image

Onderzoek: acht procent Belgen doet niet aan online bankieren

woensdag 3 mei 2023, 12:57 door Redactie, 7 reacties

Acht procent van de Belgen, zo'n 760.000 mensen, maakt geen gebruik van online bankieren, voornamelijk vanwege de angst om slachtoffer van misbruik te worden. Daarnaast gaat deze groep liever naar een bankkantoor om zaken te regelen, waarvan er in België nog altijd veel meer zijn dan in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Febelfin, koepelorganisatie van Belgische banken.

De populairste kanalen voor het gebruik van bankdiensten in België zijn de pc (89 procent) en de bankapp op de smartphone (82 procent). Acht procent van de deelnemers aan het onderzoek maakt geen gebruik van online bankieren. Van deze groep geeft 29 procent als voornaamste reden de angst voor misbruik. Bijna een kwart geeft de voorkeur aan het regelen van bankzaken op het bankkantoor en negentien procent vindt online bankieren te complex.

Eén op de vijf Belgen maakt nooit een fysieke afspraak bij zijn bank. Als het gaat om het aantal bankkantoren in België neemt dat aantal af, maar is nog altijd hoger dan het Europees gemiddelde of in Nederland. België telde in 2021 nog 378 bankkantoren per miljoen inwoners. In Nederland waren dat er 55, aldus cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

Image

Reacties (7)
03-05-2023, 19:13 door John777
Achteraf gezien had ik dat liever ook gedaan. Ik ben nog nooit digitaal beroofd maar onbewust wel altijd op m’n hoede en liever zou ik er helemaal niet over na willen denken.
03-05-2023, 22:34 door Anoniem
Door John777: Achteraf gezien had ik dat liever ook gedaan. Ik ben nog nooit digitaal beroofd maar onbewust wel altijd op m’n hoede en liever zou ik er helemaal niet over na willen denken.
Dus in drukke gebieden ben je niet op jouw hoede vanwege zakkenrollers?
04-05-2023, 07:51 door potshot
Door John777: Achteraf gezien had ik dat liever ook gedaan. Ik ben nog nooit digitaal beroofd maar onbewust wel altijd op m’n hoede en liever zou ik er helemaal niet over na willen denken.

lol..dus als je op weg bent dan heb je je geld uit je zak hangen en de deur van je huis niet op slot want je 'wilt er niet mee bezig zijn'..
04-05-2023, 11:53 door Anoniem
Als er nou ook nog zoiets als mobiel bankieren met behoud van privacy zou bestaan. Vrijwel alle banken apps zitten vol met trackers: https://delft.piratenpartij.nl/2022/08/22/tikkie-deze-partijen-kijken-met-je-mee/
04-05-2023, 14:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door John777: Achteraf gezien had ik dat liever ook gedaan. Ik ben nog nooit digitaal beroofd maar onbewust wel altijd op m’n hoede en liever zou ik er helemaal niet over na willen denken.
Dus in drukke gebieden ben je niet op jouw hoede vanwege zakkenrollers?
(door niet-John777) Nee, want als analoog bankierende zijn je zakken a.h.w. leeg.
Analoog bankieren werkt op online zakkenrollers zoals wanneer je tegen een fake (Indiase) "Microsoft medewerker" die je telefoonnummer heeft gejat en die je wil wijzen op een "probleem" met je computer roept: "I don't have a computer!". Hij/zij gooit meteen de hoorn op de haak - een uitdrukking uit het analoge tijdperk (zonder te zeggen: "Have a nice day").
Ik heb als analoog bankierende nog nooit een phisher aan de (telefoon)lijn gehad, die mijn banknummer probeerde te achterhalen. Daarmee zou hij/zij een incasso-opdracht ten laste van mijn bankrekening en ten bate van zichzelf kunnen regelen - een procedure die door banken niet is dichtgetimmerd - maar dan nòg: het bestemmingsbankrekeningnummer zou bekend worden en ik kan de onterechte incasso terug draaien (en mijn bank de huid volschelden dat ze deze procedure fraudebestendiger moet maken).

Ik kan mij de bewustzijnstoestand van John777 goed indenken, je moet door de kwetsbaarheid van het fenomeen "online bankieren" altijd latent op je qui-vive zijn. Dit is een extra belasting waar natuurlijk wel mee te leven valt en waar veel gebruiksgemak tegenover staat (een heleboel webshops zijn voor een analoog bankierende onbruikbaar), maar voor mij heeft de veiligheid van mijn financiën topprioriteit - en velen met mij. Om die reden zou het afschaffen van analoog bankieren door banken onvergeeflijk zijn.
04-05-2023, 15:10 door Anoniem
In 2018 vertrouwde 75% (!) van de Duitsers de veiligheid van online bankieren niet.
Laat dat in 2023 50% zijn (schatting uit de losse pols).

Het grote voordeel hiervan is voor mij als Nederlandse analoog bankierende dat veel Duitse webshops vóóraf betalen per analoge bankopdracht (per post) - en zelfs achteraf, dus na ontvangst factuur - mogelijk maken.

https://duitslandnieuws.nl/blog/2018/07/09/driekwart-van-de-duitsers-wantrouwt-online-banking/
05-05-2023, 21:54 door Anoniem
Betaaldienstverleners en banken zijn bezig 100% digitale service providers te worden maar nemen onvoldoende maatregelen om te zorgen dat daar waar nodig fysiek contact mogelijk is, terwijl dat voor veel mensen wel nodig is en voor sommige handelingen essentieel.
Ik vind dat de sector maatschappelijk onbetamelijk handelt, aangevuurd door toezichthouders - DNB en AFM - die zich niet voor de positie van de klant interesseren maar alleen voor de vraag of betaaldienstverleners en banken voldoende criminaliteit opsporen ('ongebruikelijke transacties' melden op grond van de Wwft). Ik heb mijn buik er helemaal vol van.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.