image

Plan om voetbalfans alleen met vingerafdruk toegang tot stadion te geven

dinsdag 23 mei 2023, 10:53 door Redactie, 33 reacties

Voetbalfans zouden alleen nog toegang moeten krijgen tot stadions als ze hun vingerafdruk laten scannen en die gekoppeld is aan het toegangsbewijs, zo behelst een nieuw plan. Politiebonden zijn voorstander, zo meldt De Telegraaf vandaag. Het plan stelt dat de vingerafdrukken van personen met een stadionverbod in een politiedatabase worden opgeslagen. Doordat de vingerafdruk is gekoppeld aan het toegangsbewijs kunnen deze personen niet meer het stadion in.

"Het wordt hoog tijd dat er door de KNVB geïnvesteerd wordt in veiligheid en dat kan zeker met persoonsgebonden toegangskaarten. Want zoals het nu gaat, kan het echt niet meer", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond tegen De Telegraaf. Volgens Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, is privacy een 'belangrijk ding'. "Maar als dit een begaanbare weg is moeten we dat wat mij betreft inslaan. Er is in dit goed doordachte plan gekeken naar de belangen van de voetbalclubs, de veiligheid en de supporters. Dit zou dichtbij de oplossing kunnen zitten."

Het plan is bij het ministerie van Justitie en Veiligheid ingediend. Dat zegt nog vragen te hebben rondom privacy en haalbaarheid, maar zegt het plan met de KNVB te zullen delen. "Wij zijn grote voorstanders van een digitale meldingsplicht en ook deze toepassing van vingerafdrukken kan een oplossing zijn om het supportersgeweld te beteugelen. Maar inhoudelijk kan ik nog niet reageren omdat dit te prematuur is. Maar het mag duidelijk zijn dat alle initiatieven om het geweld uit de stadions te weren serieus door ons bestudeerd zullen worden", laat de KNVB in een reactie weten.

"Als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?", reageert Groeneweg in Goedemorgen Nederland. De KNVB deed in 2007 al een proef met het gebruik van vingerafdrukken bij de toegangscontrole in de stadions.

Reacties (33)
23-05-2023, 11:01 door Anoniem
uhm, het gebruik van biometrie is aan zeer strenge privacyeisen voldoen, vooral omdat als je je biometrische gegevens gelekt worden je deze nooit meer kan gebruikten omdat deze nu openbaar zijn en je deze nooit kan veranderen.
Vraag me af of ze wel toestemming zullen krijgen van het AP, omdat dit soort hoog risico verwerkingen moeten worden voorgelegd aan het AP voordat het gebuikt mag worden.
23-05-2023, 11:15 door meinonA
Wat ontzettend triest dat dit nodig is, maar ja ... "supporters" zijn een ander soort mens, denk ik?
23-05-2023, 11:24 door Anoniem
Dit omgekeerde systeem, waarbij alleen de vingerafdrukken bekend zijn van hen met een stadionverbod, lijkt me een prima maatregel.

(Ipv dat iedereen zich eerst moet laten registreren incl vingerafdruk).
23-05-2023, 11:24 door Anoniem
Stadion is privé terrein toch?
Ze kunnen zelf hun eisen stellen.

Zolang ze maar niks doen bij mensen die niet het stadion binnengaan...
23-05-2023, 11:27 door Anoniem
Tja, dan heeft natuurlijk 30.000 een pleister aan hun vinger... of secondelijm gebruikt..
die hebben ook naar die millieuterroristen gekeken hoe dat moet...

hooligans zijn hooligans... zelfs schattige kleine jongetjes die uber-linkse tv programma's als even-tot-hier met een luchtballon over groningen vervoerd worden zijn hooligans... alleen nog jong en hebben nog niets op hun kerfstok...
maar dat hadden die gasten die vuurwerk gooiden en aanstekers ook niet, totdat ze het deden...

