image

Europese Commissie komt op 28 juni met wetsvoorstel voor digitale euro

maandag 5 juni 2023, 16:46 door Redactie, 23 reacties

De Europese Commissie komt op 28 juni met een wetsvoorstel voor de digitale euro, zo heeft minister Kaag van Financiën laten weten (pdf). Vanwege het zomerreces krijgt de Tweede Kamer pas in augustus een korte samenvatting van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor de Nederlandse praktijk. Het kabinet heeft altijd geclaimd dat het nog geen positie over de invoering van de digitale euro heeft ingenomen en dat pas kan doen als het wetsvoorstel uit Brussel er is.

Vorige maand vond er overleg van de Eurogroep en Ecofinraad plaats, waarbij ook de digitale euro werd besproken. De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten.

"Door meerdere lidstaten werd het belang van een duidelijk narratief over de digitale euro benoemd, waarin duidelijk is wat de digitale euro is en wat de voordelen zijn", laat Kaag in een verslag over de bijeenkomsten weten. De minister meldt verder dat Nederland tijdens de overleggen heeft gesteld dat er, na publicatie van het wetsvoorstel, duidelijkheid moet komen over de planning met betrekking tot het voorstel en het vervolg daarop en dat er genoeg tijd moet zijn voor het bepalen van een standpunt en waar nodig afstemming met het nationale parlement.

Wanneer de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel presenteert ontvangt de Tweede Kamer vaak een BNC-fiche, met een samenvatting over de inhoud van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederland. Aangezien het wetsvoorstel naar verwachting op 28 juni verschijnt is het volgens Kaag niet meer haalbaar om voor het zomerreces nog een BNC-fiche naar de Tweede Kamer sturen.

"Mijn voornemen is daarom om het BNC-fiche in te brengen in de eerste ministerraad na het reces (te weten: 18 augustus 2023), waarna ik het BNC-fiche aan de Kamer kan zenden. Zoals hiervoor genoemd, heb ik in de bijeenkomst van de Eurogroep benadrukt dat het belangrijk is om, ook gelet op de zomerperiode, voldoende tijd te krijgen voor standpuntbepaling en -afstemming met het nationale parlement", aldus de minister.

Reacties (23)
05-06-2023, 17:21 door majortom
Nog even wat desinformatie van de minister dat er nog geen standpunt is ingenomen. Natuurlijk is er al lang een standpunt ingenomen. Zelfs als het parlement tegen is zal de minister niet tegen stemmen, want dan zet ze Nederland buitenspel bij de precieze wetsteksten (zoals bij de Europese identiteit is gebeurd). Die digitale euro zal en moet er koste wat kost doorheen gedrukt worden. Eerst nog vrijwillig, dan korting als je met de digitale euro betaald, vervolgens boete als je anders betaalt.
05-06-2023, 17:35 door Anoniem
Het volgende sleepnet is in aantocht.
Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.
05-06-2023, 17:51 door Anoniem
Nutteloos geldveslindend project van de EC.
We hebben al ruim 2 decennia een digitale euro in gebruik in de EU.
05-06-2023, 18:23 door Anoniem
Waarom doet Kaag nou alsof wij hier in Nederland een standpunt nodig hebben en een beslissing moeten nemen???
Daar gaat ze toch helemaal niet over, en Nederland ook niet. Wat de Europese Commissie besluit dat gebeurt, punt uit.
(we hebben er over gestemd of we dat zo wilden en toen zeiden we NEE, maar zelfs dat had geen belang)
05-06-2023, 18:32 door Anoniem
Dat laatste zou volgens Minister Kaag niet gebeuren.
Maar je ziet het overal al gebeuren en uitgerold worden.

Korting voor je aardbeien in de super als je via de app afrekent.
Vijf keer gratis ritjes met de bus, als je maar aan de handheld wil.

Hebben ze je van cash uit gefaseerd, hebben ze je bij de b*llen en ben je verder digitaal betaalslaafje.

De oplossing voor ons ligt negen gemiste maaltijden verder, maar dan willen ze je aan het krekelmeel.

Hoe blijven we onder de radar? Hoe verslaan we AI? Zijn we g*d betert nu nog mens of een soort schaap?
We worden dus hackbare gemodificeerde dieren.
Zo is reeds besloten door het Alziend Oog, de Massi-ad-Dajjal.

