image

Tele2 Zweden krijgt boete van 1 miljoen euro voor gebruik Google Analytics

maandag 3 juli 2023, 16:25 door Redactie, 5 reacties

De Zweedse privacytoezichthouder IMY heeft Tele2 Zweden wegens het gebruik van Google Analytics een boete van omgerekend 1 miljoen euro opgelegd en het bedrijf opgedragen om met de software te stoppen. Ook drie andere bedrijven die van Google Analytics gebruikmaken werden op de vingers getikt en opgedragen met het gebruik van de software te stoppen. Het is de eerste keer dat een Europese privacytoezichthouder geldboetes oplegt voor het gebruik van de statistiekentool.

Naar aanleiding van een klacht van privacyorganisatie noyb besloot de Zweedse privacytoezichthouder een onderzoek in te stellen naar hoe CDON, Coop, Dagens Industri en Tele2 van Google Analytics gebruikmaken. Op basis van het onderzoek stelt IMY dat de data die via de statistiekentool naar Google in de Verenigde Staten wordt verstuurd persoonlijk data is, omdat het aan andere verstuurde, unieke data is te koppelen.

Daarnaast zijn de technische beveiligingsmaatregelen die de bedrijven hebben getroffen onvoldoende om een beschermingsniveau te garanderen zoals dat in de EU/EEA moet worden geboden. Voor het uitwisselen van de data maakten de vier bedrijven gebruik van een modelcontract (SCC) en dat is volgens de Zweedse privacytoezichthouder onvoldoende.

Modelcontracten mogen voor het uitwisselen van persoonsgegevens met landen buiten de EU worden gebruikt, maar alleen wanneer er sprake is van een gelijkwaardig beschermingsniveau als binnen de EU. Wanneer dit niet het geval is moeten bedrijven nog steeds aanvullende maatregelen nemen. IMY stelde vast dat de aanvullende maatregelen die de vier bedrijven hadden genomen onvoldoende waren.

Tele2 Zweden moet nu een boete van omgerekend 1 miljoen euro betalen. Online retailer CDON kreeg een boete van omgerekend 25.000 euro opgelegd. De andere twee bedrijven kregen geen boete, maar alle vier de ondernemingen moeten met het gebruik van Google Analytics stoppen. Tele2 Zweden maakt inmiddels geen gebruik meer van Googles statistiekentool. Het is de eerste keer dat een Europese privacytoezichthouder boetes uitdeelt voor het gebruik van Google Analytics. Andere Europese toezichthouders oordeelden eerder al dat de software in strijd is met de AVG, maar kwamen niet met geldboetes.

Reacties (5)
03-07-2023, 16:35 door Anoniem
Ik heb het gevoel dat er niet 1 lijn is als het gaat over gebruik van deze tools.
Frankrijk heeft het volgens mij wel verboden maar Nederland is het misschient zo.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/internet-slimme-apparaten/cookies/google-analytics staat dat het mogelijk niet meer zou mogen.
Dat is lekker duidelijk!
03-07-2023, 21:43 door Anoniem
Door Anoniem @ 16:35: Ik heb het gevoel dat er niet 1 lijn is als het gaat over gebruik van deze tools.
Frankrijk heeft het volgens mij wel verboden maar Nederland is het misschient zo.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/themas/internet-slimme-apparaten/cookies/google-analytics staat dat het mogelijk niet meer zou mogen.
Dat is lekker duidelijk!

Gelukkig geeft de AP in de loop van 2022 duidelijkheid over de vraag of Google Analytics is toegestaan in Nederland.
04-07-2023, 09:22 door Anoniem
Google LLC ska i egenskap av importör av uppgifterna till USA, klassificeras som
leverantör av elektroniska kommunikationstjänster i den mening som avses i 50 US
Code § 1881 (b)(4). Google är därför föremål för övervakning av amerikanska
underrättelsetjänster i enlighet med 50 US § 1881a (”702 FISA”) och därmed skyldigt
att förse den amerikanska regeringen med personuppgifter när 702 FISA används.
EU-domstolen konstaterade i domen Schrems II att de amerikanska
övervakningsprogrammen som grundar sig på 702 FISA, Executive Order 12333
(nedan ”E.O. 12333”) och Presidential Policy Directive 28 (nedan ”PPD-28”) i den
amerikanska lagstiftningen inte motsvarar de minimikrav som i unionsrätten gäller
enligt proportionalitetsprincipen. Det innebär att de övervakningsprogram som grundas
på dessa bestämmelser inte kan anses vara begränsade till vad som är strikt
nödvändigt. Domstolen konstaterade dessutom att övervakningsprogrammen inte ger
de registrerade rättigheter som kan göras gällande mot amerikanska myndigheter i
domstol, vilket innebär att dessa personer inte har rätt till ett effektivt rättsmedel.23

Het lijkt erop dat de Zweden het voornamelijk gooien op E.O. 12333 en PPD28...
Eigenlijk zeggen de Zweden dat de meest basale burgerrechten van Europeanen niet gewaarborgd zijn in het Amerikaanse rechtssysteem.
Dat is eigenlijk een hele kwalijke bedoeling dus...
Amerikanen vinden dat 'buitenlanders' niet de meest basale mensenrechten hebben, omdat ze buitenlander zijn.
Gelukkig vinden we China erg... Dan kijken we misschien minder naar de andere kant van de oceaan...
Systematisch onderdrukken van latijns-amerikaanse mensen, van afro-amerikaanse afkomst, het ontzeggen van basic-medische voorzieningen van mensen die geen geld hebben, het onderdrukken van de bestaande bevolking (indianen), het houden van niet rechtsgeldige rechtbanken (cuba, iraq, afghanistan), het onderdrukken van de pers (of ze gewoon afschieten vanuit een helicopter, en dat dan wegmoffelen, en de klokkenluider dan weer aanklagen voor terrorisme en dwingen een geslachtsverandering te ondergaan)...
Gelukkig is alles honkeydory....
04-07-2023, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig geeft de AP in de loop van 2022 duidelijkheid over de vraag of Google Analytics is toegestaan in Nederland.
Even op die pagina gekeken, en inderdaad, halverwege 2023 zeggen ze in de loop van 2022 duidelijkheid te kunnen geven. Ik zag dat je onderaan de pagina kan aangeven of je geholpen bent met deze pagina. Ik heb "nee" (duimpje omlaag) geklikt en kreeg ruimte om een opmerking te plaatsen. Ik heb daar opgemerkt dat de pagina met de genoemde duidelijkheid of in ieder geval de status van de procedure bijgewerkt zou moeten worden.
12-01-2024, 12:16 door Anoniem
Hoezo? https://commission.europa.eu/law/law-topic/data-protection/international-dimension-data-protection/eu-us-data-transfers_en
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.