#1 geen alcohol (dan vragen ze maar 4 euro voor een aanmaak cola.. werkt in engeland, the home of the hooligan ook).
#2 geen drugs
#3 persoonlijke toegang (en dan duurt het maar effe voordat iedereen binnen is.. boeien)
#4 accountability door camera toezicht.

groepsdruk doet niets, anders waren die wedstrijden niet gestaakt...
"normale' mensen gaan niet een hooligan op z'n brek rausen als die maf gaat doen.. dat doen juist hooligans.. dus je kunt van normale mensen niet verwachten dat ze met groepsdruk hooligans in toom kunnen houden. Dat kunnen alleen ambtenaren bedenken..
23-05-2023, 11:31 door Anoniem
Er bestaat in Nederland zoiets als een ID waarmee iedereen kan bewijzen wie hij/zij is (paspoort, id-kaart, eventueel rijbewijs).
Waarom die niet gebruiken ?
Is veel goedkoper dan een heel systeem inrichten met vingerafdrukscanners, vingerafdrukdatabases en koppelingen met politiesystemen. Of mis ik iets?
23-05-2023, 12:01 door Anoniem
Door meinonA: Wat ontzettend triest dat dit nodig is, maar ja ... "supporters" zijn een ander soort mens, denk ik?
Niet alle supporters zijn fanatiekelingen, dat gaat om bepaalde groepen.

Ik heb ooit gesproken met iemand die al heel lang lid was van de F-side, en hem gevraagd wat er eigenlijk zo aantrekkelijk aan is om bij zoiets te horen. Zijn antwoord was dat er binnen die groep een intens gevoel van saamhorigheid is, sterker dan hij daar buiten ooit had meegemaakt, en dat dát er geweldig aan was.

Mensen lijken zo in elkaar te zitten dat hoe intenser het gevoel is dat ze ergens bij horen, hoe intenser ook het gevoel kan worden dat anderen buitenstaanders zijn die er niet bij horen en zelfs zo nodig bestreden moeten worden. Dat zie je bij hooligans, maar ook bij extreme nationalisten, bij religieuze fundamentalisten, in allerlei contexten. Groepen die zo ver komen dat ze echt anderen gaan bestrijden ontdekken dan dat hun gevoel van samen ergens bij horen alleen maar verder aangewakkerd wordt door het hebben van een gezamenlijke vijand.

In de juiste dosering is het gemeenschapszin die helemaal niet ten koste van anderen gaat. Het kan helaas doorslaan, en kennelijk levert dat de geweldige ervaring op dat je echt ergens bij hoort — ten koste van anderen.
23-05-2023, 12:01 door Erik van Straten
Dit gaat niet werken.

Indien mensen iets willen, maar een deel van hen dat niet mag op basis van hun identiteit, zullen -vooral degenen die lak hebben aan regels- er alles aan doen om te voorkómen dat zij als "iemand-die-het-niet-mag" worden herkend (geauthenticeerd).

Denk in dit geval aan vingerafdrukken afschuren, een tijd met je vingers in warm water zitten evt. met cement erin, lijm of kit op je vingers smeren en wie weet wat je nog meer kunt bedenken. Naast dat zij de controleurs kunnen bedreigen natuurlijk en een andere vinger aanbieden (of geen enkele).

Resultaat: politie vult haar database met vingerafdrukken aan, hooligans komen stadions binnen en een aantal niet-hooligans komt niet binnen omdat vingerafdrukken nou eenmaal onnauwkeurig zijn.
23-05-2023, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem: Dit omgekeerde systeem, waarbij alleen de vingerafdrukken bekend zijn van hen met een stadionverbod, lijkt me een prima maatregel.

(Ipv dat iedereen zich eerst moet laten registreren incl vingerafdruk).
Dat ja. Heb je ook geen spyware app nodig die de locatie van die mensen bijhoudt. Dat gaat echt te ver.
23-05-2023, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Er bestaat in Nederland zoiets als een ID waarmee iedereen kan bewijzen wie hij/zij is (paspoort, id-kaart, eventueel rijbewijs).
Waarom die niet gebruiken ?
Is veel goedkoper dan een heel systeem inrichten met vingerafdrukscanners, vingerafdrukdatabases en koppelingen met politiesystemen. Of mis ik iets?

In London moet je inderaad je ID overal op scanners leggen ook blij clubs en kijken ze met gezichtsherkenning naar wie je bent. Bij misdragen kom je nergens meer binnen want ze delen alle info met elkaar. Enige probleem is dat ook van mensen die zich wel gedragen alle informatie wordt opgeslagen en gebruikt wordt voor marketing.
23-05-2023, 13:11 door johanw
Als ik iets wil organiseren met zoveel kans op rellen als een voetbalwedstrijd krijg ik daar nooit toestemming voor. Laat al die wedstrijden maar zonder publiek spelen, blijkbaar is dat nodig.
23-05-2023, 13:17 door Anoniem
Dit is natuurlijk weer een prachtig heksenjacht verhaal waarbij inderdaad de rotzakjes wel weer een manier vinden om onder het hekje door te kruipen, en de brave burger de pineut gaat zijn.

