Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Oracle Java 8 voor gaming

20-06-2023, 11:33 door Anoniem, 7 reacties
Hallo forum,

Een van de best ontworpen games die ik ooit heb gespeeld is Master of Orion 1 voor MS-DOS uit 1993.

Recentelijk heb ik vernomen dat er een remake van deze game is die actief wordt ontwikkeld. Maar deze remake is geschreven in Java 8. https://www.remnantsoftheprecursors.com/

Er is een versie die in Java 8 draait als .jar bestand. En er is een versie met een .exe die een (waarschijnlijk) verouderde versie van Java in een directory plaatst voor mensen die geen java willen installeren. Zie announcement in https://www.reddit.com/r/rotp/comments/nq2xaf/version_093_of_remnants_of_the_precursors_is_now/

Nu lijkt de optie van de .zip de minst veilige. En de optie van de .jar brengt een hoop verplichtingen om te updaten met zich mee. Ik was eigenlijk net zo blij dat ik van Java af was na Windows XP. Ooit heb ik een poging gedaan om in Java te programmeren, maar behalve het doorwerken van een boek over Java is dat nooit wat geworden. Object georiënteerd is niet mijn ding.

Het lijkt dat Java nu veel complexer is om te gebruiken als in begin deze eeuw. Tenminste als je nog op Windows 10 zit zoals ik. Onder Linux zit JDK waarschijnlijk standaard in je repository wat het beheer toch een stuk makkelijker maakt als onder Windows. ROTP misschien ook ;-)

Ik heb vertrouwen in de programmeur Ray Fowler naar aanleiding van zijn posts, maar ik twijfel of ik niet liever de originele Master of Orion 1 moet spelen in DOSBox, welke ik op CD heb. De remake ziet er echter geweldig uit https://www.youtube.com/watch?v=wWHm6jZfWHQ&list=PLarq47PBjW5lgsmAHfhjCf5bNocn_qchT&index=1&pp=iAQB

Wat zijn de risico's van het draaien van Java 8 onder Windows?

TS
Reacties (7)
20-06-2023, 12:05 door Anoniem
Java 8 is antiek, maar nog steeds wel supported. Op java.com kun je van Oracle nog steeds een Java Runtime downloaden die zichzelf netjes up to date houd.

Misschien kan de maker het omzetten naar een Windows Executable (voor een kleine sponsoring), zodat je geen java meer nodig hebt?
20-06-2023, 12:17 door Anoniem
Zoals altijd, onvertrouwde applicaties uitvoeren onder Windows is een risico.
Of het nou een .jar of een .exe is, uitvoerbare bestanden kunnen malware bevatten.

Dat gezegd hebbende, er is op zich geen extra risico bij het draaien van Java 8 denk ik.
Ik heb ook nog op Windows 10 gewerkt met Java 8. (voor een nog redelijk lange tijd trouwens)

Als je toch een extra zekerheid wilt hebben dat er geen malware in zit, upload het bestand naar http://virustotal.com.
Dit bied geen zekerheid, maar wel een indicatie.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.
Groetjes,

dodo
20-06-2023, 12:50 door Anoniem
Je zou het ook gewoon kunnen uitvoeren in een sandbox.
20-06-2023, 13:10 door Anoniem
Ik zie dat ze voor het maken van de .exe gebruik maken van iets dat launch4j heet. Dat maakt van een .jar-file een executable die geen Java runtime bevat. In plaats daarvan checkt de executable of er een geschikte Java runtime op je systeem geïnstalleerd staat, en zo niet dan opent die een download-pagina daarvoor.

Dat spreekt tegen wat de maker van het spel beweert, namelijk dat je het kan uitvoeren zonder Java te installeren. Het lijkt erop dat je om het spel uit te voeren hoe dan ook Java moet installeren. De .exe-variant maakt het alleen allemaal wat makkelijker op een Windows-systeem.

Ik krijg de indruk dat het niet klopt dat je per se (de verouderde) versie 8 van de Java-runtime nodig hebt. In het configuratiebestand dat ze hebben voor launch4j (https://github.com/rayfowler/rotp-public/blob/master/launch4j/launch4j.xml zie ik dat minVersion en maxVersion (regels 21 en 22) niet zijn ingevuld. De maker van het spel geeft dus helemaal niet aan welke versie van Java nodig is, als je het via de .exe opstart krijg je denk ik de actuele versie van de Java-runtime op je systeem.
21-06-2023, 11:00 door Anoniem
Misschien werkt ROTP met een nieuwere versie als Java 8 van Oracle, maar Java 8 wordt aangeboden op https://www.java.com/download/ie_manual.jsp en bovendien heeft Sun de versie nog snel open source gemaakt voor de overname door Oracle waardoor er nu veel varianten van zijn zoals OpenJDK. https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenJDK

Wat mij tegenstaat aan de versie van java.com is dat deze nog steeds een browserplugin probeert te installeren. https://www.java.com/en/download/help/disable_browser.html En vroeger liet de officiële java oude (kwetsbare) versies staan. https://www.java.com/en/download/help/remove_olderversions.html

Ik overweeg nu om een oude desktop aan te sluiten voor alleen dit spel. In 1993 waren games nog niet met het internet verbonden maar hooguit via het lokale LAN, inbel modem of via een null modem kabel. Dus de remake van MOO1 zal ook niet het internet op willen gaan zoals nu bij spellen gebruikelijk is. MOO2 kon wel met meerdere spelers tegen elkaar gespeeld worden via een LAN, inbel modem of null modem kabel. Dit werkt echter niet standaard in DOSBox. Er is ook een windows 95 versie van MOO2, maar die liep vaak vast op mijn oude computers. De MS-DOS versie is stabieler.

TS
22-06-2023, 13:18 door Anoniem
Hallo,

Ik ben mij nog steeds aan het inlezen over Java 8 om ROTP aan de praat te krijgen. En via Microsoft https://learn.microsoft.com/en-us/java/openjdk/overview uit 2021 kom ik op Eclipse Adoptium FKA AdoptOpenJDK. Die was ik al eerder tegengekomen in mijn zoektocht.

Het voordeel van Eclipse Adoptium jdk8u372-b07 is dat er geen Java Web Start of Java browserplugin in zit. Dat is alleen maar goed. Ze hebben ook een JRE (dus zonder programmeeromgeving, ik ga geen Java programmeren). Bovendien is de versie die daar staat een minor versie hoger als die op java.com staat :-D Dus ze houden die goed bij.

TS
25-06-2023, 10:33 door Anoniem
Ik zou gaan voor de optie die je zelf al aangeeft: DosBOX.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.