image

Mobiele telefoons vanaf 2024 niet meer in het klaslokaal toegestaan

dinsdag 4 juli 2023, 15:18 door Redactie, 32 reacties

Mobiele telefoons zijn vanaf 1 januari volgend jaar niet meer in het klaslokaal toegestaan. Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, bijvoorbeeld in een les over digitale vaardigheden. Dat heeft minister Dijkgraaf van Onderwijs afgesproken met de VO-raad, Sectorraad GO, AVS, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs, LAKS en LBVSO.

Scholen in het voortgezet onderwijs mogen zelf met leraren, ouders en leerlingen de exacte regels afspreken over wat wel en niet is toegestaan. Zo kunnen scholen zelf de keuze maken om mobiele telefoons helemaal uit de school te weren. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking, mogen deze wel gewoon gebruiken. Voor het speciaal onderwijs komen dan ook aangepaste afspraken.

De komende tijd werken de betrokken organisaties de afspraak verder uit. Na de zomervakantie kunnen dan ook leraren, leerlingen en hun ouders met elkaar bespreken hoe dit er op hún school precies gaat uitzien, zodat zij dit op 1 januari 2024 hebben geregeld. Eind volgend schooljaar wordt geëvalueerd of de afspraak het gewenste effect heeft of dat eventueel toch een wettelijk verbod nodig is.

"Met deze nationale afspraken willen de eerder genoemde partijen duidelijke grenzen stellen aan het gebruik van mobiele telefoons in het klaslokaal. Leerlingen hebben recht op een optimale leeromgeving zonder onnodige afleiding", aldus de minister. "Ik heb er vertrouwen in dat deze sector met succes invulling zal geven aan deze afspraken en komt tot een cultuurverandering die het pedagogisch klimaat in het klaslokaal ten goede komt."

Reacties (32)
04-07-2023, 15:30 door Anoniem
Jammer dat het nodig is maar ik denk dat het een goed idee is.
Leert onze nieuwe generatie weer wat socialer te zijn, ivm dat de telefoon altijd de aandacht trekt.
04-07-2023, 15:31 door Anoniem
Consumentenbond: sociale media ongeschikt voor kinderen \o/
donderdag 25 november 2021, 09:22 door Redactie

https://www.security.nl/posting/731406/Consumentenbond%3A+sociale+media+ongeschikt+voor+kinderen
04-07-2023, 15:41 door Anoniem
Wat ik niet snap is dat je er dan niet meteen mee stopt, of in ieder geval al bij het begin van het nieuwe schooljaar.
Dan zit het meteen in de flow van een schoolagenda kopen (die heb je nu meteen weer nodig), pennen bij de Hema en nieuwe posters op je slaapkamer.
04-07-2023, 16:19 door Anoniem
Volgende stap, mobile telefoons in de 2e kamer verbieden. Je ziet niet anders dan ministers op hun mobile telefoon kijken tijdens debatten.
04-07-2023, 16:23 door Anoniem
Hoe log je dan in met MFA?
04-07-2023, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik niet snap is dat je er dan niet meteen mee stopt, of in ieder geval al bij het begin van het nieuwe schooljaar.
Dan zit het meteen in de flow van een schoolagenda kopen (die heb je nu meteen weer nodig), pennen bij de Hema en nieuwe posters op je slaapkamer.

Omdat het geen verbod is, maar een advies waar over gepolderd met worden. En "iedereen" gaat nu op vakantie.
04-07-2023, 16:32 door Anoniem
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft zich altijd gekeerd tegen een verbod omdat ‘digitale geletterdheid’ juist een van de basisvaardigheden is. Niettemin sluit LAKS zich nu wel aan bij de afspraken, omdat er geen algeheel verbod komt. "Omdat gebruik voor educatieve doeleinden blijft toegestaan, kunnen we met deze richtlijn leven."

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minister-maant-scholen-ban-de-smartphone-uit-de-klaslokalen~b1b4c3ec/
04-07-2023, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik niet snap is dat je er dan niet meteen mee stopt, of in ieder geval al bij het begin van het nieuwe schooljaar.

Sommige scholen of docenten gebruiken WhatsApp groepen voor door het doorgeven van wijzigingen in de lesroosters en bij tussenuren. Men krijgt dus van de minister ruim een kwartaal de tijd om na te denken over een beter alternatief.
04-07-2023, 17:17 door Anoniem
Wat is het verschil tussen een telefoon van tegenwoordig en een laptop? Een smartphone gaat steeds meer op een werkplek lijken, en is het niet verstandiger om kinderen in een "werk" (hun school) omgeving verstandig er mee om te gaan?
04-07-2023, 18:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe log je dan in met MFA?
Alleen al dat dus.

