image

Opera lanceert browser met ingebouwde generatieve AI: "check de output"

dinsdag 20 juni 2023, 10:54 door Redactie, 2 reacties

Opera heeft vandaag een nieuwe browser met een ingebouwde generatieve AI gelanceerd. De browserontwikkelaar adviseert gebruikers om de output van "Aria", zoals de AI wordt genoemd, wel eerst te controleren. Opera omschrijft Aria als een persoonlijke assistent die gebruikers bij allerlei zaken kan helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitleggen van complexe informatie, vertalen van teksten, het maken van samenvattingen, genereren van content en het doen van aanbevelingen, zo laat de uitleg weten.

Verder claimt Opera dat de generatieve AI gebruikers ook zakelijk kan helpen, bijvoorbeeld bij het aanpassen van hun cv, het opstellen van een sollicitatiebrief, het voorbereiden op een sollicitatiegesprek en het genereren van code. Het gebruik van Aria vereist wel een Opera-account. Verder meldt de browserontwikkelaar dat Aria geen "factchecker" is. De antwoorden die de AI geeft zijn afkomstig van publiek toegankelijke bronnen die mogelijk niet kloppen. Opera raadt gebruikers aan om de output van Aria eerst te controleren voordat die wordt toegepast.

Verder krijgen gebruikers het advies om geen persoonlijke, gevoelige informatie in de gesprekken met de chatbot te vermelden. De gespreksgeschiedenis van gebruikers wordt voor een periode van dertig dagen op de servers van Opera bewaard. Daarnaast zal een deel van de gesprekken "geanonimiseerd" op de servers van OpenAI voor dertig dagen worden opgeslagen. OpenAI, dat de technologie achter Aria levert, kan de vragen van gebruikers ook voor het verbeteren van de eigen systemen gebruiken, aldus Opera.

Reacties (2)
20-06-2023, 13:21 door Anoniem
ingebouwde chatbot...

net gevraagd welke auto ik moest kopen...
Komt ie met een lijstje aan van 10 auto's waarvan ik er vier nu al heb en 5 al gehad heb ;-)
21-06-2023, 09:23 door Bitje-scheef
Door Anoniem: ingebouwde chatbot...

net gevraagd welke auto ik moest kopen...
Komt ie met een lijstje aan van 10 auto's waarvan ik er vier nu al heb en 5 al gehad heb ;-)

Volgend jaar komen er andere merken die betaald hebben voor een "ad in the chat"
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.