image

NFI onderzoekt of registratie van verdiepingen door iPhones politie kan helpen

woensdag 17 mei 2023, 09:34 door Redactie, 6 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onderzocht of de registratie van verdiepingen door iPhones politie kan helpen bij de reconstructie van misdrijven. De gezondheidsapp van de iPhone geeft aan dat het ongeveer drie meter als een verdieping registreert. Uit het NFI onderzoek is gebleken dat een belangrijke voorwaarde is dat de gebruiker tegelijkertijd loopt, anders registreert de telefoon geen verdiepingen.

Aanleiding voor het onderzoek is een dodelijke steekpartij op de derde etage van een portiekwoning in Den Haag. De verdachte in deze zaak ontkent alle betrokkenheid. De politie wist aan de hand van de gegevens in de telefoon de aanwezigheid van de man tot aan de voordeur van de woning vast te stellen, alleen niet binnen op de derde etage. De telefoon had namelijk maar twee etages geregistreerd.

Om de betrouwbaarheid van de verdiepingenregistratie te testen voerde het NFI verschillende tests uit, om zo te kijken welke factoren invloed hebben op de nauwkeurigheid van de registraties. Uit het NFI-onderzoek is gebleken dat een iPhone inderdaad grofweg elke drie meter hoogteverschil als een verdieping registreert. Er worden geen fysieke etages geteld.

Verder bleek dat de gezondheidsapp van Apple alleen verdiepingen registreert als de gebruiker omhoog loopt. IPhones bevatten echter ook een bestand dat tijdelijke informatie bevat over zowel naar boven als naar beneden gelopen verdiepingen. Dit bestand is niet zichtbaar voor een gebruiker, maar kan met forensische software van de telefoon worden gehaald.

In het geval van de steekpartij bleek dat de registratie van twee verdiepingen paste bij het scenario dat de man vanaf de begane grond naar de derde etage is gelopen. De hoogte van de derde verdieping was namelijk zo’n zeven meter, wat twee blokken van drie meter en een restje van een meter is. "We weten dat de app elke 3 meter als een etage telt. Het aantal fysieke verdiepingen hoeft dus niet overeen te komen met het aantal verdiepingen dat de telefoon registreert", zegt NFI-wetenschapper Jan Peter van Zandwijk.

Reacties (6)
17-05-2023, 09:39 door Anoniem
Eigenlijk willen ze dus dat de iphones de misdaden zelf oplossen? Dat we werkelijk alles gaan tracken wat er te tracken valt en dan de politie vervangen door een soort ChatGPT? Of dat laatste dan weer niet zeker :)
17-05-2023, 09:45 door Anoniem
Dus..... Wat leert ons dit artikel:

Dat je als crimineel geen iPhone (of andere "smart" apparaten) mee moet nemen als je een misdaad begaat.

Duh.


En het bewijst weer eens keer dat Apple zijn gebruikers/klanten profileert.
Zouden Google, MS en Meta ook zulke foefjes op hun apparaten of in hun software hebben zitten? (Vast wel).
17-05-2023, 09:50 door Anoniem
Heerlijk die privacy op een apple telefoon /sarcasm
17-05-2023, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dus..... Wat leert ons dit artikel:

Dat je als crimineel geen iPhone (of andere "smart" apparaten) mee moet nemen als je een misdaad begaat.

Duh.
Dit is oud nieuws. Sinds de Secret Chat door NFI en AIVD is ontcijferd houdt de criminele wereld daar al rekening mee door op andere manieren te comuniceren

En het bewijst weer eens keer dat Apple zijn gebruikers/klanten profileert.
Zouden Google, MS en Meta ook zulke foefjes op hun apparaten of in hun software hebben zitten? (Vast wel).

Wat een dom geblaat. Hier heeft Apple helemaal niks mee van doen. Dit is een optie die Apple in heeft gebouwd om technische reden. De data staat immers op de iPhone zelf in een tijdelijk bestand. En het lijkt mij een normale manier van programmeren die Google, MS en Meta ook toepassen.

[flamemode]Eerst goed kijken voor je begint te zeiken![/flamemode]
17-05-2023, 11:52 door Anoniem
Die anderhalve meter apart had en heeft toch een doel.
Je loopt elkander als verdachte niet in de weg.

Helpt deze beschouwing ook als je per verdieping gehackt wordt?

Oh en AI komt naar je toe deze zomer (en volgende zomers gegarandeerd ook).

Goed dat de Chinees de vierde verdieping nooit weet te vinden.
En op de zesde z'n geluk vindt.

#webproxy
18-05-2023, 22:50 door Anoniem
Dus..... Wat leert ons dit artikel:

Dat je als crimineel geen iPhone (of andere "smart" apparaten) mee moet nemen als je een misdaad begaat.
Dat jouw buurman de bak in gaat als jij een iPhone steelt of heelt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.