image

Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben een MijnOverheid-account

donderdag 25 mei 2023, 11:32 door Redactie, 15 reacties

Meer dan tien miljoen Nederlanders hebben inmiddels een account voor MijnOverheid, het persoonlijke portaal van de overheid voor burgers. Dat meldt MijnOverheid-beheerder Logius vandaag. Volgens de overheidsinstantie bevestigt het aantal accounts "de belangrijke rol" die MijnOverheid binnen de digitale overheid vervult.

Via MijnOverheid kunnen burgers op hun eigen account overheidscommunicatie ontvangen, persoonlijke gegevens inzien en lopende zaken bij de overheid bekijken. Daarnaast wordt ook getoond met welke organisaties informatie uit de Basis Registratie Personen (BRP) wordt gedeeld. Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd. Burgers hebben zelf de keus of en op welke wijze er gebruik wordt gemaakt van MijnOverheid, zo laat Logius weten.

Rechtszaak

In 2022 werden door aangesloten organisaties meer dan tachtig miljoen berichten naar de Berichtenbox van MijnOverheid verstuurd. Vorig jaar verloor de gemeente Amsterdam nog een rechtszaak over een bericht in de Berichtenbox. Een heffingsambtenaar van de gemeente stuurde een heffingsaanslag naar het MijnOverheid-account van een inwoner. De aanslag werd niet per post verstuurd.

De man had echter niet de optie aangevinkt om een e-mail te ontvangen wanneer er een bericht in de Berichtenbox wordt geplaatst. Hij wist daarom naar eigen zeggen niet dat hij de aanslag had ontvangen. Toen hij tegen de aanslag bezwaar maakte was de bezwaartermijn inmiddels verstreken. Daarop stapte de Amsterdammer naar de rechter, die oordeelde dat de heffingsambtenaar een nieuwe beslissing op het bezwaar moest nemen.

Tweefactorauthenticatie

Om toegang tot MijnOverheid te krijgen moet er worden ingelogd met DigiD. Vanaf begin dit jaar is het verplicht om dit te doen via de DigiD-app of sms-controle. Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is niet meer toegestaan. Volgens Logius moet het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) het lastiger maken voor kwaadwillenden om met de gegevens van anderen in te loggen, die bijvoorbeeld via phishing zijn verkregen.

Reacties (15)
25-05-2023, 13:10 door Erik van Straten
Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben een MijnOverheid-account
en
Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid
Dus zijn er 10 miljoen Nederlanders van 14 jaar of ouder. En toen?
25-05-2023, 13:22 door Anoniem
"Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid."
Daar weet ik helemaal niets van. Nooit bezocht en bezoeken kan blijkbaar ook niet want geen DigiD.

Dus de overheid zet dus allerlei dingen van mij online zonder dat ik daar toestemming voor gegeven heb. En blijkbaar kun je die data ook nog niet eens laten verwijderen. Is het heel vreemd wanneer je hier op tegen bent?

Daarnaast is Logius een onbetrouwbare partij, die delen jouw data met Google (en Microsoft) en vinden dat daar heel normaal.
Onzin? Vraag het ze maar eens en zie hier https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.mbb.pub/latest.
25-05-2023, 14:24 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben een MijnOverheid-account
en
Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid
Dus zijn er 10 miljoen Nederlanders van 14 jaar of ouder. En toen?

Maar hoeveel mensen hebben zo'n account ook echt geactiveerd (de voorwaarden geaccepteerd) en/of gebruiken het ook echt?
Dat zijn interessantere getallen.

Ik kan ook wel een site aanmaken, en daar 18 miljoen accounts achter hangen.
Ben ik dan succesvoller dan Logius?

Dat betekent namelijk nog niet dat iemand die accounts ook actief gebruikt.
25-05-2023, 15:10 door Anoniem
Volgens de overheidsinstantie bevestigt het aantal accounts "de belangrijke rol" die MijnOverheid binnen de digitale overheid vervult
Hoe komen ze hier bij als je het zonder want dan ook krijgt, of is het verplicht, let wel dat het hier om accounts gaat en
niet over het gebruik.
Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd. Burgers hebben zelf de keus of en op welke wijze er gebruik wordt gemaakt van MijnOverheid, zo laat Logius weten.
25-05-2023, 15:24 door Anoniem
'Mijn overheid' en dan nog 'verplicht'. Stik met je overheid. Als ze wat willen, dan sturen ze maar een brief. Nog verwachten dat IK moeite ga doen om te weten wat de vijand van me wil.
25-05-2023, 15:54 door Anoniem
Het account kan niet worden opgezegd.
Ik ben allergisch voor accounts die niet kunnen worden opgezegd.
Een account is voor mij een tijdelijk hulpmiddel, bij een webwinkel bijvoorbeeld. Is het product binnen en betaald dan zeg ik het account op.
Zo probeer ik mijzelf te beschermen tegen tekortschietend gedrag van de andere partij (gebrekkige beveiliging) of een gebrek aan moraal (mijn data doorverkopen). Uiteraard maak ik zo min mogelijk gebruik van webwinkels.
25-05-2023, 16:29 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben een MijnOverheid-account
en
Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid
Dus zijn er 10 miljoen Nederlanders van 14 jaar of ouder. En toen?
En toen sprak Logius zichzelf tegen. In het bericht (eerste link in het artikel) melden ze dat meer dan 10 miljoen mensen inmiddels een account hebben aangemaakt. Iets dat je aan moet maken heb je niet vanzelf al.

