image

Google laat gebruikers voortaan ook met passkey inloggen op Google-account

woensdag 3 mei 2023, 15:38 door Redactie, 5 reacties

Google laat gebruikers voortaan ook met een passkey inloggen op hun Google-account, zo heeft het techbedrijf vandaag bekendgemaakt. Passkeys zijn een gezamenlijk initiatief van Apple, Google en Microsoft en moeten wachtwoorden overbodig maken. Ze zijn gebaseerd op de Web Authentication (WebAuthn) standaard en maken gebruik van public key cryptography.

Gebruikers moeten eerst een passkey voor een account of website genereren. De bijbehorende private key blijft op het toestel van de gebruiker, terwijl de bijbehorende public key door de website of app wordt opgeslagen. Het toestel van de gebruiker genereert vervolgens een signature gebaseerd op de private key die bij het inloggen wordt verstuurd. Tijdens het inloggen gebruikt de website of app waarop wordt ingelogd de public key om de signature van de private key te verifiëren.

Om de passkey op het toestel te kunnen gebruiken moet eerst een vinger of het gezicht van de gebruiker worden gescand, of een ontgrendelingspatroon of pincode worden opgegeven. Passkeys maken namelijk gebruik van het mechanisme waarmee het betreffende apparaat of systeem van de gebruiker wordt ontgrendeld. Ze zijn echter niet gebonden aan het betreffende apparaat en dezelfde private key kan op meerdere toestellen bestaan.

"In tegenstelling tot wachtwoorden, kunnen passkeys alleen op jouw apparaat bestaan. Ze kunnen niet worden opgeschreven of per ongeluk worden verstrekt aan een aanvaller. Wanneer je met een passkey inlogt op je Google-account, bewijst het aan Google dat je toegang tot je apparaat hebt en het kan ontgrendelen", zegt Googles Arnar Birgisson. In het geval een gebruiker het apparaat verliest waarop een passkey voor zijn Google-account staat is het mogelijk om die passkey in te trekken. Gebruikers wordt ook aangeraden om geen passkey te maken op een apparaat dat met anderen wordt gedeeld.

Reacties (5)
03-05-2023, 15:53 door Anoniem
Oftewel, google heeft eindelijk SSH overgenomen: niet meer met wachtwoord, maar met public en private sleutels inloggen.

Ik vind het een heel goed idee, maar toch vind ik het een slecht idee omdat het google is die er mee komt.
"They do be evil"
03-05-2023, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem: Oftewel, google heeft eindelijk SSH overgenomen: niet meer met wachtwoord, maar met public en private sleutels inloggen.

Ik vind het een heel goed idee, maar toch vind ik het een slecht idee omdat het google is die er mee komt.
"They do be evil"

Apple Microsoft en Google. Niet alleen Google.
04-05-2023, 00:22 door ErikBrown
"They do be evil"

Is het de bedoeling dat wij nu erg bang worden of dat wij weten dat jij het geld voor jouw Engelse les terug moet vragen?
04-05-2023, 10:37 door spatieman
nu maar hopen dat passkey niet gehijacked wordt.
04-05-2023, 15:30 door Anoniem
Door spatieman: nu maar hopen dat passkey niet gehijacked wordt.

Leg uit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.