image

Gemeente Leiden lekt gegevens van inwoners met betalingsachterstand

donderdag 11 mei 2023, 16:22 door Redactie, 11 reacties

De gemeente Leiden heeft afgelopen week bij het printen van brieven een fout gemaakt, waardoor de gegevens van inwoners met betalingsachterstanden zijn gelekt (pdf). Vanuit de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening zijn zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiebedrijven en andere "vaste lasten partners" verplicht om achterstanden in de betaling te melden bij het Team Eerste Hulp bij Geldzorgen (EHBG) van de gemeente Leiden.

Het Team EHBG stuurt vervolgens iedere maand een brief aan inwoners met een betalingsachterstand. In de brief staat vermeld dat de gemeente op huisbezoek komt, telefonisch contact opneemt of dat de inwoner zelf contact kan opnemen. De gemeente probeert naar eigen zeggen op deze manier met de inwoner een oplossing voor de betalingsachterstand te vinden.

Bij de brieven die eind april zijn verstuurd naar inwoners met een betalingsachterstand bij één van de vaste lasten is een fout gemaakt. "Bij het uitprinten van de brieven zijn pagina’s verschoven doordat er een lege scheidingspagina toegevoegd is in het bestand om een splitsing te kunnen maken naar de verschillende wijken", aldus wethouder Jermoumi in een brief aan de gemeenteraad.

Daardoor hebben 92 mensen een brief bedoeld voor iemand anders ontvangen. Naast naam en adresgegevens gaat het ook om de betalingsachterstand van de andere inwoner die daarvoor hulp krijgt aangeboden. De naam van de instantie wordt ook in de brief genoemd. De gemeente Leiden heeft het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Daarnaast zegt de gemeente dat wordt onderzocht hoe het probleem kon ontstaan en worden er maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen.

Reacties (11)
11-05-2023, 17:07 door Anoniem
Gemeentes willen teveel met hun (potentiële probleem)inwoners, waarvoor ze onvoldoende kwaliteit in huis hebben, waardoor de (gedeeltelijk dezelfde) inwoners een extra risico lopen om meer in de problemen te geraken.
11-05-2023, 18:02 door Anoniem
> De inwoners die een foutieve brief hebben ontvangen vanuit de gemeente ontvangen een
excuusbrief.

En de inwoners wiens gegevens op die foutieve brieven stonden...? Als inwoner van Leiden: ik ben pissed!
11-05-2023, 19:14 door Anoniem
Wel dan mag de gemeente bij deze de 92 schulden in zijn geheel overnemen. Dan leren ze misschien eens zorgvuldig te werken.
11-05-2023, 20:14 door Anoniem
Heeft elke grote gemeente of stad een EHBG ?
11-05-2023, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem: Gemeentes willen teveel met hun (potentiële probleem)inwoners, waarvoor ze onvoldoende kwaliteit in huis hebben, waardoor de (gedeeltelijk dezelfde) inwoners een extra risico lopen om meer in de problemen te geraken.
Nee, dat is te kort door de bocht. Ik heb dit zelf ook een keer aan de hand gehad. Bij de drukkerij was er een software update geweest waar iets met fonts fout gegaan was waardoor velden opschoven. Toen ontvingen mensen afschriften van anderen waarbij de adressering op een andere plaats stond of ze ontvingen de helft van hun eigen afschrift en de helft van iemand anders. Bijzonder slordig en had waarschijnlijk met een proefbatch voorkomen kunnen worden. Hier zijn het er maar 92, destijds waren het er een paar duizend. Het hoeft dus niets te maken te hebben met onvoldoende kennis en kwaliteit maar het kan ook technische oorzaak hebben. Nog steeds slordig overigens.
12-05-2023, 05:52 door Anoniem
Door Anoniem: > De inwoners die een foutieve brief hebben ontvangen vanuit de gemeente ontvangen een
excuusbrief.

En de inwoners wiens gegevens op die foutieve brieven stonden...?
Die hebben ook een foutieve brief ontvangen. Elke pagina die bij de verkeerde inwoner terecht kwam ontbrak bij de inwoner die hem had moeten ontvangen. Er werden geen pagina's dubbel afgedrukt, wel kwamen door de fout pagina's voor verschillende inwoners op de voor- en achterzijde van hetzelfde vel papier terecht.
12-05-2023, 09:17 door Anoniem
Natuurlijk controlleer je of check je dingen niet...
alles gaat automatisch altijd goed, totdat mensen miepen...
Nou, soms miepen mensen niet en is het nog steeds fout gegaan.
12-05-2023, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Heeft elke grote gemeente of stad een EHBG ?
Het zal vaak anders heten maar inderdaad dat is op heel veel plaatsen het geval.
Als je geldzorgen hebt dan kan het altijd de moeite lonen bij de gemeente aan te kloppen, zeker voor je in allerlei
commerciele beheertrajecten terecht komt die je alleen maar geld kosten.
12-05-2023, 10:16 door Anoniem
Door Anoniem: Gemeentes willen teveel met hun (potentiële probleem)inwoners, waarvoor ze onvoldoende kwaliteit in huis hebben, waardoor de (gedeeltelijk dezelfde) inwoners een extra risico lopen om meer in de problemen te geraken.
Dat is een beetje het "je moet werknemers ook niet met een computer laten werken, IK kan dat wel maar verder vrijwel niemand"! Daar kom je niet verder mee. Ook niet met de suggestie dat men door deze fout "in de problemen geraakt". Het is vervelend, mensen schamen zich er voor, maar "problemen" dat is toch wel een stapje verder.
12-05-2023, 10:43 door Anoniem
Hetzelfe mogelijke probleem heb je bij een Baxter-machine-opstelling, die op hoog tempo medicijnen in zakjes doet en die van een adreslabel voorziet. als je op het einde een doosje of een label overhoudt, weet je dat er ergens een verschil zit.

Als echter op 1/3e van de run een doosje mist, en op 2/3e van de run een label, kom je goed uit. oei.
Dat los je weer op door per doosje het gewicht te controleren, en met een digital oog de pillen te controleren op vorm en kleur.

Hoe los je dat hier op met de brieven? handwerk?
12-05-2023, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Heeft elke grote gemeente of stad een EHBG ?
Het zal vaak anders heten maar inderdaad dat is op heel veel plaatsen het geval.
Als je geldzorgen hebt dan kan het altijd de moeite lonen bij de gemeente aan te kloppen, zeker voor je in allerlei
commerciele beheertrajecten terecht komt die je alleen maar geld kosten.
Volgens mij zijn gemeenten zelfs verplicht ondersteuning te bieden voor inwoners met schulden-problematiek
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.