image

Hof: tijd om op applicaties in te loggen is aan te merken als arbeidstijd

vrijdag 12 mei 2023, 10:16 door Redactie, 26 reacties

De tijd die werknemers nodig hebben om op bedrijfsapplicaties in te loggen is aan te merken als arbeidstijd en moet door de werkgever worden vergoed, zo heeft het gerechtshof Den Haag geoordeeld in hoger beroep in een zaak tussen een contactcenter en een medewerker. Volgens FNV loopt het achterstallig loon over de afgelopen vijf jaar in de miljoenen euro's. Tijdens de rechtszaak vorderde de medewerker van Teleperformance betaling van achterstallig loon over de tien minuten die hij voorafgaand aan zijn dienst aanwezig moet zijn.

In die tien minuten moet de medewerker eerst inloggen op meerdere programma’s, voordat hij kan inloggen in het belsysteem. Contactcenter Teleperformance verwacht dat medewerkers zodra hun dienst begint meteen kunnen starten met bellen. Dit houdt in dat medewerkers op dat moment hun headset op hebben, zijn ingelogd achter de computer en klaarzitten om de eerste call aan te kunnen nemen. Om dat te garanderen moeten werknemers van het bedrijf tien minuten vóór de start van hun dienst aanwezig te zijn. In deze tijd kan de medewerker de systemen opstarten en inloggen.

In totaal moeten meerdere applicaties worden gestart, namelijk het urenregistratiesysteem, rooster, e-mailclient, klantensysteem, agenda, het communityforum, een e-shoptool voor Nederland, een e-shoptool voor België, TeamViewer en het Kladblok. Bij negen van de tien genoemde programma’s moet door de werknemer worden ingelogd met een inlognaam die steeds hetzelfde is en een wachtwoord dat in het algemeen ook hetzelfde is maar wel moet worden ingevoerd, zo staat in het vonnis.

Het Kladblok hoeft alleen te worden gestart. De programma’s moeten allemaal klaar staan om de klanten die inbellen of gebeld gaan worden te woord te kunnen staan. Als alle tien de programma’s zijn opgestart, moet er nog op een zogenaamde 'groene knop' worden geklikt om in te loggen in het belsysteem. "Dat inloggen mag niet te vroeg gebeuren omdat dan het scherm van de leidinggevende ‘vervuild’. De leidinggevende monitort alle calls", zo liet het vonnis uit 2021 verder weten.

Volgens de medewerker moet hij de tien minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig zijn voor het inloggen op de applicaties. De werkgever betwist dat en zegt dat zij niet van haar medewerkers verwacht dat er in deze tijd werkzaamheden worden verricht. Wel stelt het bedrijf op basis van eigen onderzoek dat werknemers – afhankelijk van het project waarop zij werken – ergens tussen de twintig en zes minuten voorafgaand aan de start van de dienst worden geacht in te loggen.

Het bedrijf geeft niet aan hoeveel tijd de werknemer in kwestie precies nodig heeft om de tien programma’s op te starten, maar aangezien in de planningsregels tien minuten staat gaat de rechter hiervan uit. Die stelt dat de onderneming eist dat haar werknemers op tijd in het belsysteem zijn ingelogd en er bij het niet naleven hiervan sancties kunnen volgen. Voor zover de 'wachttijd' al niet wordt besteed aan werkzaamheden zoals het lezen van e-mails, is die onvoldoende om als vrij te besteden tijd te beschouwen, concludeerde de rechter.

Die kwam tot de conclusie dat de tijd die nodig is om in de tien programma’s in te loggen, is aan te merken als arbeidstijd. "Het gaat immers wel degelijk om tijd waarin instructies van Teleperformance gelden, te weten het opstarten van alle programma’s die voor het uitvoeren van het werk nodig zijn. Het gaat dus om voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om de telefoonwerkzaamheden uit te kunnen voeren", aldus het vonnis van de rechtbank in Den Haag van 2021.

