image

Staatssecretaris krijgt Kamervragen over beveiligingsniveau van Twitter

woensdag 17 mei 2023, 14:13 door Redactie, 11 reacties

Staatssecretaris Van Huffelen heeft van GroenLinks Kamervragen gekregen over het beveiligingsniveau van Twitter. Aanleiding is de aankondiging van het platform dat het betalende gebruikers de mogelijkheid geeft om hun privéberichten te versleutelen op een manier waardoor Twitter, naar eigen zeggen, geen toegang meer tot de inhoud heeft.

"Welk basisniveau bescherming acht u noodzakelijk voor gebruikers van sociale mediaplatforms, waaronder Twitter?", wil GroenLinks-Kamerlid Bouchallikh van de staatssecretaris weten. De staatssecretaris moet ook duidelijk maken hoe de beveiliging van reguliere, niet-betalende Twittergebruikers zich tot dit basisniveau verhoudt. "Hoe verhoudt zowel de beveiliging van regulier als betaald gebruik van Twitter zich tot nationale en internationale grond- en mensenrechten? Waarin zitten op dit vlak de verschillen tussen reguliere en betalende gebruikers?", vraagt Bouchallikh verder.

Van Huffelen moet ook aangeven of ze aanwijzingen heeft dat privéberichten van niet-betalende gebruikers van Twitter onvoldoende beveiligd zijn, bijvoorbeeld doordat deze ingezien kunnen worden door partijen die daartoe niet bevoegd zijn, en of ze kan uitsluiten dat dit gebeurt. "Heeft u zicht op het gebruik van versleutelde communicatiekanalen, zoals dat voor betalende Twittergebruikers mogelijk wordt, door bewindspersonen? Hoe zou u een verbod daarop beoordelen, in het licht van een juiste naleving van de Wet Open Overheid?", wil Bouchallikh als laatste weten. De Kamervragen dienen binnen drie weken te zijn beantwoord.

Reacties (11)
17-05-2023, 15:04 door Anoniem
Waarom zou onze overheid zich bemoeien met de beveiliging van een Amerikaans sociaal platform?
17-05-2023, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou onze overheid zich bemoeien met de beveiliging van een Amerikaans sociaal platform?
Omdat dat haar taak is als overheid.
17-05-2023, 18:49 door Anoniem
Het is niet de taak van de overheid. Het gaat hier over belastinggeld ontvangers of die gebruik mogen maken een versleutelde dienst.
17-05-2023, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou onze overheid zich bemoeien met de beveiliging van een Amerikaans sociaal platform?
Twitter is wereldwijd actief, ook in de EU, en heeft daartoe een Europese vestiging in Ierland waar alle Europese Twitter-gebruikers onder vallen.

Als een bedrijf zich op de EU richt moet het zich bij die activiteiten aan de EU-wetgeving houden. Als het zich op Australië richt moet het zich daarbij aan de Australische wetgeving houden. Als het zich op India richt moet het zich daarbij aan de Indiase wetgeving houden. Als het zich op China richt moet het zich daarbij aan de Chinese wetgeving houden.

Het levert een hoop regeltjes op om rekening mee te houden, maar het beginsel is niet zo moeilijk: als je je activiteiten op een land richt dan heb je te maken met de regels die dat land stelt.
17-05-2023, 19:16 door Anoniem
Opmerkelijk om een dag nadat het CDA vragen stelt over client-side scannen van chat-apps deze vragen over privéberichten op Twitter te vragen aan dezelfde staatssecretaris aan wie de vragen van het CDA mede waren gericht. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar dit kan ook een bewuste keuze zijn om dezelfde fundamentele vraag te stellen over een context waarin het niet over kindermisbruik gaat.
17-05-2023, 19:56 door Anoniem
In plaats daarvan kunnen politici zich beter afvragen of het gewenst is dat allerlei overheden met burgers via sociale media applicaties van commerciële bedrijven communiceren in plaats van daarvoor eigen infrastructuur op te tuigen (bijvoorbeeld een eigen Mastodon instance).
17-05-2023, 21:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom zou onze overheid zich bemoeien met de beveiliging van een Amerikaans sociaal platform?
Omdat dat haar taak is als overheid.
Nee, omdat er weer een kanaal bijkomt waarbij ze niet kunnen spioneren.
18-05-2023, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom zou onze overheid zich bemoeien met de beveiliging van een Amerikaans sociaal platform?
Omdat dat haar taak is als overheid.
Dus dit is hun taak maar die datagraaiers aanpakken is niet hun taak die mogen stinkend rijk worden met
gegevens van mensen. Over die datagraaiers hoor je de politiek of de agv niet over maar wel als het over
cryptografie gaat, dat vinden ze veel belangrijker.
18-05-2023, 09:37 door waterlelie
GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft nauwe contacten met de Moslimbroederschap (bron Carel Brendel, Wikipedia), en lijkt mij daarom niet de geëigende persoon, om hier op te komen voor het internationale grond- en mensenrechten. Het bewijst vooral dat GL zelf niet deugt..
19-05-2023, 19:38 door Anoniem
Natuurlijk wil de overheid ook de vrijheid van meningsuiting op het platform twitter reguleren, het liefst bepaald men wie er wel toegang heeft en dat dit altijd gekoppeld wordt aan persoonlijke identiteit paspoort digid, european digital id. Tijdens de pandemie hebben we kunnen zien dat er hele trollen legers door de nctv en hun externe inhuur werden ingezet om kritisie van het overheids beleid de mond te snoeren en te ridiculiseren. Ook artsen en wetenschappers met een andere wetenschapelijk onderbouwde zienswijze die bijv gezondheids risicos met het vaccin constateerde werden vollop aangevallen door deze door de overheid betaalde trollen gebanned en de mondgesnoerd. Dat heeft het oplossen van die risicos en de wetenschap geen goed gedaan. Voorheen was dit iets wat je enkel zag in autoritaire staten en semi-dictaturen maar Nederland spant ook hier nu de kroon. Hoeveel nep accounts zijn er wel niet aangemaakt met 5+ spuitjes in de naam regenboog vlaggetjes ukraine vlaggetjes eu vlaggetjes die iedereen met een andere mening spontaan opsporen en aanvallen als stront vliegen die op hoop stront afkomen worden mensen aangevallen door deze trollen. Hopelijk komt via wob documenten nog eens aan het licht hoeveel van ons belasting geld is verkwanseld aan deze vulgaire vorm van propaganda en psychologische oorlogsvoering. Ook al heb ik daar zelf geen account en lees ik slechts de staattrollen legers die de overheid gebruikt om mensen de mond te snoeren hebben mijn vertrouwen in de overheid zeker geen goed gedaan. Men zou eens meer open moeten staan voor discussie en de zienswijze van de ander anders wordt de polarisatie alleen maar erger. En worden de problemen nooit opgelost.
20-05-2023, 00:54 door Anoniem
Ze hebben bepaalde toezeggingen gedaan aan hun Overlords
en die moeten koste wat het kost uitgevoerd worden.

Dat om een grote chaos te veroorzaken om het afwikkelen van de einddoelen steeds meer naderbij te brengen. Er wordt al jaren aan gewerkt en voor gepland. Cybercrime helpt de beoogde maatschappelijke ontwrichting. Niets is hierbij toevallig.

Anoniem van 19:38 geeft een goed beeld van hoe de perceptie vorming bij de massa gestalte moest en moet krijgen.

Info-manipulatie en censuur valt ons ten deel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.