image

Pepsi Bottling Ventures lekt persoonsgegevens 28.000 medewerkers

donderdag 29 juni 2023, 11:23 door Redactie, 2 reacties

Bij een malware-aanval op Pepsi Bottling Ventures die eind vorig jaar plaatsvond zijn de persoonsgegevens van 28.000 medewerkers gestolen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Pepsi Bottling Ventures is de grootste producent van onder andere Pepsi-Cola, Dr. Pepper, Starbucks en Lipton in Noord-Amerika. Op 10 januari ontdekte het bedrijf ongeautoriseerde activiteit op de it-systemen.

Verder onderzoek wees uit dat een aanvaller de systemen op of rond 23 december vorig jaar met malware had geïnfecteerd en gegevens had gedownload. Het gaat om naam, adresgegevens, e-mailadres, rekeninggegevens, waaronder een beperkt aantal wachtwoorden, pincodes of andere toegangsgegevens, identificatienummers, zoals die van rijbewijs en identiteitskaart, social-securitynummers, paspoortinformatie, digitale handtekening en informatie die betrekking heeft op het dienstverband, zoals beperkte medische geschiedenis en gezondheidsclaims.

Hoe de aanvaller toegang tot de systemen kon krijgen en om wat voor malware het precies ging is niet bekendgemaakt. Naar aanleiding van de aanval zijn verschillende maatregelen getroffen, waaronder het resetten van alle bedrijfswachtwoorden. Getroffen personen kunnen een jaar lang gratis hun krediet laten monitoren. Het datalek werd eerder dit jaar al door Pepsi Bottling Ventures gemeld, maar in een datalekmelding aan de procureur-generaal van de staat Maine laat het bedrijf weten dat het om 28.000 personen gaat. Een aantal dat in eerste instantie nog niet bekend was. Pepsi Bottling Ventures is een joint venture van PepsiCo en de Suntory Group.

Reacties (2)
29-06-2023, 12:00 door Anoniem
Gestolen door een malware-aanval is toch iets anders dan lekken......
29-06-2023, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem: Gestolen door een malware-aanval is toch iets anders dan lekken......

Iets met oorzaak (=malware) en gevolg(=datalek).

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/beveiliging/datalekken/wat-is-een-datalek

"Wat is een datalek?
Bij een datalek gaat het om toegang tot persoonsgegevens zonder dat dit mag of zonder dat dit de bedoeling is. Waarbij de oorzaak een inbreuk op de beveiliging van deze gegevens is. "
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.