image

Spotify krijgt boete van vijf miljoen euro voor overtreden AVG

dinsdag 13 juni 2023, 11:39 door Redactie, 4 reacties

Muziekstreamingdienst Spotify heeft van de Zweedse privacytoezichthouder een boete van omgerekend vijf miljoen euro gekregen voor het overtreden van de AVG. Onder de AVG heeft iedereen een recht op inzage en kan zo opvragen welke persoonsgegevens een organisatie over hem of haar heeft en hoe die worden gebruikt. De organisatie moet dit vervolgens binnen een bepaalde tijd verstrekken. Spotify deed dit niet.

Privacyorganisatie noyb diende in januari 2019 verschillende klachten over Spotify in en de manier waarop het bedrijf met inzageverzoeken omging. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Zweden, waardoor de Zweedse privacytoezichthouder IMY hierover moest oordelen. Die liet de klacht echter meer dan vier jaar op de plank liggen. Daarop stapte noyb naar de Zweedse rechtbank om de toezichthouder te dwingen tot een beslissing te komen. Dat is nu eindelijk gebeurd en IMY stelt dat Spotify inderdaad tekort schoot.

"Omdat de door Spotify verstrekte informatie onduidelijk was, was het voor individuen moeilijk om te begrijpen hoe hun persoonlijke gegevens worden verwerkt en was het lastig om te controleren of de verwerking van hun persoonlijke gegevens wel legaal is", zo stelt de toezichthouder. Spotify heeft inmiddels verschillende maatregelen genomen om beter op inzageverzoeken te reageren. Daarnaast vindt de Zweedse privacytoezichthouder dat het om een kleine overtreding gaat. Gezien het aantal gebruikers van Spotify en de omzet is de boete daardoor op omgerekend vijf miljoen euro uitgekomen.

"We zijn blij dat de Zweedse toezichthouder eindelijk actie heeft ondernomen. Het is een basaal recht van elke gebruiker om volledige informatie te krijgen over de data die van hem wordt verwerkt. De zaak duurde echter meer dan vier jaar en we moesten IMY voor de rechter slepen om een beslissing te krijgen. De Zweedse toezichthouder moet zijn procedures echt veel sneller doorlopen", aldus noyb-advocaat Stefano Rossetti.

Reacties (4)
13-06-2023, 12:23 door Anoniem
Het betreden van de persoonlijke levenssfeer van iedereen die gebruik maakt van het verziekte internet is een lucratieve tak van sport geworden en de soms torenhoge boetes worden op de koop toegenomen.
Boetes helpen niet, blokkeren helpt wel maar de boetes brengen geld in het laatje dus zal er niets veranderen.
13-06-2023, 13:23 door Anoniem
Begrijp Spotify wel, https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.spotify.music/latest onbegonnen werk als je met zoveel derde partijen data deelt nog te achterhalen wie wat kan zien.
13-06-2023, 15:31 door Anoniem
En op de achtergrond wordt een psychologisch profiel van je samengesteld op basis van de muziek die je luisterde, en de volgende keer dat je een ergens een verzekering afsluit betaal je meer omdat je als depressief of agressief etc gecategoriseerd bent.
14-06-2023, 09:50 door Anoniem
Ik ben al jaren lang gebruiker van Spotify en snap niet waar het over gaat.. Hoe onveilig zijn mijn persoonsgegevens bij Spotify? Kan iemand mij dat uitleggen? De hele Spotify zaak is mijn inziens, doorgeschoten privacy bemoeizucht..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.