image

Privacyonderzoek naar Facebookpagina’s overheid nu ook in het Nederlands

maandag 19 juni 2023, 14:24 door Redactie, 6 reacties

Het privacyonderzoek naar de Facebookpagina's van de overheid is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Staatssecretaris Van Huffelen heeft de vertaalde versie naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusie is nog steeds hetzelfde: de Nederlandse overheid moet stoppen met het gebruik van Facebook voor de communicatie met burgers als de huidige risico's voor privacy en mensenrechten blijven bestaan.

Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kondigde eind 2021 aan dat er een onderzoek zou komen naar het gebruik van Facebook door de Rijksoverheid. De onderzoeksrapporten verschenen afgelopen november. Het ging om een Data Protection Impact Assessment (DPIA) en een Human Rights Impact Assessment (HRIA). Aanleiding was een verzoek van de Duitse privacytoezichthouder aan de Duitse regering en andere overheidsinstellingen dat die vanwege de privacyrisico's hun Facebookpagina's zouden moeten sluiten.

De DPIA, die door de Haagse Privacy Company werd uitgevoerd, gaat over het genereren en gebruiken van website analytics en andere gegevens die Facebook bijhoudt over het gedrag van bezoekers op een Facebookpagina. Facebook stelt deze statistieken beschikbaar aan de eigenaar van de Facebookpagina. Volgens de Privacy Company zijn er zeven hoge en één lage privacyrisico's wanneer overheidsorganisaties een Facebookpagina gebruiken om met een massapubliek te communiceren.

Het onderzoeksrapport concludeert dat overheidsorganisaties moeten stoppen met het gebruik van Facebookpagina’s als Facebook geen maatregelen neemt om de hoge gegevensbeschermingsrisico's te verhelpen. De Nederlandse overheid liet bij de presentatie van de DPIA afgelopen november weten dat het in gesprek met Facebook was over het wegnemen van deze risico’s. Daarnaast werd onderzocht wat de gevolgen zijn van het stoppen met Facebookpagina's voor overheidscommunicatie. Het onderzoek zou begin dit jaar gereed moeten zijn, maar is nog altijd niet verschenen.

De oorspronkelijke rapporten naar de gevolgen voor privacy en mensenrechten zijn in het Engels. Begin dit jaar verscheen er al een Nederlandstalige samenvatting. "Ik vind het gezien het belang van het onderwerp namelijk belangrijk dat de inhoud van de documenten voor een breed publiek begrijpelijk is", liet Van Huffelen destijds weten. Nu zijn ook de Nederlandstalige versies van de rapporten naar de Tweede Kamer gestuurd. "Ik merk hierbij op dat in geval van twijfel de originele, Engelse, tekst geldt", aldus de staatssecretaris.

Reacties (6)
19-06-2023, 15:19 door Anoniem
2 jaar later ... overheid nog steeds op facebook met dezelfde privacy issues.

Heel geloofwaardig dit?
19-06-2023, 15:45 door Anoniem
Ik hoop dat ze de overheidspagina's niet volledig sluiten, maar vervangen door een waarschuwing net als op pakjes sigaretten stond:

Het gebruik van Facebook brengt uw privacy en die van uw naasten ernstige schade toe. Stop nu.[\b]

Bijkomen voordeel is dat de account namen niet door phisers opnieuw geregistreerd kunnen worden.
19-06-2023, 16:02 door Anoniem
Eind 2021 .. Januari 2023 is een jaar....
Half jaar vertalen tja hoeveel pagina's zijn het...
10 ... Dan hebben ze een paar letter per dag vertaald... 1000... Dan zal het nog aardig aanpoten zijn geweest.
19-06-2023, 18:27 door Anoniem
Het vertalen duurde vrij lang omdat Google Translate niet gebruikt mocht worden. Vanwege de privacy uiteraard. /s
19-06-2023, 21:48 door Anoniem
Waarom niet meteen in het Nederlands? Als Meta het niet kan lezen kunnen ze het zelf vertalen, bronnen genoeg.
20-06-2023, 19:14 door Anoniem
Ik vind het al onbegrijpelijk dat bedrijven via FB, Instagram en Whatsapp met klanten communiceren.
Maar wat mij nog meer verbaasde was de tekst achterop een politieauto:
“Volg ons op Instagram”
De overheid is niet serieus te nemen als het communiceert via de speeltuin van Meta.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.