Hoger beroep

Teleperformance ging in hoger beroep, maar trekt opnieuw aan het kortste eind. Volgens het bedrijf hoeft de werknemer geen tien programma's te starten, maar vier. Het opstarten van deze programma's duurt één minuut en dertig seconden. Het inloggen in de diverse programma's gebeurt met steeds dezelfde gebruikersnaam en met steeds hetzelfde wachtwoord.

Het contanctcenter vindt dan ook dat de tien minuten voor aanvang van de dienst niet zijn aan te merken als werktijd. Deze vroege aanwezigheid is immers niet zodanig essentieel voor het uitvoeren van de werkzaamheden, dat Teleperformance consequenties verbindt aan schending van deze regel, zo stelt het bedrijf. "Ook in hoger beroep ligt aldus de vraag voor of de tien minuten die [geïntimeerde] voor aanvang van zijn dienst aanwezig moet zijn, moet worden aangemerkt als betaalde arbeidstijd", stelde het Hof.

Dat komt net als de kantonrechter tot de conclusie dat Teleperformance in de eigen Planningsregels stelt dat medewerkers zich tien minuten voor hun dienst moeten melden bij hun supervisor. "Dat Teleperformance dit niet controleert en dat geen sanctie volgt als een agent zich één of enkele minuten te laat meldt, doet hieraan niet af. Daarnaast moeten medewerkers voordat ze aan de slag kunnen meerdere acties uitvoeren, waaronder het inloggen op verschillende systemen. Daaruit concludeert het Hof dat “de 10 minutenregel” geen vrijblijvend advies is en het ook niet uitmaakt of er vier of tien applicaties moeten worden gestart.

Teleperformance stelde ook dat in andere sectoren het gebruikelijk is dat van een werknemer wordt verwacht dat deze (onbetaald) wat eerder aanwezig is dan dat de werkzaamheden aanvangen. "Maar dat argument leidt niet tot een ander oordeel. Gesteld noch gebleken is immers dat ook voor die werknemers een "10-minutenregel" (althans vergelijkbare regel) geldt en de werknemers in die sectoren ook op een vergelijkbare manier (per gewerkt uur) betaald worden", aldus het Hof, dat het eerdere vonnis van de kantonrechter bekrachtigt en Teleperformance veroordeelt tot het betalen van de kosten van het hoger beroep.

"De tijd die je als werknemer moet besteden om je op je taken voor te bereiden gewoon bij je werktijd hoort. Het achterstallig loon over de afgelopen vijf jaar loopt in de miljoenen", reageert Elly Heemskerk van FNV Callcenters op Twitter.

Reacties (26)
12-05-2023, 11:32 door Anoniem
Dit voorbeeld staat niet op zich, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar loondiefstal, een overkoepelende term voor het ten onrechte te weinig salaris uitkeren.

https://nos.nl/artikel/2474750-inloggen-is-ook-werken-callcenter-moet-mogelijk-miljoenen-achterstallig-loon-betalen

De uitspraak kan nog een duur staartje krijgen voor het callcenter. Teleperformance, gevestigd in Zoetermeer, werkt voor klanten als Microsoft, Google, Mastercard en BMW en heeft 3600 vaste werknemers in Nederland, België en Suriname.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5383632/hof-bepaalt-werknemer-moet-betaald-krijgen-voor-inlogtijd
12-05-2023, 12:31 door Anoniem
In het vonnis valt me op hoe deze werkgever redeneert. Ze halen de definitie van arbeidstijd uit de arbeidstijdenwet aan: "de tijd dat de werknemer onder gezag van de werkgever arbeid verricht". Vervolgens redeneren ze door alsof er "productieve arbeid" staat in plaats van "arbeid", en ze stellen dat omdat de werknemer in die 10 minuten niet productief is en alleen maar een paar applicaties hoeft op te starten dat niet als arbeidstijd moet worden gezien. Dat heeft de rechter terecht van tafel geveegd, de vraag is helemaal niet of de werknemer productief is maar of die onder gezag van de werkgever staat in die tijd. Als die opdracht geeft tot improductieve arbeid is dat de eigen domme schuld van de werkgever en geen argument om geen salaris te betalen ervoor.

