image

Wolfsen niet verkozen tot nieuwe voorzitter Europese privacytoezichthouders

donderdag 25 mei 2023, 15:35 door Redactie, 6 reacties

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, wordt niet de nieuwe voorzitter van het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). Anu Talus, voorzitter van de Finse privacytoezichthouder, gaat deze rol vervullen. Het EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de AVG. De raad van bestuur van de EDPB kiest om de vijf jaar een voorzitter en twee vicevoorzitters.

De termijn van de huidige EDPB-voorzitter, Andrea Jelinek, is vandaag verlopen. Drie voorzitters van de nationale privacytoezichthouders wilden de nieuwe EDPB-voorzitter worden. Naast Wolfsen ging het om de voorzitters van de Bulgaarse en Finse privacytoezichthouder. Wolfsen was al vicevoorzitter van de EDPB en wilde opgaan voor voorzitter. Tijdens een plenaire EDPB-bijeenkomst werd vandaag via een geheime stemming de nieuwe voorzitter worden gekozen.

Talus kreeg 19 van de 27 stemmen en werd na twee stemrondes gekozen. Ze zal het voorzitterschap van de EDPB en Finse databeschermingsautoriteit combineren. De termijn van Wolfsen als vicevoorzitter van de EDPB verloopt op 15 mei 2024.

Reacties (6)
25-05-2023, 19:52 door Anoniem
Zouden zij daar gezien hebben dat Aleid Wolfsen nul competentie heeft, voor deze functie? Nu dan nog bij de AP...
25-05-2023, 21:18 door Anoniem
Alhoewel ik niks met Wolfsen op heb... zou je kunnen vermoeden dat-ie in deze z'n werk te goed doet.
EUssr en privacy gaan nou eenmaal niet samen. Helaas.
26-05-2023, 08:07 door Anoniem
Ik weet nog goed dat Wolfsen, op de eerste "Dag van de FG" net na de invoering van de AVG in 2018, het niet nodig vond om als eindverantwoordelijke van de Nederlandse toezichthouder even een kort praatje te houden voor alle (paar honderd) aanwezige kersverse Functionarissen Gegevensbescherming. Aanwezigen die binnen hun organisaties de voorvechters voor AVG-naleving waren of zouden worden. Dat mocht één van zijn ondergeschikten opknappen. Zelf hield hij het na tien minuten op de eerste rij te hebben gezeten voor de rest van de dag voor gezien en vertrok. Enge vent.
27-05-2023, 21:21 door Anoniem
Kijk eens naar deze video met de toespraak van Rowan Atkinson (de acteur achter Me. Bean), waarin hij een lans breekt voor behoud van ieders vrijheid van meningsuiting.
Link: https://m.youtube.com/watch?v=BiqDZlAZygU

Wat dit betreft heeft de EU-klok wellicht al twaalf geslagen en is het point of no return reeds gepasseerd. We zitten in een digi-val met z'n allen. Privacy friendly resource hackers needed as never before.

luntrus
27-05-2023, 21:43 door Anoniem
Door Anoniem: Zouden zij daar gezien hebben dat Aleid Wolfsen nul competentie heeft, voor deze functie? Nu dan nog bij de AP...

Ik vind eigenlijk dat het AP het echt niet slecht doet .
Hij was wel een erg slechte burgemeester (van Utrecht).

Maar EU posten worden vooral verdeeld naar nationaliteit-met-de-grootste-pik (of als een netto-betaler een beetje geslijmd moet worden) - en dan is het vooral een Nederlander als de grotere kandidaten het elkaar niet gunnen , dus "dan maar een Nederlander/Belg/Luxemburger/Balt) .
De kwaliteiten van een kandidaat zijn niet zo belangrijk (zie Ursula vd Leyen, bijvoorbeeld).
28-05-2023, 11:23 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zouden zij daar gezien hebben dat Aleid Wolfsen nul competentie heeft, voor deze functie? Nu dan nog bij de AP...

Ik vind eigenlijk dat het AP het echt niet slecht doet .
Hij was wel een erg slechte burgemeester (van Utrecht). ....

Net zo slecht dan wel slechter bij de AP. In de val van privacy actisten mst dubieuze agendas.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.