image

Autoriteit Persoonsgegevens ontving afgelopen vijf jaar 114.000 datalekmeldingen

dinsdag 6 juni 2023, 06:06 door Redactie, 1 reacties

Sinds de AVG van kracht werd vijf jaar geleden heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meer dan 114.000 datalekmeldingen ontvangen. Vorig jaar werden er 21.000 datalekken bij de privacytoezichthouder gemeld. Een daling ten opzichte van 2021, toen het nog om 25.000 meldingen ging. Ruim 1800 van de datalekmeldingen vorig jaar waren het gevolg van een cyberaanval, zoals ransomware.

De voornaamste oorzaken van datalekken in 2022 waren verkeerd verstuurde brieven en fouten bij het versturen van e-mail, waarbij bijvoorbeeld de cc-optie in plaats van de bcc-optie werd gebruikt. In tienduizend gevallen ging het om een brief of postpakket met persoonsgegevens dat geopend retour werd ontvangen, kwijtgeraakt of verstuurd of afgegeven aan de verkeerde ontvanger. Datalekken door e-mails met persoonsgegevens die aan de verkeerde ontvanger werden verstuurd of waarbij ontvangers in het aan-veld of in de cc stonden kwamen 3300 keer voor.

Vorig jaar ontving de AP bijna tweeduizend tips over datalekken. Burgers melden dan dat er naar hun mening een datalek heeft plaatsgevonden bij een organisatie. Naar aanleiding van 35 datalekmeldingen startte de privacytoezichthouder een onderzoek. Deze 35 datalekmeldingen brachten de grootste risico’s voor de slachtoffers met zich mee, oordeelde de AP. Het ging voornamelijk om situaties waarbij een organisatie de slachtoffers van een cyberaanval niet informeerde, terwijl dat wel moest.

Cyberaanvallen

De meeste meldingen van cyberaanvallen, 424 in totaal, ontving de AP vorig jaar uit de zorgsector. Een groot deel van deze datalekmeldingen werd gedaan naar aanleiding van cyberaanvallen bij ict-leveranciers in de zorg. Alleen al door de grootste drie cyberaanvallen bij ict-leveranciers zijn van ongeveer 900.000 patiënten of cliënten medische persoonsgegevens gelekt. De Autoriteit Persoonsgegevens merkt op dat getroffen ict-leveranciers vaak te maken kregen met een cyberaanval omdat ze hun beveiliging niet op orde hadden.

Reacties (1)
07-06-2023, 06:36 door Anoniem
Wiens digitale data zijn al niet op een verkeerde plaats beland?

Bij welke instanties zit 'cybercrime' al niet reeds binnen, bedoeld of onbedoeld?

Iedereen komt een keer aan de beurt en is dan 'pn*wed"', zoals dat heet.

De gevolgen kunnen zeer uiteenlopen, van fraude tot diefstal.

Wie waken er thans over al uw bits en bytes?
De 'digital' untouchables zijn nog niet gearriveerd.

#webproxy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.