Het idiote is dat die 10 minuten wel degelijk productief zijn. Die zijn echt niet voor niets voorgeschreven. Ze maken de kans heel klein dat het opstarten een keer zo traag gaat dat de systemen niet op tijd beschikbaar zijn. Maar dan leveren die 10 minuten iets nuttigs op en daarmee zijn ze per definitie productief, en is de werknemer die die paar handelingen uitvoert dus ook productief.

Door Anoniem: Dit voorbeeld staat niet op zich, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar loondiefstal, een overkoepelende term voor het ten onrechte te weinig salaris uitkeren.
Juist, dat is het. Als de werkgever 10 minuten loon per werknemer per werkdag te duur vindt voor die zekerheid dan moet hij een andere manier verzinnen om die voor elkaar te krijgen. Dat "oplossen" door de prijs maar door de werknemer te laten betalen is inderdaad diefstal.
12-05-2023, 12:46 door Anoniem
Waar kan ik mij melden :-) 5 jaar bij tp gewerkt....
12-05-2023, 12:57 door Anoniem
Uh, als dit de jurisprudentie is: hoe vaak komt t wel niet voor dat vakkenvullers onbetaald in hun eigen tijd moeten doorwerken om hun werk af te krijgen. Terwijl ze een urencontract hebben en geen prestatie contract. Zijn nog genoeg rechtzaken te winnen en achterstallig loon te innen...
12-05-2023, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Waar kan ik mij melden :-) 5 jaar bij tp gewerkt....
Ben je lid van een vakbond, die hebben daar juristen voor.
Of speel het via je rechtsbijstandsverzekering.
Schrijf zelf een (aangetekende) brief of huur een advocaat in.

Maar het kan zijn dat jouw vordering al verjaard is. Loonvorderingen verjaren na vijf jaar.
12-05-2023, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Uh, als dit de jurisprudentie is: hoe vaak komt t wel niet voor dat vakkenvullers onbetaald in hun eigen tijd moeten doorwerken om hun werk af te krijgen. Terwijl ze een urencontract hebben en geen prestatie contract. Zijn nog genoeg rechtzaken te winnen en achterstallig loon te innen...

En dat moet dan ook maar gebeuren in die sector. De aandeelhouders en hoger management vinden het maar wat prachtig dat gratis wordt gewerkt door het voetvolk. Zij de lusten, het voetvolk de lasten. Ik begrijp wel dat veel mensen een positie in management wel zien zitten. "Goed voor de concurrentiepositie, die lage lonen". Goed voor de voedselbanken ja. Eerlijk loon naar eerlijk werken.
12-05-2023, 15:10 door Anoniem
Ik vraag me af hoe dit zich bijvoorbeeld verhoudt tot dat supermarkt medewerkers moeten wachten tot de kassa geteld is voordat ze weg mogen..
12-05-2023, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af hoe dit zich bijvoorbeeld verhoudt tot dat supermarkt medewerkers moeten wachten tot de kassa geteld is voordat ze weg mogen..
Als je werkgever je verplicht tot aanwezigheid is dat arbeidstijd. Besluit je zelf om nog even te blijven om een boterhammetje te eten voor je op de fiets stapt dan is dat jouw eigen tijd.
12-05-2023, 16:30 door Anoniem
Teleperformance SE (TP) is een Franse multinational met wereldwijd ruim 410.000 werknemers. Met vestigingen in negentig landen bedroeg de winst over 2022 een slordige 8.154 miljoen euro. De operators bedienen driehonderd talen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Teleperformance
12-05-2023, 17:02 door Anoniem
12 jaar geleden daar gewerkt. Regelmatig trage systemen etc.
Altijd al gezegd dat ze op een dag aangeklaagd worden. Ik had niet de middelen destijds.

Verjaard?
12-05-2023, 17:23 door Anoniem
Nu reistijd nog als arbeidstijd gaan aanmerken.
12-05-2023, 22:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nu reistijd nog als arbeidstijd gaan aanmerken.
Ik vroeg me al af of iemand die opmerking zou gaan maken.

