image

Kabinet start in derde kwartaal proef met beleid voor archiveren chatberichten

dinsdag 23 mei 2023, 14:39 door Redactie, 5 reacties

Het kabinet start in het derde kwartaal een proef met beleid voor het archiveren van chatberichten. Dat heeft minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken laten weten. Vorige maand werd bekend dat de regering met nieuw beleid komt om chatberichten van bewindslieden en hoge ambtenaren te bewaren. Tevens zal er een digitale werkomgeving worden ontwikkeld waarbij informatie direct wordt opgeslagen.

Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) adviseerde eerder dit jaar om chatberichten van de politieke top automatisch op te slaan. Bestaande richtlijnen voor de archivering voldoen volgens de ACOI op een aantal punten niet aan de Archiefwet. Het Adviescollege werd ingesteld na het nieuws dat premier Rutte sms-berichten van zijn telefoon zelf verwijderde. Naar aanleiding van verschillende adviezen over het archiveringsbeleid van chatberichten binnen de Rijksoverheid kwam het kabinet met verschillende maatregelen, waaronder het opstellen van nieuw beleid.

"De pilot met een aantal bewindspersonen en topambtenaren zal starten in het derde kwartaal van 2023. De looptijd van deze pilot zal nog worden vastgesteld", aldus de minister. Er wordt gedacht aan een proefperiode van ongeveer zes maanden. "Daarna volgt bij een positieve evaluatie het besluit om de uitvoering fasegewijs uit te breiden naar een grotere groepen sleutelfuncties."

Voor het geautomatiseerd opslaan van chatberichten is al gekeken naar oplossingen die op dit moment worden aangeboden. "Een analyse van wat marktpartijen aan oplossingen te bieden hebben geeft het beeld dat veel uiteenlopende technische diensten reeds beschikbaar zijn", merkt Bruins Slot op. "Om de chatberichten binnen de gebruikte applicatie en het informatiebeheer systeem van het overheidsorgaan zoveel mogelijk te integreren heeft het de voorkeur om te kunnen chatten in een door de overheid beheerde omgeving."

De minister voegt toe dat er twee trajecten zijn om dit uiteindelijk te realiseren. Er is een traject dat zich specifiek richt op het archiveren van chatberichten en gebruikmaakt van bestaande marktoplossingen en een ander traject "voor de werkomgeving van de toekomst", waar de mogelijkheid om chatberichten te versturen een integraal onderdeel van is.

Reacties (5)
23-05-2023, 14:48 door Anoniem
Ik dacht dat rutte zelf al kon "archiveren"
23-05-2023, 14:59 door Anoniem
Hmmm, ik start over een jaar een proef met me aan de maximale snelheid houden.

Dan moet ik de resultaten van de proef nog analyseren en daarna kan men mij eventueel pas boetes gaan sturen.

Zelfde geld voor mijn bedrijfs administratie.

Het archiveren van de communicatie is wettelijk verplicht namelijk, blijkbaar is het altijd nog "Do as I say, not as I do"
23-05-2023, 15:01 door Anoniem
Voor de bevolking heet dit de sleepwet,een conclusie wat voor iedereen geldt : Je gedrag en daar controle over hebben.

Spontaan,dromerig of onnadenkend "menselijk"gedrag is niet
meer toegestaan voor volwassenen,dit eist de verder digitalisering van de maatschappij
maar mede aangescherpt door een eu-klimaat politiek,want genoeg is nooit genoeg.

EU2023
23-05-2023, 16:08 door Anoniem
In een kabinet gaan zitten heeft nu eenmaal consequenties. Een cruciale is controleerbaar zijn. Live of anders zeker achteraf. Dat is ook nuttig. Want als een of andere staatssecretaris bijvoorbeeld het eiland Tuvalu de oorlog zou verklaren, dan is dat namens de regering. Dus dan is het wel handig als er bekeken kan worden wat er daar gezegd is.

Daarnaast hebben natuurlijk ministers ook recht op privacy. Wat ze tegen de werkster of hun kinderen zeggen valt erbuiten. Of met wie ze vreemd gaan. Dat hoort niemand wat aan te gaan.

Dat is enerzijds elke punt en komma opslaan als ze in functie zijn. Maar anderzijds ook voor kabinetsleden om te leren werk en prive gescheiden te houden. Probleem is dat wegens democratische principes iedereen dat gewoon kan worden. Ook de schillenboer. Mischien een leuk idee om bij het volgend kabinet eerst even een examen af te nemen voordat ze in functie treden. Want als zelf een premier al lachend loopt te deleten dan ontbreekt het toch wel een beetje aan educatie.
25-05-2023, 07:56 door karma4
Gewoon alles van iedereen altijd vastleggen je weet nooit waarvoor het eens nuttig zou kunnen zijn. De techniek biedt opties.
Dit idee is gewoon de verkeerde insteek.
Het heet gewoon een sleepnet.


Het ACOI met een fout idee naar aanleiding ongenuanceerde ophef.
De archiefwet en controleerbaarheid van bestuurszaken gaat over de te nemen en genomen bestuursbeslissingen.
In dat kader is elke vorm van lobbyisme en activisme een bestuurszaak.
Ook wie waarom bij het ACOI tot zo'n idee gekomen is.
Gaarne alle contacten en overleggen van deze personen 24*7 afgedekt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.