#webproxy
05-06-2023, 18:37 door Anoniem
Door majortom: Nog even wat desinformatie van de minister dat er nog geen standpunt is ingenomen. Natuurlijk is er al lang een standpunt ingenomen. Zelfs als het parlement tegen is zal de minister niet tegen stemmen, want dan zet ze Nederland buitenspel bij de precieze wetsteksten (zoals bij de Europese identiteit is gebeurd). Die digitale euro zal en moet er koste wat kost doorheen gedrukt worden. Eerst nog vrijwillig, dan korting als je met de digitale euro betaald, vervolgens boete als je anders betaalt.

Dat standpunt kun je idd zo uit de woorden van Kaag opmaken ", waarin duidelijk is wat de digitale euro is en wat de voordelen zijn". Dat er ook nadelen en risico's zijn hoeft blijkbaar niet besproken te worden.
05-06-2023, 18:41 door Anoniem
Digitale Euro's zijn daar, om eenvoudig afgenomen te kunnen worden, en zo een middel om de bevolking te sturen door hun financiele onafhankelijkheid te ontnemen. Een andere opzet dan het sociaal krediet systeem als in China maar met dezelfde bedoeling.

Kijk maar naar Canada die nog niet zolang geleden toepaste om een protest te breken. Mensen hadden dan geen toegang meer tot hun bankrekening(en) en moesten leven van giften.
05-06-2023, 19:16 door Anoniem
Kortom: het is besloten dat men ook controle over waar je je geld aan kunt besteden wil hebben. Voor de bühne nog ff wat gedoe. En volgend jaar gewoon aangenomen. En dan hebben wij het maar weer te accepteren.

Wanneer stappen we nou gewoon eens uit die EUSSR? Ohnee, de vijand (doe overheid) wil dit zelf graag. En de mensen slapen bij verder.
05-06-2023, 22:12 door Anoniem
Die digitale EURO moet dan weer in de Digital Wallet en daar heb je dan weer een Europese ID voor nodig.
Europa heeft al een voorschot genomen door Ukraine ook al als mogelijk pilot land te beschouwen.
https://www.digital-identity-wallet.eu/
05-06-2023, 22:44 door Anoniem
Door majortom: Nog even wat desinformatie van de minister dat er nog geen standpunt is ingenomen. Natuurlijk is er al lang een standpunt ingenomen. Zelfs als het parlement tegen is zal de minister niet tegen stemmen, want dan zet ze Nederland buitenspel bij de precieze wetsteksten (zoals bij de Europese identiteit is gebeurd). Die digitale euro zal en moet er koste wat kost doorheen gedrukt worden. Eerst nog vrijwillig, dan korting als je met de digitale euro betaald, vervolgens boete als je anders betaalt.
? Als jij in de regering zat en er alles vanaf wist, zou je ook voor stemmen. Welke wetten zijn er nou ooit nadelig geweest voor jou als persoon? Belasting pakt slechts Maar 50 procent van je inkomen af, maar daardoor heb je wel verzekering, mocht je gehandicapt raken, is er geld, mocht je een vreemdeling zijn is er onderdak, wegen, criminelen in gevangenis etc.” Nee, geef mij maar die goede oude tijd toen Europa nog echt Europa was, met landen die elkaar aanvielen en edelen die lage inkomens uitbuiten en als je gehandicapt raakt, pech” het is toch veel redelijker om consessies te doen en samen op zoek naar oplossingen die de samenwerking bevorderen. Het is goed dat je kritisch kijkt, want dan hoef ik het niet meer te doen, maar het maakt elk nieuwsbericht toch wel als een uitdaging voor je, lijkt mij.
05-06-2023, 23:17 door Anoniem
Teveel macht corrumpeert.
Door zuurverdiend geld uit handen te nemen van de burger en er als overheid macht over uit te oefenen willen we in Nederland niet.
We zijn toch geen Noord Korea?
Misschien tijd om de overheid te vervangen?
05-06-2023, 23:27 door Anoniem
Jasses, wat eng!
We hebben al een sleepwet, en mogelijk binnenkort worden onze privéverichten bekeken via de nieuwe chat control wet indien deze doorgaat, ik moet zeggen dat als dit zo doorgaat het inderdaad weinig vertrouwen in de overheid wekt... Blijkbaar heeft de overheid immers weinig vertrouwen in haar volk.
06-06-2023, 05:29 door Anoniem
Het wordt tijd dat Bitcoin zich op het privacy aspect gaat richten, zoals Monero. Dan kunnen transacties niet langer makkelijk gevolgd worden en aan een persoon gekoppeld.

