image

Microsoft verhelpt kwetsbaarheid waardoor Exchange-servers zijn over te nemen

woensdag 14 juni 2023, 15:31 door Redactie, 2 reacties

Tijdens de patchdinsdag van juni heeft Microsoft bijna zeventig kwetsbaarheden verholpen, waaronder een beveiligingslek dat het mogelijk maakt om Exchange-servers over te nemen. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-32031, maakt het mogelijk voor een geauthenticeerde gebruiker om code met systeemrechten uit te voeren. Daardoor is het mogelijk volledige controle over de Exchange-server te krijgen.

Zoals gezegd is de voorwaarde dat de aanvaller geauthenticeerd moet zijn, wat inhoudt dat die toegang tot bijvoorbeeld een e-mailaccount op de server moet hebben. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld via een phishing- of credential stuffing-aanval worden verkregen. Wat opvalt aan het beveiligingslek is dat het een "bypass" betreft van twee updates (CVE-2022-41082 en CVE-2023-21529) die Microsoft eerder voor kwetsbaarheden in Exchange uitbracht, zo meldt securitybedrijf ZDI.

De impact van de kwetsbaarheid is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 8.8. Eerder kwamen zowel Google als ZDI met kritiek op softwareleveranciers, omdat uitgebrachte beveiligingsupdates niet altijd de hoofdoorzaak verhelpen, waardoor de betreffende patch is te omzeilen en gebruikers opnieuw risico lopen.

Reacties (2)
16-06-2023, 11:06 door Anoniem
Zou mooi zijn als ze dit soort updates nu ook eens gaan aanbieden via windows update, wij gebruiken nog een 2019 server met de laatste CU omdat dit helaas nog nodig is voor een hybrid setup en er zijn geen beveiligingsupdates aangeboden na de laatste patch tuesday, moest weer handmatig.

Dat lijkt me niet echt verstandig omdat niet iedereen zin en tijd heeft om te gaan zoeken naar dit soort updates.
16-06-2023, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zou mooi zijn als ze dit soort updates nu ook eens gaan aanbieden via windows update, wij gebruiken nog een 2019 server met de laatste CU omdat dit helaas nog nodig is voor een hybrid setup en er zijn geen beveiligingsupdates aangeboden na de laatste patch tuesday, moest weer handmatig.

Dat lijkt me niet echt verstandig omdat niet iedereen zin en tijd heeft om te gaan zoeken naar dit soort updates.

nee joh, je moet naar de O365 cloud vendor lock in! daar is alles beter natuuuuuuuurlijk...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.