image

Man krijgt drie jaar cel voor stelen van 390.000 euro van Trust Wallet-gebruikers

maandag 19 juni 2023, 13:16 door Redactie, 3 reacties

De rechtbank Amsterdam heeft een man, die door middel van phishing bijna vier ton van Trust Wallet-gebruikers wist te stelen en 717.000 euro aan cryptovaluta witwaste, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man had meerdere phishingsites gemaakt die leken op de website van TrustWallet.com. Trust Wallet is een wallet waarmee allerlei cryptovaluta is te beheren.

Via de phishingsites wist de man onder andere de seed phrases te verkrijgen waarmee hij toegang kreeg tot de Trust Wallets van zijn slachtoffers. Hoeveel slachtoffers de man maakte is onbekend, maar volgens de rechter staat vast dat hij zo'n 390.000 euro heeft gestolen. Daarnaast heeft de man meer dan 717.000 euro aan cryptovaluta witgewassen.

"Door fraude met cryptovaluta wordt het vertrouwen ondermijnd dat consumenten moeten kunnen hebben in het verhandelen en bewaren van cryptovaluta via blockchaintechnologie. Ook heeft verdachte grote bedragen witgewassen", aldus de rechter. "De impact van computercriminaliteit is groot en dat betekent dat de straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd in beginsel lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf zijn."

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met de jonge leeftijd van de verdachte en dat die spijt betuigde. "De rechtbank vindt dat verdachte enerzijds moet afrekenen voor de strafbare feiten en wil hem anderzijds extra motiveren om stappen in de goede richting te maken, door een gedeelte van de straf in voorwaardelijke vorm op te leggen." De verdachte kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan één voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar geëist.

Reacties (3)
19-06-2023, 13:24 door Anoniem
Huilie, huilie bij de rechter loont blijkbaar, het OM is minder naïef, hopelijk gaan ze in hoger beroep.
19-06-2023, 19:04 door Anoniem
Door Anoniem: Huilie, huilie bij de rechter loont blijkbaar, het OM is minder naïef, hopelijk gaan ze in hoger beroep.
Als je het vonnis leest (volg de link in het artikel) dan zie je dat er nog iets speelt: er waren vijf aanklachten, en een daarvan is niet bewezen verklaard. Dat levert minder straf op. De overwegingen die jij "huilie huili" noemt waren voor de rechter reden om een deel van de straf voorwaardelijk te maken. Die moet de man alsnog uitzitten als hij binnen drie jaar opnieuw de fout in gaat.

In de VS zitten per 100.000 inwoners er 629 in de gevangenis. Bij ons is dat 60. De VS straft dus ruim 10 keer zo zwaar als Nederland. Levert ze dat lagere misdaadcijfers op? Nee. In de VS is het aantal misdrijven per 100.000 inwoners per jaar 47,81 en bij ons is dat 27,16. Voor moorden is het 4,76 voor de VS en 0,59 voor ons.
Bron:
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/incarceration-rates-by-country
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/crime-rate-by-country
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/murder-rate-by-country

Ondanks de veel lagere straffen hebben we minder misdaad. Dat wekt niet de indruk dat zo hard mogelijk straffen helpt om de misdaad omlaag te krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat het juist andersom is: door keihard te straffen komen er verbitterde en ook keihard geworden mensen uit de gevangenissen die daarna geen nette burgers worden maar juist makkelijk opnieuw rottigheid gaan uithalen, juist omdat ze verhard en verbitterd zijn en zo lang uit de gewone samenleving weg zijn geweest.

Denk dus eens na over wat je eigenlijk met straf wilt bereiken. Is het voor jou alleen wraak: iemand zal voelen wat die anderen heeft aangedaan? Of gaat het er ook om de samenleving zo goed mogelijk eruit te laten komen? Als je dat laatste belangrijk vindt dan is het niet handig om wandelende bommen die op scherp staan uit de gevangenissen laten komen, dan wil je dat dat mensen zijn met een reële kans om voortaan op een betere manier mee te draaien in de samenleving. Dat lijkt misschien soft, maar dat doe je dus niet om misdadigers in de watten te leggen maar om verdere ellende voor de samenleving zo veel mogelijk te voorkomen. De VS laten zien dat 10x meer mensen achter de tralies zetten de problemen niet oplost.
19-06-2023, 22:40 door Anoniem
Niet slecht. Het kon beter maar je kan niet alles hebben.
7 Ton witwassen en 4 ton terugbetalen voor 2 jaar zitten. Houd je toch van je hobby anderhalve ton per jaar over.
Als de hobbyïst uit de lik komt pikt hij gewoon zijn 'werkzaamheden' weer op. Betaalt in ieder geval beter dan een krantenwijkje.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.