image

Iers voorstel goedgekeurd dat kritiek op privacytoezichthouder lastiger maakt

donderdag 29 juni 2023, 10:06 door Redactie, 7 reacties

Het Ierse parlement heeft een zeer omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat het lastiger maakt om kritiek op de Ierse privacytoezichthouder DPC te uiten. Privacyactivist Max Schrems spreekt een ongrondwettelijke wet die de vrijheid van meningsuiting beperkt en alleen bedoeld is om critici van de DPC de mond te snoeren.

Sectie 26A is een toevoeging aan de Ierse privacywetgeving die door de Ierse privacytoezichthouder was aangevraagd en het mogelijk maakt om documenten als "vertrouwelijk" aan te merken. Het publiceren van dergelijke documenten is nu strafbaar. De door Schrems opgerichte privacyorganisatie noyb ligt al jaren overhoop met de DPC. Veel techbedrijven hebben in Ierland hun Europees hoofdkantoor, waardoor de Ierse toezichthouder de aangewezen partij is voor het afhandelen van privacyklachten en mogelijke AVG-overtredingen.

Noyb stelt dat de DPC techbedrijven de hand boven het hoofd houdt door klachten zeer traag af te handelen en zeer lage boetes bij overtredingen op te leggen. De Europese privacytoezichthouders hebben geregeld bij boetebesluiten van de DPC ingegrepen omdat de boetes van de Ierse toezichthouder te laag waren. Noyb publiceert hierbij geregeld documenten over deze zaken.

"De regering stelt dat de DPC alleen 'vertrouwelijkheid' in zeer specifieke gevallen kan claimen en alleen bij specifieke informatie. De DPC heeft eerder, en zonder juridische basis, gehele procedures vertrouwelijk verklaard. De wet heeft geen oplossing voor dergelijk onrechtmatig gedrag", aldus noyb. "Alle juridische experts waar we mee spraken stellen dat Sectie 26A in strijd is met Ierse en Europese wetgeving", voegt Schrems toe.

De privacyactivist verwacht dat de nieuwe wet voor meer rechtszaken over procedures zal zorgen, in plaats van dat er resultaten kunnen worden geboekt. "Ik denk dat onze strijd voor het echt handhaven van de AVG zo efficient was, dat de DPC ons nu probeert te criminaliseren. We hadden niet gedacht dat dit in een Europese democratie mogelijk was. De DPC en het Ierse ministerie van Justitie volgen met deze wet in de voetstappen van de Hongaarse premier Orban."

Reacties (7)
29-06-2023, 10:29 door Anoniem
Het begin van het einde...
29-06-2023, 10:47 door Anoniem
O geloof mij dat het in een Europese 'democratie' mogelijk is. Is al bewezen dat de EU door de censuur die zij hebben afgedwongen met betrekking tot Russische nieuwsbronnen.
29-06-2023, 10:58 door Anoniem
Tja, Ierland krijgt miljarden aan pepernoten om europeesche burgers aan de VS uit te leveren...
De Wolf met de gouden biggetjes ga je natuurlijk niet wegjagen.

Dat ze niet alleen europeesche burgers voor de bus gooien maar ook hun eigen volk schijnt ze niet te deren...
Korte-termijn is belangrijker dan lange termijn...
29-06-2023, 11:16 door Anoniem
Gewoon uit de EU gooien, probleem opgelost.
29-06-2023, 11:46 door Anoniem
Iers rundvlees en Irish Wiskey heb ik vanaf heden als "vertrouwelijk" bestempeld en komen mijn winkelmandje niet meer in.
(Poolse,Hongaarse en Turkse producten stonden al op mijn lijst).

En er gaat weer een donatie naar NOYB.
30-06-2023, 12:17 door Anoniem
Je EU-burger is je grootste vriend, maar niet heus dus.
Ik snap de boycot niet, de ellende komt uit de USA,
die ook de samenwerking Bundesrepublik Russische Federatie
per se willen ondermijnen.

Dat je daardoor op termijn wijn uit de super moet verliezen.

Reactant van 11:46 is wel heel politiek correct in de reactie.
Statelijke actor wellicht?
01-07-2023, 12:39 door karma4 - Bijgewerkt: 01-07-2023, 12:41
Door Anoniem: Het begin van het einde...
Kritiek op privacytoezichthouders is een probleem? Hoeveel duidelijker wil het hebben dat het om big brother figuren gaat.
Hetzelfde aan de andere kant, privacyactivisten die zich als wetgever en rechter opstellen. Een hoefijzer van kwaden
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.