Zodra het parallel draait aan fiat en je er alle dagelijkse behoefte mee af zou kunnen rekenen dan zou er een zwarte economie naast die gare CDBC kunnen bestaan. Er is geen knopje om de blockchain uit te zetten nog een CEO om onder druk te zetten..
06-06-2023, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem: Die digitale EURO moet dan weer in de Digital Wallet en daar heb je dan weer een Europese ID voor nodig.
Europa heeft al een voorschot genomen door Ukraine ook al als mogelijk pilot land te beschouwen.
https://www.digital-identity-wallet.eu/
Ze hebben corporate art op hun webpagina, een teken dat het een wolf in schaapskleren is.

Zal hopelijk net zoals bij facebook gaan: meerdere miljarden in het project stoppen,
en er maar een half werkend product uitkrijgen.
Maar het feit dat ze dit erdoor heen willen duwen zegt genoeg.

Nu is het dus aan ons om iedereen uit te leggen dat die digitale euro een heel slecht idee is.
En dan liefst op de manier die gewone mensen snappen en bang voor zijn:

"Bij die digitale euro zullen ze geen service desk hebben. Als je dus een probleem hebt zit je vast."
"Deze nieuwe digitale euro gaat corruptie en criminaliteit makkelijker maken."
"De CBDC zal het doelwit van hackers worden, het is niet veilig"
06-06-2023, 11:06 door Anoniem
Nu is het dus aan ons om iedereen uit te leggen dat die digitale euro een heel slecht idee is.
Met je eens maar de journalistiek zal het tegenovergestelde gaan beweren en wie zullen ze dan geloven
denk je. Je wordt zo voor complotdenker uit gemaakt.
06-06-2023, 11:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Nu is het dus aan ons om iedereen uit te leggen dat die digitale euro een heel slecht idee is.
Met je eens maar de journalistiek zal het tegenovergestelde gaan beweren en wie zullen ze dan geloven
denk je. Je wordt zo voor complotdenker uit gemaakt.
Tijd om als IT specialisten de journalisten te gaan informeren?

Als journalisten doorhebben dat iets mogelijk gevaarlijk is, springen ze er direct op af als vliegen op de suiker.
Want sensatie = winst.

Don't fight the system, but use it.
06-06-2023, 12:17 door Anoniem
De beste manier van euroflatie toe te kunnen passen...
Dat onze 1 gulden een wisselkoers had van 1 op 2.20371.. Maar toen bleek al dat de koers 1 op 1 was...
Dus we hebben toen in vrijwel alles meer dan 50% aan inflatie gehad.
Met een digitale munt is dan nog veel makkelijker te regelen, als de middelandse zee landen weer een potje van hebben gemaakt, kun je zo makkelijk noord-europ de kosten laten ophoesten...
jammer is wel dat engeland niet meer meedoet (GBP) en Noorwegen (NOK) en Zweden (SEK) en Denemarken (DDK) er geen last van hebben....
Dus de kosten van spanje-frankrijk-griekenland-italie moeten gedragen worden door nederland en duitsland...
Ik zie brussel zonder blikken of blozen nederland opofferen voor middel-4-landen....
06-06-2023, 17:24 door Anoniem
Een digitale euro is een aanvulling op contant geld, geen vervanging.... dus wie zegt zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb moet echt even terug naar de tekentafel. Jullie snappen er niet heel van van en het klinkt alsof je in een fuik getrapt bent... volg eens niet rusische brainwash crap zonder kritisch te zijn. Je begrijpt dat we in een cyber warfare zitten (geen trump, geen brexit etc als jullie niet in russische shit getrapt waren)?
06-06-2023, 19:03 door Anoniem
Door Anoniem: Teveel macht corrumpeert.
Door zuurverdiend geld uit handen te nemen van de burger en er als overheid macht over uit te oefenen willen we in Nederland niet.
We zijn toch geen Noord Korea?
Misschien tijd om de overheid te vervangen?

Maar dit is het (individualistische) Nederland waar de VVD met haar marktwerking-mantra en zzp-ers ipv werknemers al 30 jaar naar toe werkt.
En dan is het weer niet goed.
06-06-2023, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die digitale EURO moet dan weer in de Digital Wallet en daar heb je dan weer een Europese ID voor nodig.
Europa heeft al een voorschot genomen door Ukraine ook al als mogelijk pilot land te beschouwen.
https://www.digital-identity-wallet.eu/
Ze hebben corporate art op hun webpagina, een teken dat het een wolf in schaapskleren is.

Zal hopelijk net zoals bij facebook gaan: meerdere miljarden in het project stoppen,
en er maar een half werkend product uitkrijgen.
Maar het feit dat ze dit erdoor heen willen duwen zegt genoeg.

