image

Slachtoffers datalek Delta Mobiel en Caiway zien af van massaclaim

donderdag 25 mei 2023, 11:49 door Redactie, 0 reacties

Slachtoffers van het datalek bij Delta Mobiel en Caiway zien af van een massaclaim tegen de providers. De kans om een schadevergoeding te ontvangen blijkt te klein te zijn. Advocatenkantoor BG.legal heeft gedupeerden ingelicht dat het de zaak niet zal doorzetten, zo meldt het AD. De voornaamste reden is een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Afgelopen december maakten Delta en Caiway bekend dat klantgegevens uit de bestelomgeving waren gestolen. Het gaat om namen, adressen, e-mailadressen, geboortedata en telefoon- en bankrekeningnummers van waarschijnlijk tienduizenden klanten. Daarop besloten gedupeerden een procedure tegen de providers te starten om een schadevergoeding te krijgen. Ze eisten een bedrag van 250 tot 500 euro per slachtoffer van het datalek.

De massaclaim zal echter niet komen. BG.legal zet de zaak niet door, mede op basis van een uitspraak van het Europese Hof. Dat oordeelde eerder deze maand dat een schending van de AVG op zich niet voldoende is voor een schadevergoeding. Een gedupeerde moet kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk schade heeft geleden. Iets dat volgens het advocatenkantoor in de meeste gevallen lastig zal zijn.

Daarnaast spelen ook de kosten van de gerechtelijke procedure, die gedupeerden zouden moeten voorschieten, een rol. Deze kosten zouden door een procesfinancier kunnen worden voorgeschoten, maar dan moet de geclaimde schade in totaal minstens een miljoen euro bedragen. Met honderdtwintig gedupeerden die zich voor de massaclaim hebben aangemeld is het aantal deelnemers te klein en het verwachte schade bedrag te laag om een procesfinancier te vinden, aldus BG.Legal.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.