Maar op MijnOverheid.nl zelf kan je lezen als je op "ik ben nieuw" klikt dat je de eerste keer dat je met DigiD inlogt gegevens moet invullen en dat ze dat "activeren" noemen. Ik denk dat 10 miljoen mensen hun account hebben geactiveerd door er een keer op in te loggen.

En er zijn meer dan 10 miljoen Nederlanders van 14 jaar en ouder. CBS meldt ruim 15 miljoen inwoners van 14 jaar en ouder. "Inwoners" is niet hetzelfde als "Nederlanders", natuurlijk, maar het zal niet 5 miljoen schelen.
25-05-2023, 17:32 door Anoniem
Allemaal weer lekker schoppen naar de overheid.
25-05-2023, 20:23 door Anoniem
Een account hebben is niet hetzelfde als het account gebruiken.
26-05-2023, 10:58 door Anoniem
Als het onder windows draait wil ik mijn account disablen of weggooien ivm security. Waar kan ik dit checken?
26-05-2023, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Een account hebben is niet hetzelfde als het account gebruiken.
Klopt, maar het is Logius zelf dat met dat onderscheid geblunderd heeft door te spreken van een account aanmaken terwijl ze het hebben over een account dat er sowieso al voor je is voor het eerst gebruiken.
26-05-2023, 13:13 door Anoniem
Het is lastig om bij je gegevens te kunnen zonder een mijn overheid account in deze tijden, je verliest teveel tijd met de andere manieren van opvraag vooral om dat je dan bij iedere instantie de volledige klanten service en papier werk zult moeten doorlopen. Maar dat de overheid hun security en privacy maatregelen nietnop orde heeft daar is wel wat van te zeggen en het zal in de toekomst er zeker niet beter op worden als er nog meer aan gekoppeld gaat worden.
Zelf vind ik het dan ook wel welletjes met die uitbreidingen. Het is prima zo als het nu is
Die eID met medische gegevens inzichtelijk voor iedereen persoonlijk co2 budget reisgedrag en internet history/gedrag er aan gekoppeld hoeft van mij dan ook niet. Maar het zal er wel komen helaas.
26-05-2023, 13:32 door Anoniem
Meer dan tien miljoen Nederlanders hebben inmiddels een account voor MijnOverheid,
versus
Elke Nederlander van 14 jaar of ouder heeft een account op MijnOverheid.

om vervolgens een conclusie te trekken dat 'ze' belangrijk zijn!
Volgens de overheidsinstantie bevestigt het aantal accounts "de belangrijke rol" die MijnOverheid binnen de digitale overheid vervult
Zo'n account is dus een VERPLICHTING (grrrr daar word ik dus al agganebbus en recalcitrant van) en je MAG hem NIET (laten) verwijderen,...))
Het account kan niet worden opgezegd
versus
Burgers hebben zelf de keus of en op welke wijze er gebruik wordt gemaakt van MijnOverheid
zak dr lekker in met je 'keuze'!

Al meerdere malen aangehaald hierboven, maar moet ook ff m'n ei kwijt;
Bovendien schijnt de aivd mee te lezen om te turfen hoeveel recalcitrante burgers tov de huidige k-politica's er zich onder de bevolking bevinden(, et voíla, weer een I (turfje) erbij).
Ga zo door en ze krijgen het voor elkaar om boven de 10M turfjes te komen.
26-05-2023, 19:53 door Anoniem
Ik krijg berichten via de box dat ik een brief en bericht ga krijgen.
Waarom? Stuur me gewoon die brief en geef me het bericht direct.
Integreer het ook maar direct in de digid app.
26-05-2023, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik krijg berichten via de box dat ik een brief en bericht ga krijgen.
Waarom? Stuur me gewoon die brief en geef me het bericht direct.
Integreer het ook maar direct in de digid app.

Dat is te simpel gedacht.
De overheid is er niet om jouw iets te leveren op een manier die voor jouw gemakkelijk is, maar jij bent er om bij de overheid iets op te halen als diezelfde overheid jouw iets wil berichten. En dan is het niet de mededeling zelf, maar een berichtje dat er een mededeling ergens anders klaar staat.

"Makkelijker voor de klant/burger kunnen we het allemaal niet maken in deze IT wereld als overheid. Wel irritanter".

Doe mij maar gewoon een papieren brief. Die zie ik meteen als hij in de bus valt, en dan heb ik meteen de werkelijke mededeling. Niet een berichtje dat ik ergens iets moet ophalen.


En dan hebben we het nog niet over al die organisaties met hun persoonlijke pagina's. El met 1 van tig-verschillende methoden, om mee in te loggen. Ook als dat maar 1x per jaar is of nog minder.
Alsof iemand dagelijks zijn overlijdensverzekering wil aanpassen.

Of zoals Homer Simpson zegt: "Doh."
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.