Reistijd is iets wezenlijk anders dan die 10 minuten. Die 10 minuten zijn werktijd omdat de werkgever instructies geeft: om 10 minuten voor de aanvang van de telefoontjes aanwezig te zijn op kantoor en om in die 10 minuten een aantal handelingen uit te voeren.

Op tijd op je werk komen doe je omdat je een arbeidscontract bent aangegaan waarin je hebt afgesproken om tijdens bepaalde uren aanwezig te zijn en te werken. Dat is geen instructie van je baas, dat is wat jij moet doen om je te houden aan de afspraken die je zelf gemaakt hebt. Je gaat zelf over hoe je dat voor elkaar krijgt. Je baas heeft geen ene donder te zeggen over waar je precies vandaan komt, hoe je je voortbeweegt en wat je allemaal wel en niet doet onderweg. Dat bepaal je helemaal zelf.

Als je baas je toch wel instructies geeft om tijdens je woon-werkverkeer bepaalde dingen te doen, bijvoorbeeld om onderweg iets op te halen of af te leveren, dan is er op dat moment een gezagsverhouding waarin je dingen voor je baas doet, en dan wordt het net zoiets als die 10 minuten en is er een sterk argument om dat wel als werktijd te zien.
13-05-2023, 09:35 door Anoniem
En er hier niemand die het vreemd vindt dat er op 9 van de 10 programma’s ingelogd moet worden met dezelfde credentials?

Door Anoniem: Nu reistijd nog als arbeidstijd gaan aanmerken.

Soms is dat ook zo. Bij mij helaas niet, zou mij 3 uur loon per dag extra opleveren…
13-05-2023, 10:38 door Anoniem
Door Anoniem: Verjaard?

U kunt uw loon opeisen tot 5 jaar nadat uw werkgever verplicht was het aan u te betalen. Als u binnen die tijd een aangetekende brief stuurt naar uw werkgever, waarin u aanspraak maakt op het achterstallige salaris, dan wordt de verjaringstermijn van 5 jaar verlengd. U moet duidelijk vermelden om welk loon en over welke periode(n) het gaat.

https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Loonvordering

Voor het opstellen en versturen van uw brief is goed advies van uw vakbond en/of advocaat ten zeerste aanbevolen.
13-05-2023, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: En er hier niemand die het vreemd vindt dat er op 9 van de 10 programma’s ingelogd moet worden met dezelfde credentials?
Ik vind dat niet vreemd nee. Als je in een Windows domein zit met allerlei programma's dan is dat heel normaal.
Ook "normaal" is om daar dan een single-signon methode op te configureren, maar dat maakt het in het algmeen juist
minder veilig (zitten vaak loopholes in single-signon systemen).
13-05-2023, 22:55 door Briolet
Door Anoniem: Nu reistijd nog als arbeidstijd gaan aanmerken.

Als je ver van je werk gaat wonen, is dat je eigen keuze. Als je baas je steeds naar andere werkplekken stuurt, kan het wel werktijd zijn.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/telt-woon-werkverkeer-als-werktijd

Ik snap eigenlijk niet eens dat TP een rechtszaak begonnen is. Het lijkt me klaar als een klontje dat de werktijd begint op het moment dat je aanwezig moet zijn.

Een metselaar krijgt ook doorbetaald als hij na het metselen zijn gereedschap schoonmaakt. Of een stratenmaker die na zijn werk van de dag weer nieuwe wegmarkeringen plaatst zodat het verkeer niet in het half afgemaakte werk rijdt.
14-05-2023, 10:44 door Anoniem
Door Briolet: Ik snap eigenlijk niet eens dat TP een rechtszaak begonnen is. Het lijkt me klaar als een klontje dat de werktijd begint op het moment dat je aanwezig moet zijn.
Als dat bedrijf ook maar enigszins redelijk tegen arbeidsverhoudingen aan had gekeken dan hadden ze de hele situatie om te beginnen niet laten ontstaan. Tel daarbij op dat dit ze miljoenen kan gaan kosten als andere werknemers ook om uitbetaling gaan vragen en het wordt duidelijk waarom ze proberen dat tegen te houden.
14-05-2023, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: En er hier niemand die het vreemd vindt dat er op 9 van de 10 programma’s ingelogd moet worden met dezelfde credentials?
NEE, waarom? Bijna alle applicaties authenticeren zich tegen Active Directory of tegen LDAP (wat ook meestal AD is).
Voordeel, je hebt maar 1 gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden en bij het verlaten van het bedrijf, kan je met 1 klopt alle inlog mogelijkheden dichtzetten.