Gewoon de spelregels aanpassen. Er staan 11 zeer goed betaalde aanstel ballerinas op zo een veld. Misdraagt hun supportersgroep zich? Alle hun spelers een gele kaart. Houden ze dan niet op, allemaal een rooie. Kan gemakkelijk want verdienen zich onproportioneel scheel om aanstel ballerina op een voetbalveld te staan wezen. Dus honger zullen ze er niet van lijden.

Een beetje vent accepteert dat.
23-05-2023, 13:46 door Anoniem
Persoonlijk melden op een plaats een uur reizen van locatie waar de club speelt en een uur reizen van huis.
Dat kan ook met rondreizen ia bus, trein etc. Route controle via ov kaart checkin/checkout.
Melden bij politie bureau tijdens de rust. Verschillende hooligans bij verschillende bureaus.
23-05-2023, 13:48 door waterlelie - Bijgewerkt: 23-05-2023, 13:51
Ik denk meer aan herziene vorm van snelrecht, waarin de speelruimte van de (D66) rechter(s) ook in beperkt wordt. Als je het stadionverbod overtreed, heet dat huisvredebreuk. Zet daar in dit soort situaties 6 maand gevangenisstraf op waar de rechter in eerste instantie maximaal 4 maanden voorwaardelijk van mag maken, met een proeftijd van 2 jaar, maar aan de 2 maanden onvoorwaardelijk mag de rechter niet aan tornen. Ook moet de straf onmiddellijk worden uitgezeten, kenmerk van snelrecht.
Dat gaat namelijk wel werken...
23-05-2023, 14:05 door Anoniem
Gewoon de clubs 10 jaar uit competitie nemen.
Wedstrijd gestaakt dan niet meer herstarten, ook niet zonder publiek.
23-05-2023, 14:35 door Anoniem
"Als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?",

Weet je nog dat alleen de "privacy geeks" zich hier druk over maakten? Dat de ene anti privacy maatregel de andere gaat goed praten. Dat zien we hier dus.
23-05-2023, 15:18 door Anoniem
In London moet je inderaad je ID overal op scanners leggen ook blij clubs en kijken ze met gezichtsherkenning naar wie je bent.
Precies hetgeen ik eerder al opperde:
wanneer men GEEN draconische maatregelen wenst, waarom niet richting een zelfde soort check-in als op een luchthaven?
Neem je ID maar mee, laat de JPEG2000 pasfoto op de chip maar overeenkomen met de smoel van de aanbieder van het ID
(of zet desnoods een dergelijke chip -met recente pasfoto- in seizoenskaarten).

Nadeel is wel dat je een veldbestormer dan niet kan aanklagen voor het niet kunnen tonen van een ID.
Daarom (vooraf) het gras onder artikel 461 laten vallen ( = verboden toegang voor onbevoegden). Of denk ik te simpel?
Plus, informatie hoeft NERGENS opgeslagen te worden, het staat immers reeds op de chip van een ID.
23-05-2023, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dit omgekeerde systeem, waarbij alleen de vingerafdrukken bekend zijn van hen met een stadionverbod, lijkt me een prima maatregel.

(Ipv dat iedereen zich eerst moet laten registreren incl vingerafdruk).

En hoe wil je een vingerafdruk nemen van iemand die je net een stadionverbod hebt opgelegd? De KNVB mag niemand van straat trekken en tegen zijn wil aan de dacty-zuil zetten, en de politie doet het niet want civiele zaak,
23-05-2023, 15:48 door Anoniem
een betere regel, geen uit-publiek meer. Hierdoor minder politie inzet nodig waardoor deze weer echt politiewerk kunnen doen.
En laat de voetbalclubs hun eigen beveiliging regelen in plaats van te verwachten dat de politie het voor hun doet.
En als er zonder uit-publiek toch ongeregeldheden in het stadion zijn de thuisclub automatisch de wedstrijd laten verliezen, kun je meteen zien of het er alleen echte supporters zijn die naar wedstrijden gaan of gedeeltelijk voetbal-terroristen(hooligans), welke geen supporters kan noemen.
23-05-2023, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit omgekeerde systeem, waarbij alleen de vingerafdrukken bekend zijn van hen met een stadionverbod, lijkt me een prima maatregel.

(Ipv dat iedereen zich eerst moet laten registreren incl vingerafdruk).
Dat ja. Heb je ook geen spyware app nodig die de locatie van die mensen bijhoudt. Dat gaat echt te ver.

