image

Amsterdam onderzoekt aan banden leggen van Chinese beveiligingscamera's

vrijdag 12 mei 2023, 14:46 door Redactie, 7 reacties

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken hoe het de inzet van Chinese beveiligingscamera's aan banden kan gaan leggen. Een motie van D66-gemeenteraadslid werd eerder deze week tijdens een gemeenteraadsvergadering aangenomen (pdf). "Door het gebruik van Chinese camera’s het risico bestaat dat gegevens (beelden en meta) potentieel in handen kan komen van de fabrikant en daarmee het regime in China", aldus Aslami.

Het gemeenteraadslid stelt verder dat de AIVD onder andere China aanmerkt als een land met een offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen en dat fabrikanten Hikvision en Dahua betrokken zijn bij grootschalige mensenrechtenschendingen van Oeigoeren in de Chinese regio Xinjang. Eind vorig jaar kwam Shula Rijxman, wethouder ICT en Digitale Stad, al met een brief over het gebruik van Chinese camera's door de gemeente Amsterdam (pdf).

Daarin werd onder andere aangekondigd dat camera’s die door de gemeente Amsterdam worden ingekocht niet vanaf het internet benaderbaar zijn en worden onderworpen aan een penetratietest. "Wij handelen hiermee in lijn met de adviezen van de rijksoverheid (het NCSC)", aldus de wethouder over het cameragebruik. Aslami wil echter via zijn motie kijken of de gemeente met de camera's kan stoppen.

Zo moet de gemeente onderzoeken op welke manier beveiligingscamera's van Chinese makelij, waaronder van Hikvision en Dahua, niet meer in gebruik worden genomen. Bij de inkoop van apparatuur rekening wordt gehouden met de OESO-richtlijnen en de gemeenteraad wordt geïnformeerd over het vervangen van de beveiligingscamera's en andere apparatuur van Chinese fabrikanten die bij de gemeente in gebruik zijn.

"China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Laten we dan niet naïef zijn over de veiligheidsrisico’s die kleven aan surveillance-apparatuur van Chinese makelij", aldus Aslami. "Hiermee volgt Amsterdam het voorbeeld van verscheidene regeringen, zoals de Europese Unie en de Verenigde Staten."

Reacties (7)
12-05-2023, 15:36 door Anoniem
Wat een gezeur...
Was al door een penetratie test heen gekomen. Mijn moeder was dat niet.
En OH WAT ERG, mensenrechtenschendingen...
USA doet daar ook gewoon lekker aan mee, dus die dan ook ff boycotten alsjeblieft.

Als ze echt zo bang zijn voor China, stop dan onmiddellijk met al die Chinese telefoons die door burgers gebruikt worden.
Hoeveel politici/ambtenaren hebben een Huawei telefoon?
Welke politici/ambtenaren hebben allemaal wel niet TikTok geïnstalleerd?
12-05-2023, 15:46 door Anoniem
Daarin werd onder andere aangekondigd dat camera’s die door de gemeente Amsterdam worden ingekocht niet vanaf het internet benaderbaar zijn en worden onderworpen aan een penetratietest.
Weer zo'n loze melding. Camera's hoeven niet benaderbaar te zijn. Met een 'ET phone home' logica kunnen ze gewoon naar de Chinese servers data sturen. Dus beter zet je de camera's in een VLAN zonder internet connectie. Dan kunnen ze ook niet meer naar huis bellen.

En gaat de pentester ook een week lang alle connecties loggen en wat voor data er verstuurd wordt? Want daar zit het gevaar. Eenmaal binnen een netwerk, is het vaak zeer makkelijk om data naar buiten te krijgen. Zie alle ransomware aanvallen maar eens. Zo een paar TB naar de criminele cloud geüpload zonder dat men dat door heeft.
En elke minuut een fotootje uploaden van 5MB gaat zo makkelijk, en kun je zo bijna live mee kijken......

TheYOSH
12-05-2023, 16:55 door Anoniem
Eerst jezelf afhankelijk maken van die goedkope Chinese rotzooi en dan lopen janken dat je er vanaf wil.
Wanneer leert Europa nou eens op eigen benen te staan?
Één: maak je eigen techniek,
Twee: maak je eigen wapens,
Drie: steek je middelvinger op naar China en Amerika.
12-05-2023, 17:36 door Anoniem
Ach, Amsterdam, stad waar de camera's toch al nét niet goed staan als er wat gebeurt dat onder de pet gehouden moet worden.

https://www.geenstijl.nl/5128162/politie_amsterdam_er_zijn_wel/
13-05-2023, 09:59 door cyberpunk
Als ze alle hardware met Chinese onderdelen willen blokkeren, dan gaan ze nog heel veel werk hebben .
15-05-2023, 10:17 door Anoniem
Hoge bloedsuikerspiegel van iemand die al dan niet allochtoon of autochtoon is en misschien wel of niet een religie van vrede aanhing: https://www.geenstijl.nl/5128162/politie_amsterdam_er_zijn_wel/
Analoog niet anders, met filmrolletjes in Joegoslavie.

Of neem die zaak van Mitch Henriquez: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/3734271/zaak-mitch-henriquez-rijksrecherche-had-scherpere-beelden-al-bezit
Waarbij de advocaat dreigde met opstappen als de rechter de scherpe beelden niet zou accepteren, en de beelden kon vrijgeven aan de media. Andersom gezegd: Rijksrecherche deed bewust aan blurren van bewijsmateriaal.

En nu de bodycams werken blijkbaar ook maar enkel in het voordeel van Hendhaving.
On-topic: ook Axon cameras sturen waarschijnlijk data naar hun Amerikaanse fabrikant.
15-05-2023, 16:33 door Anoniem
Kinderlijke ICT... Net of andere landen niet 'besmet´ zijn. Prioriteit voor de bühne. Zero nieuwswaarde als dit niet ridicuul is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.