Precies zoals het hoort in een groot (of klein bedrijf).
14-05-2023, 13:12 door Anoniem
Door Briolet:
Ik snap eigenlijk niet eens dat TP een rechtszaak begonnen is. Het lijkt me klaar als een klontje dat de werktijd begint op het moment dat je aanwezig moet zijn.
Buitenlandse bedrijven snappen niet altijd dat de rechtssituatie in Nederland wellicht anders is dan in hun eigen land.
Dat zag je ook bij diverse andere zaken mbt ontslag, prestatieloon, schijnconstructies rond zzp'ers, etc.
Je zou wellicht denken "maar ze zullen toch wel een advocaat of juridisch medewerker hebben die hen de lokale situatie
uitlegt voor ze naar de rechter stappen" maar wellicht handelen die ook meer uit eigenbelang?
14-05-2023, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:
Ik snap eigenlijk niet eens dat TP een rechtszaak begonnen is. Het lijkt me klaar als een klontje dat de werktijd begint op het moment dat je aanwezig moet zijn.
Buitenlandse bedrijven snappen niet altijd dat de rechtssituatie in Nederland wellicht anders is dan in hun eigen land.
Dat zag je ook bij diverse andere zaken mbt ontslag, prestatieloon, schijnconstructies rond zzp'ers, etc.
Je zou wellicht denken "maar ze zullen toch wel een advocaat of juridisch medewerker hebben die hen de lokale situatie
uitlegt voor ze naar de rechter stappen" maar wellicht handelen die ook meer uit eigenbelang?

Winst of verlies, een (externe) advocaat factureert z'n uurtjes wel.
In theorie zou een advocaat een klant moeten adviseren wanneer een zaak echt kansloos is , en met mijn leken-kennis lijkt dat hier het geval .

Aan de andere kant - juristerij is subtiel , en soms zijn de uitkomsten tegen-intuitief .
Ik denk dat TP hier heel veel geld aan gaat verliezen, (niet aan deze ene persoon, maar alle correcties voor de afgelopen vijf jaar) - dan kan ik wel begrijpen dat ze _alles_ geprobeerd willen hebben om dat te voorkomen, en zijn de kosten van een advocaat voor de zaak en evt hoger beroep echt peanuts .
Dus als een advocaat maar een heel kleine kans ziet dat het kwartje de andere kant opvalt , en je kijkt (als TP zijnde) tegen een verlies van heel veel miljoenen aan begrijp ik heel goed dat ze zeggen "probeer het maar" , dan hebben we er tenminste alles aan gedaan om het verlies te voorkomen.
14-05-2023, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet: Ik snap eigenlijk niet eens dat TP een rechtszaak begonnen is. Het lijkt me klaar als een klontje dat de werktijd begint op het moment dat je aanwezig moet zijn.
Als dat bedrijf ook maar enigszins redelijk tegen arbeidsverhoudingen aan had gekeken dan hadden ze de hele situatie om te beginnen niet laten ontstaan. Tel daarbij op dat dit ze miljoenen kan gaan kosten als andere werknemers ook om uitbetaling gaan vragen en het wordt duidelijk waarom ze proberen dat tegen te houden.