Gaat niet werken.
Als je alleen een set hebt van de hooligans, wat let die hooligans dan om hun vingerafdrukken onleesbaar te maken.
Die kunnen dan dus niet gematcht worden aan de registratie.

Wat dan?
Iedereen weigeren die geen vingerafdruk kan laten scannen?
Dan moet het systeem wel 3 waardes tonen: in de lijst, niet in de lijst, onbekend.

En de bouwvakker met onleesbare vingers?
Helaas, pech gehad?

Voordat je een oplossing bedenkt, wel eerst er op schieten en alle zwakke plekken dichten svp.
23-05-2023, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: een betere regel, geen uit-publiek meer. Hierdoor minder politie inzet nodig waardoor deze weer echt politiewerk kunnen doen.
En laat de voetbalclubs hun eigen beveiliging regelen in plaats van te verwachten dat de politie het voor hun doet.
En als er zonder uit-publiek toch ongeregeldheden in het stadion zijn de thuisclub automatisch de wedstrijd laten verliezen, kun je meteen zien of het er alleen echte supporters zijn die naar wedstrijden gaan of gedeeltelijk voetbal-terroristen(hooligans), welke geen supporters kan noemen.

Nog beter: Helemaal geen publiek meer.
Dan heb je ook geen dure stadions meer nodig.

Supporteers bekijken het maar op TV.
23-05-2023, 16:44 door Reinder - Bijgewerkt: 23-05-2023, 16:45
Het grote probleem bij het straffen van de club of de spelers van de club (gele kaarten, puntenaftrek, uitsluiting uit de competitie e.d.) op basis van het gedrag van de supporters is dat het heel lastig is om vast te stellen wie nu precies supporter is van welke club.

Voetbal is, om een mij volkomen en totaal onduidelijke reden, blijkbaar iets dat zoveel emotie oproept dat mensen bereid zijn supporters van andere clubs de schedel in te slaan alleen omdat die supporter is van een andere club, of vanwege het resultaat van een wedstrijd. Er zullen dus ongetwijfeld mensen zijn die bereid zijn om in het supportersvak van een concurrerende club te gaan zitten om zich daar te gaan misdragen enkel en alleen om te zorgen dat die concurrerende club puntenaftrek of gele kaarten krijgt. Tegelijkertijd kan je ook niet zomaar op basis van bijvoorbeeld woonplaats iemand uitsluiten van toegang, want waarom zou iemand die in Rotterdam woont geen Ajax-fan kunnen zijn, of omgekeerd?
23-05-2023, 16:57 door Anoniem
Waarom niet kiezen voor een alternatief zonder privacygevolgen dvoor goedwillende supporters? Bij iedere wedstrijd is buiten het stadion politie aanwezig. Laat mensen met een stadionverbod zich tijdens de wedsrijd (als de politie het rustig heeft) melden bij een politieeenheid buiten het stadion. Is geen extra mankracht voor nodig, alleen een actuele lijst. Melden en wegwezen. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn.

(Bij uitwedsrijden is er niks aan de hand, daar wordt vaak al veel beter gecontroleerd wie er mee gaan en dat vak is goed afgeschermd.)
23-05-2023, 18:54 door Anoniem
"Als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?"
Het is ook van de zotte dat men dit voor vliegreizen afdwingt. Deze zware inbreuk daar beëindigen is veel logischer dan uitbreiden.

Kern van het probleem is natuurlijk dat een kleine groep zich niet kan gedragen. Doe maar gewoon voetbal zonder publiek. Hele probleem opgelost, en een hoop ander gez**k ook. In elk geval een stuk gerichter dan iedereen maar weer voor crimineel uit maken (nl. vingerafdruk verplicht afgeven).
23-05-2023, 19:20 door Anoniem
Ha ha ha.. weer een vriendenclubje die leuk toegang heeft tot het ministerie, een "gouden" idee heeft, en toevallig vingerafdruk systemen verkoopt.
Het is een feitelijk een kwestie van handhaving of beter zorgen voor de juiste middelen en maatregelingen in de stadions.
24-05-2023, 00:14 door Anoniem
Door Anoniem:
"Als je met het vliegtuig reist, wordt je tegenwoordig ook op allerlei mogelijke manieren gecontroleerd. Waarom zou dat niet kunnen als je een voetbalstadion in wil?"
Het is ook van de zotte dat men dit voor vliegreizen afdwingt. Deze zware inbreuk daar beëindigen is veel logischer dan uitbreiden.

