image

Vpn-provider Mullvad onthult eigen op Google gebaseerde zoekmachine Leta

dinsdag 20 juni 2023, 14:07 door Redactie, 3 reacties

Vpn-provider Mullvad heeft een eigen op Google gebaseerde zoekmachine onthuld genaamd Leta, die meer privacy zou moeten bieden dan bij direct gebruik van Google het geval is. Leta is Zweeds voor zoeken en maakt gebruik van de Google Search API voor het verwerken van zoekopdrachten. Mullvads zoekmachine is dan ook geen zelfontwikkelde zoekmachine, maar een front end voor de zoekmachine van Google.

Een groot verschil met het direct gebruiken van Google is dat Leta de zoekopdrachten van gebruikers uitvoert. Daarmee fungeert Mullvads zoekmachine als een proxy. Verder worden alle zoekopdrachten gecachet en deze gecachete resultaten met alle gebruikers gedeeld. Dat zou onder andere de privacy moeten verbeteren. De zoekmachine is alleen beschikbaar voor betalende Mullvad-gebruikers en is onder andere via de Mullvad Browser te gebruiken.

De zoekresultaten zijn verder gestript van trackinglinks, waardoor de zoekmachine een schone, private ervaring biedt, zo claimt Mullvad. Om tegen "correlatie-aanvallen" bescherming te bieden worden zoekopdrachten dertig dagen in de cache bewaard. Verder kan elk Mullvad-account dagelijks honderd directe zoekopdrachten uitvoeren en een onbeperkt aantal gecachete zoekopdrachten bekijken.

Reacties (3)
20-06-2023, 14:18 door Anoniem
Dus als je "nieuws" in tikt, zul je weken oud nieuws te zien krijgen.
Dan kan je net zo goed zelf een zoekmachine maken...
21-06-2023, 05:48 door Anoniem
Of Telescope gebruiken en openen in een browser naar keuze.
21-06-2023, 06:13 door Anoniem
Ik kom niet eens op de site van mulvad.

"De verbinding voor deze site is niet veiligleta.

mullvad.net heeft een ongeldig antwoord verzonden."
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.