Dat bedrijf heeft mensen geselecteerd die willen zeggen dat de 10 minuten kan worden gezien als "eigen tijd".
Die mensen zijn ook aangenomen op management functies (en worden waarschijnlijk goed betaald).
Wat denk je dat die mensen zeggen als er interne discussies ontstaan over de 10 minuten eigen tijd?
Zo werkt dat in de Angelsaksische cultuur waar de mode is om rijk te worden ten koste van andere mensen.
Daarom is er wetgeving: om die andere mensen te beschermen.
14-05-2023, 18:51 door Anoniem
Ik pleit nu voor een nieuw onderwerp voor een rechtszaak
Stage lopen als volledig werk. En dus volledig betaald.

Voor mij is het te laat. Veel langer geleden dan 5 jaar.
Ik heb de verplichte stages altijd gezien als slavenarbeid.


Immers
- ik hoorde altijd dat ik voordeel zou hebben met stage lopen. Ik vroeg altijd: ten opzichte van wie dan?
- het gaat om betalen van leergeld. Dat zien we nu op veel plekken waar stage moet worden gelopen. Bijv bij onderwijzers. Chronisch tekort.
Een bedrijf of bedrijfstak kan toch zelf wel bedenken dat een leerling (noem maar een functie) lager betaald kan krijgen waarna promotie mogelijk is? Het is toch minimaal hun belang om voldoende geschoold/vakbekwaam personeel te krijgen?

Ik hoor veel mensen zeggen dat het systeem van leerling-gezel-meester nog zo gek niet is.
14-05-2023, 19:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En er hier niemand die het vreemd vindt dat er op 9 van de 10 programma’s ingelogd moet worden met dezelfde credentials?
NEE, waarom? Bijna alle applicaties authenticeren zich tegen Active Directory of tegen LDAP (wat ook meestal AD is).
Voordeel, je hebt maar 1 gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden en bij het verlaten van het bedrijf, kan je met 1 klopt alle inlog mogelijkheden dichtzetten.

Precies zoals het hoort in een groot (of klein bedrijf).

Maar waarom moet je het dan negen keer invoeren? Waarom niet SSO?
15-05-2023, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Maar waarom moet je het dan negen keer invoeren? Waarom niet SSO?
Omdat dit bedrijf liever personeel elke werkdag 10 minuten onbetaald extra laat werken dan te investeren in oplossingen die het overbodig maken om 10 minuten uit te trekken voor het opstarten van een sessie. Zolang ze de kosten daarvan op het bordje van anderen konden leggen waren zij klaar en deden ze geen moeite om iets te verbeteren. Dat is denk ik wat je hier ziet.
16-05-2023, 13:53 door Anoniem

Nice. Voor TL;DR :

Dat betreft service monteurs, die naar klanten door het hele land (Spanje) gestuurd kunnen worden.
Voorheen gingen ze naar een regionaal kantoor als uitvalsbasis, en was de reistijd heen/terug naar dat kantoor eigen tijd, maar alle tijd die ze vanaf dat kantoor naar klanten gingen was werktijd .
(Wellicht dat ze op dat kantoor dan ook pas service bus of gereedschap of whatever meenamen ).

Regionale kantoren werden gesloten, en nu gingen de monteurs direct vanaf huis naar klanten - en terug .
Tijd naar de eerste , en terug vanaf de laatste werd daarmee opeens eigen tijd - en daar heeft de rechter een streep door gezet .

De argumentatie is consistent - tijdens die ritten is er al een werk/gezagsverhouding : werkgever kan ze bellen en zeggen dat ze naar een andere klant moeten dan waar ze naar toe onderweg zijn wegens spoedklus .
Daarmee is , virtueel , de prikklok "aan het werk" gestart, en is het dus tijd van de baas.

Het kan ook wel in Nederland spelen - voor monteurs, maar bv ook sales/account managers, of fieldmanagers HR .
(wie daar heel strak in wil zitten - werkgever kan natuurlijk zeggen : kom eerst maar om 09:00 naar kantoor, en vanaf daar loopt je werkdag tot 17:00 als je terug bent. Dan rijd je potentieel onderweg naar kantoor eerst je klant voorbij, en rijd je daarna vanaf kantoor weer naar je afspraak) .
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.