image

Europese pilot biometrie eind 2004 van start

dinsdag 6 juli 2004, 11:28 door Redactie, 1 reacties

Er komt een EU brede pilot gericht op het gebruik van biometrie in het visumproces. Dit hebben alle EU landen afgelopen vrijdag afgesproken op het seminar “With an eye to the future”, dat de dag daarvoor geopend werd door minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie. De pilot gaat eind van het jaar van start en leidt tot een verbetering van de grensbewaking en een efficiëntere bestrijding van illegale immigratie.

Met de toetreding van de nieuwe lidstaten op 1 mei 2004 verschuift de grens van de Europese Unie. Effectieve bewaking van de nieuwe buitengrenzen betekent een inspanning, met name ook voor de pas toegetreden lidstaten. Biometrie kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Het is de bedoeling dat op termijn alle Europese grensdoorlaatposten beschikken over apparatuur voor het controleren van documenten met biometrische kenmerken.

Biometrie is tevens één van de middelen die inzetbaar zijn in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Het kan meer duidelijkheid geven over de ware identiteit van een immigrant. Uitwisselen en vergelijken van die biometrische kenmerken kan helpen inschatten of iemand een gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid. Intensieve internationale samenwerking tussen opsporings- en grensbewakingsdiensten is hiervoor een vereiste.

Onder andere in de Verenigde Staten wordt al sinds enkele jaren nauw samengewerkt tussen opsporings- en grensbewakingsdiensten. Daar heeft men ook al ruime ervaring met het toepassen van biometrie bij de grensbewaking. Op het seminar hebben de Amerikanen hun ervaringen met het gebruik van biometrie bij grensbewaking toegelicht. (Justitie.nl)

Reacties (1)
06-07-2004, 16:17 door Anoniem
Joepie nou kunnen ze nog meer data naar de VS gaan sturen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.