar eigen burgers tot in hun hersencellen in de gaten te houden en hun gedragingen elke minuut in een bepaalde richting te sturen. De staat heeft zich, kortom, ontwikkeld tot een instantie die de vrijheid van haar burgers alleen nog kan bewaken door hen aan de ketting te leggen en alles te monitoren wat ze communiceren (N.B. het "vrije" Westen wordt in Oekraïne verdedigd - denk daaraan wanneer u het ombouwen van de Europese economie tot een oorlogseconomie ondersteunt).

Deze paradoxale situatie legt de vinger op de zere plek: de staat is angstig en bang voor de samenleving, ze beseft dat ze in wezen machteloos is en de bevolking niet tegen reële gevaren kan beschermen, ze doet alleen alsof.
De staat is verworden tot een holle leuze, een illusie, een schimmenspel, een loze belofte.
Zèlfs wanneer ze niet in hoge mate gecorrumpeerd zou zijn door het grootkapitaal (Big Corp) dan zou de centralistische constructie volgens welke de staat - en de EU idem dito - is opgebouwd vrije mensen tekortdoen omdat ze de macht concentreert in een middelpunt waar het alleen machtsabsolutistische vormen kan aannemen. Of zoals een Franse vorst het ooit samenvatte: "L'État, c'est moi".

Zelfs wanneer de staat alle mogelijke draconische wetten instelt, die de bevolking reduceert tot gecontroleerde breinen dan nog zal blijken dat ze geen effectieve middelen heeft om vijanden van de maatschappij buiiten de deur te houden. Deze vijanden - laten we zeggen: de (hoog)intelligente echte asocialen en psychopaten die alléén aan zichzelf denken - zullen zich alleen verplaatsen en wel naar de machtscentra zelf (waar ze voor een groot deel al zitten). Deze bezetting van de machtscentra zal uiteindelijk aan haar eigen wetmatigheden bezwijken, ze zal zichzelf vernietigen.

Voorlopig zijn we daar echter nog niet, de meerderheid van de bevolking gelooft rotsvast in de staat en de democratie die ze daarvoor heeft ontworpen en slikt de redenen die de staat aanvoert om de vrijheid van alle burgers steeds meer aan banden te leggen.
Voor déze meerderheid is de brief van belang. De brief is mede gericht aan hen die zich door de staat bij de neus laten nemen als ze lispelt dat het een goed idee is om encryptie opzij te schuiven voor het belang van de samenleving.
De brief heeft de boodschap: jongens, wanneer je een liberale democratie overeind wilt houden dan moet je de individuele (communicatie)vrijheid waarborgen anders kun je het wel vergeten, wanneer je deze vrijheid vernietigt dan is het ook met de democratie afgelopen.
Een democratie vooronderstelt immers het bestaan van vrije burgers, niet van burgers die bang moeten zijn om hun mond open te doen omdat hun inhoudelijke communicatie door machthebbers in de gaten wordt gehouden.

Geen enkele macht kan toevertrouwd worden dat ze haar burgers uitsluitend belangeloos dient, er is altijd een deel van de democratisch gekozen macht dat zichzelf dient - onvermijdelijk. Elke macht gaat tevens een eigenbelang dienen, namelijk het voortbestaan van zichzelf.
Daarom moet elke macht bij de les gehouden kunnen worden, om haar er altijd aan te kunnen herinneren waarvoor ze in de allereerste plaats bestaat: voor het volk - niet alleen voor zichzelf. De macht is uiteindelijk aan het volk, zij heeft de (gedeeltelijke) macht toevertrouwd aan de staat en het volk heeft het recht om collectief de staat anders in te richten.
Normaliter gaat dit via het democratische proces, maar wanneer de staat zelf de bestaansvoorwaarde voor de democratie ondermijnt dan heeft het volk het recht om zich niet meer aan de "democratische" spelregels te houden en haar eigen wegen te zoeken.
IT-ers met expertise op het gebied van encryptie en alles daaromheen wacht een schone taak.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.