Kern van het probleem is natuurlijk dat een kleine groep zich niet kan gedragen. Doe maar gewoon voetbal zonder publiek. Hele probleem opgelost, en een hoop ander gez**k ook. In elk geval een stuk gerichter dan iedereen maar weer voor crimineel uit maken (nl. vingerafdruk verplicht afgeven).
De meerderheid gedraagt zich prima en wil gewoon graag de wedstrijd zien. Dat zijn wat mij betreft de échte supporters, en die mogen niet lijden onder die kleine groep raddraaiers die zich schuldig maken aan mishandeling en vernieling e.d. Zorg dus op alle mogelijke manieren dat supporters die zich misdragen in de kraag gevat worden, en gestraft worden met geldboetes, celstraf en stadionverboden. Je hebt dus wat meer professionals nodig met de juiste vaardigheden, hulpmiddelen en wapens. Agenten, M.E. (oproerpolitie) of iets dergelijks. Stewards kunnen en mogen bijna niks dus bij het minste geringste probleem breekt de pleuris uit in het stadion. Verbied ook gelijk maar de zwarte jassen met capuchon in stadions. Na de wedstrijd van AZ - West Ham gingen tientallen "AZ supporters" een paar supporters van het uit-vak te lijf. Niemand was herkenbaar. Zo heb je bijzonder weinig aan camerabeelden.
24-05-2023, 07:08 door karma4
De keuze om doorgeslagen figuren te beschermen onder het mom van privacy. Dat wil zeggen een stadion dan wel gebiedsverbod mag niet met technische hulpmiddelen vehandhaafd worden, geeft als enige uitweg inbreuk van privacy (gedegen controle persoon) van de goeden
Big brother praktijken vanuit privacy.
24-05-2023, 08:55 door Anoniem
Door karma4: De keuze om doorgeslagen figuren te beschermen onder het mom van privacy. Dat wil zeggen een stadion dan wel gebiedsverbod mag niet met technische hulpmiddelen vehandhaafd worden, geeft als enige uitweg inbreuk van privacy (gedegen controle persoon) van de goeden
Big brother praktijken vanuit privacy.

Want het registreren en controleren van de goeden is geen inbreuk op hun privacy en grondrechten?
Want let wel, zij moeten ook geregistreerd worden in een database. Alleen de hooligans registreren maakt het systeem kwetsbaar voor fraude.
En dan hebben we het nog niet over de potentieel discriminerende aspecten van deze oplossing voor mensen wiens vingerafdrukken niet afgenomen of gecontroleerd kunnen worden (vanwege ziekte of werk dat ze doen). Die zijn er namelijk ook.
Mogen die dan niet meer naar een voetbalwedstrijd gaan?

Ga maar klagen bij de politiek die de wetgeving gemaakt heeft waardoor privacy enigzins beschermd wordt.
Zij vonden het indertijd blijkbaar wel belangrijk genoeg.


En er is een simpele analoge oplossing die wel 100% werkt.
Laat de hooligans zich op een politiebureau (of kazerne) ver weg van de wedstrijd fysiek melden, en daar een uurtje (of 2) wachten.
Dat hoeft geen extra mankracht te kosten.
24-05-2023, 09:38 door Anoniem
Gaat niet werken. Het probleem zit bij de bedreigde beveiliging. Beveiligers worden persoonlijk bedrijgt en laten vuurwerk en andere dingen toe: https://xkcd.com/538/
Naast de opties die de hooligans hebben zoals hierboven al is beschreven
24-05-2023, 11:12 door Anoniem
We hadden toch de QR code waarmee mensen buiten werden gesloten? Waarom vragen ze Hugo niet om zoiets te organiseren want ze weten waar ze wonen en we gaan van straat tot straat, van huis naar huis en van arm naar arm. Is die Corona hoax toch nog ergens goed voor geweest toch?
24-05-2023, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem: Supporteers bekijken het maar op TV.

Dan gaan de vechtende supporters elkaar opzoeken in de snackbars en cafés, waar de tv-uitzending wordt getoond.
24-05-2023, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Supporteers bekijken het maar op TV.

Dan gaan de vechtende supporters elkaar opzoeken in de snackbars en cafés, waar de tv-uitzending wordt getoond.

Doen ze nu ook, alleen dan voor of na de wedstrijd. Dus daar verandert hoe dan ook weinig aan.
25-05-2023, 17:04 door Anoniem
Opgesloten in afzondering kan er niet gevochten worden, dus er is altijd een oplossing.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.