image

Kamer stemt tegen motie over bezuinigen op digitale geletterdheid in onderwijs

woensdag 31 mei 2023, 17:04 door Redactie, 4 reacties

De Tweede Kamer heeft gisteren tegen een motie gestemd die volgens tegenstanders tot het wegbezuinigen van digitale geletterdheid in het onderwijs zou leiden. De motie was afkomstig van D66-Kamerlid Van Meenen, die stelt dat leerlingen de basisvaardigheden taal en rekenen onvoldoende beheersen. Het geld dat voor basisvaardigheden in het onderwijs beschikbaar is zou volgens Van Meenen alleen mogen worden ingezet voor taal en rekenen.

Dit zorgde voor verzet van branchevereniging NLdigital, die een brandbrief naar de Tweede Kamer stuurde. "Na jarenlange inzet om te zorgen voor digitale vaardigheden voor álle kinderen, dreigt de vooruitgang die we hebben geboekt in één keer te verdwijnen. Dat mag niet gebeuren." De motie werd uiteindelijk met 77 stemmen tegen en 72 stemmen voor verworpen. Kamerlid Pieter Omtzigt nam niet deel aan de stemming.

De VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk, Volt en en BIJ1 stemden tegen de motie. "We zijn heel blij met dit resultaat! Nu is het zaak om door te pakken. Dit incident laat zien hoe wispelturig de politieke realiteit soms kan zijn. Zo lang digitale geletterdheid niet 100 procent verankerd is in het curriculum, is deze strijd nog niet gestreden", aldus NLdigital. Een andere motie van CDA en SP, die stelt dat digitale geletterdheid niet thuishoort in het rijtje van basisvaardigheden in het onderwijs, werd niet in stemming gebracht. Dit zou op een later moment alsnog kunnen.

Reacties (4)
31-05-2023, 20:29 door Anoniem
Tja, voor de branchevereniging die zelf niet eens de Nederlandse taal goed beheerst (NLDigital), is dit natuurlijk goed nieuws.
Dan kan hun achterban weer software abbos en laptops/tablets verkopen. En daar gaat het ze echt om.

En het digidrammen vanuit Den Haag kan zo nog een tijdje doorgaan. Want niemand is straks nog digibeet.
Behalve al die kinderen (en volwassenen) die hun taal en rekenen onvoldoende beheersen.

Daar gaat je zelf-redzaamheid dan, Den Haag.

Of gaan ze straks gewoon alles met icoontjes en gesproken comando's in het Engels doen?


Voor degenen die een kijkje in deze toekomst willen nemen, raad ik het korte verhaal "The Feeling of Power" van Isaac Asimov aan.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Feeling_of_Power (samenvatting)
https://archive.org/details/1958-02_IF/page/n5/mode/2up?view=theater (het verhaal)
01-06-2023, 09:04 door Anoniem
Maar wat is digitale geletterdheid...
We leren lezen, shrijven.. Niet lezen uit boeken van uitsluitend uitgever x..
Of schrijven met uitsluitend een BIC pen.
Het eerste boek is mogelijk uitgegeven door wolters-noordhof oid, maar daarna kan alles gelezen worden.

Dus onderwijs moet niet gaan over leren werken office365 word, maar het schrijven van een tekst met een editor.
Nano en notepad zijn ruim voldoende.
01-06-2023, 09:34 door Anoniem
Het is natuurlijk van de zotten dat het leren omgaan met digitale vaardigheden maar wordt overgelaten aan de ouders en de interesse van een kind. Als we het dan telkens hebben over de gelijke kansen voor kinderen, dan is het juist goed dat kinderen vroegtijdig leren hoe ze om moeten gaan met bepaalde technieken.

Vroeger werden kinderen ook al geleerd hoe ze de familiekoe moesten melken of onkruid van de akker halen, dat waren belangrijke vaardigheden voor die tijd. Dan vind ik het leren typen op een toetsenbord of begrijpen hoe een computer werkt en 'denkt' net zo normaal.

Het risico is namelijk dat er anders al helemaal onvoldoende basiskennis aanwezig is om verder mee te kunnen komen met technologische ontwikkelingen en dat het kind, als jongvolwassene, eigenlijk al afhaakt en achterblijft.
01-06-2023, 12:26 door Anoniem
Door Anoniem: Vroeger werden kinderen ook al geleerd hoe ze de familiekoe moesten melken of onkruid van de akker halen, dat waren belangrijke vaardigheden voor die tijd.

Dat werd ze thuis geleerd door hun ouders of familieleden als ze een akker hadden of een koe.

Niet op de lagere school door de pastoor of de leraar. Die vonden zich daar te goed voor.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.