Nu is het dus aan ons om iedereen uit te leggen dat die digitale euro een heel slecht idee is.
En dan liefst op de manier die gewone mensen snappen en bang voor zijn:

"Bij die digitale euro zullen ze geen service desk hebben. Als je dus een probleem hebt zit je vast."
"Deze nieuwe digitale euro gaat corruptie en criminaliteit makkelijker maken."
"De CBDC zal het doelwit van hackers worden, het is niet veilig"

Je vergeet een paar belangrijke woordjes:

"Deze nieuwe digitale euro gaat KP, terrorisme, corruptie en criminaliteit makkelijker maken."

Dan worden poltici pas wakker.

En voobeelden ter illustratie zijn er altijd te bedenken. Toch?
06-06-2023, 20:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Nu is het dus aan ons om iedereen uit te leggen dat die digitale euro een heel slecht idee is.
Met je eens maar de journalistiek zal het tegenovergestelde gaan beweren en wie zullen ze dan geloven
denk je. Je wordt zo voor complotdenker uit gemaakt.
Tijd om als IT specialisten de journalisten te gaan informeren?

Als journalisten doorhebben dat iets mogelijk gevaarlijk is, springen ze er direct op af als vliegen op de suiker.
Want sensatie = winst.

Don't fight the system, but use it.

Want crypto is gevaarlijker dan laten we even zeggen de dititale versie van je biefpapier (beveiligd met een pin van 4 cijnertjes op een magneetstripje). En jij vind dit ouderwetse systeem meer secure of wat zeg je nu?
07-06-2023, 07:01 door Anoniem
Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven.
07-06-2023, 10:59 door Anoniem
Poeh, dit blijft een lastige discussie. (een deel van) de genoemde angsten is ook zeker terecht. Toch loont het om hier ook wat genuanceerder naar te kijken. Ietwat gesimplificeerd, maar op dit moment geeft *de overheid* ons *contant geld* uit. Maar wie betaalt er tegenwoordig nog met contant geld? Alles is digitaal. Interessant genoeg gaat de overheid daar niet over, banken mogen op dit moment ons digitale geld "printen". Als de bank jou een hypotheek geeft voeren ze wat getalletjes in en 'poef' is er meer geld in omloop. Door deze privatisering hebben we een hoop controle over het geld juist weggehaald uit de handen van het volk.

Wat heeft dit tot gevolg? Als we in Europa de economie willen aanzwengelen verlagen we de rente **voor banken**, in de hoop dat er zo meer geld bij consumenten uitkomt door nieuwe investeringen. Toen dit niet werkte gingen we bedrijfsobligaties opkopen met hetzelfde idee. Uiteindelijk hebben we hiermee de rijksten een stuk rijker gemaakt, en was de economie niet veel geholpen. Een hele inefficiente en ineffectieve manier van monetair beleid voeren dus (tenzij je cynisch bent en het echte doel ziet als meer geld voor de bovenklasse).

Een digitale euro heeft een bepaalde potentie. Want wat als het niet de banken zijn die het geld uitgeven maar de overheid zelf? Digitaal cash dus eigenlijk. Moet de economie een stimulans krijgen? Dan kun je rechtstreeks de burgers geld geven. Is inflatie te hoog? Verhoog de rente op je CBDC spaarrekeningen direct op je digitale euro's zonder tussenkomst van de "too-big-to-fail" banken. Mijn grootste probleem met de huidige invoering is juist de macht van de banken in de gesprekstafels over de digitale Euro, dat ondermijnt de (enige) voordelen. De sceptici hier voor de munt hebben verrassend veel vertrouwen in banken om wel al je transacties in te zien en over ons geldbeheer te gaan. Banken die je verplicht bent te gebruiken en (te) veel risico nemen met jouw geld totdat ze met belastinggeld weer overreind gehouden moeten worden.

Toch snap ik de angsten wel. Er moet in het ontwerp echt goed rekening gehouden worden met neutraliteit van betalingsverkeer garanderen, het liefst op een technische wijze die niet te omzeilen is door dezelfde soort beleidsmakers die versleuteling om zeep willen helpen en sleepwetten introduceren. Dat ons parlement hier zeer zorgvuldig naar wilt kijken lijkt me een goed iets, jammer dat ons kabinet en Europa die boodschap negeert.

Oftewel: digitale euro kan juist iets heel goeds zijn, maar de manier waarop het nu gaat baart tot zorgen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.