Scholen moeten optimaliseren, worden door de overheid gepushed naar digitale leer omgevingen met apps (bijv. SomToday) om de cijferlijst te onderhouden, huiswerk op te geven en nog veel meer. Ingelogged op een microsoft online of google classroom omgeving om hun digitale lessen te doen. En zoals het een verantwoordelijk mens betaamt dan uiteraard ook zoals genoemd deze met MFA beveiligen zodat de kans op hacks van school accounts met voor leerlingen relevante persoonsgegevens tot een acceptabel niveau wordt terug gebracht...

Dus we verbieden telefoons. Goed idee! Wat kunnen we verder allemaal nog verbieden?

Door Anoniem: Wat ik niet snap is dat je er dan niet meteen mee stopt, of in ieder geval al bij het begin van het nieuwe schooljaar.
Dan zit het meteen in de flow van een schoolagenda kopen (die heb je nu meteen weer nodig), pennen bij de Hema en nieuwe posters op je slaapkamer.
Een half jaar is volstrekt te kort. Het is bepaald niet bevorderlijk voor de schoolorganisatie om tijdens een leerjaar op een ander leerlingen educatie en volgsysteem over te stappen. Ik heb dat van de kant zien gebeuren op de school van een van mijn kinderen (acuut over van Google naar Microsoft vanwege verder volstrekt belachelijke, maar onoverkomelijke problemen in het schoolbestuur). Je wil het echt niet.

En nu in een enkele zomer vakantie even onvoorbereid een compleet leerlingensysteem overhoop trekken en dan ook nog verwachten dat het op een veilige manier gebeurt is wel heel kort door de bocht. Nog niet te spreken over de enorme desinvestering die optreedt doordat scholen ineens van dingen afscheid moeten nemen.

Gewoon wéér een regel, bedacht door een ambtenaar achter een bureau zonder schoolgaande kinderen die geen flauw benul heeft wat er op de werkvloer van scholen eigenlijk gebeurt. 3 + 3 = 9, maar dat weet zelfs die ambtenaar niet (want tsja, de kwaliteit van het onderwijs is door dit "doe-dit-doe-dat" ambulance management is ook om te huilen.), dus tel uit je winst. Ronduit schrijnend.
04-07-2023, 18:54 door Anoniem
Je kunt liever zo vroeg mogelijk met het aanleren van digi-vaardigheid en -weerbaarheid van de jeugd beginnen.
Leer ze goed voor zichzelf te zorgen via aanleren van security. De cyber-Barend-Bluf.

Open source gebruiken, blokkeren van ongewenste content, script herschrijven,
a young digital frontforce. Lads and lassies to be proud of. The new untouchables.

Zorg dat Big Tech en hun overheid hen niet als digibeten kan aftroeven en manipuleren.
Digitale zelfredzaamheid, versterken van de individuele weerbaarheid op de infrastructuur.

Opleiden tot zelfstandig denkende individuen en niet tot getrainde aapjes voor het grootkapitaal.

Verander de wereld in gunstige zin en begin bij de jeugd,
zodat ze niet ten prooi vallen aan graaiers en uitbuiters.
Verdrijf de digi-bullebakken uit hun levens.
04-07-2023, 20:14 door Anoniem
Smartphones, smartwatches en tablets zijn voor jongeren zwaar verslavend. De hersenen van jongeren zijn te weinig ontwikkeld om weerstand te bieden aan de voortdurende prikkels, trillingen en geluiden, zo staat in wetenschappelijke rapporten. Leerlingen met een afgeleid "brokkelbrein" scoren gemiddeld 1 tot 1,5 punt lager bij toetsen.

https://nos.nl/artikel/2481424-kabinet-geeft-dringend-advies-aan-scholen-telefoon-uit-de-klas

In de Tweede Kamer werd op 12 april j.l. voor het rondetafelgesprek 'Mobieltjes in de klas' diverse experts uitgenodigd: hoogleraren, docenten en vertegenwoordigers van ouders en scholieren. De wetenschappelijke rapporten zijn door de geraadpleegde experts samengevat in de ingediende position papers.

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2023A01131
04-07-2023, 20:15 door johanw
De moraalridders hebben weer eens wat gevonden om te verbieden. Laat ze mobiele telefoons in de 2e slaapkamer verbieden als ze zo nodig mobiele telefoons willen verbieden, dan hebben ze er alleen zelf last van.
04-07-2023, 20:26 door Planeten Paultje
In de praktijk verandert er dus weer eens helemaal niets; in ieder lokaal hangen al van die telefoon-vakjes waar de leerlingen hun telefoons in doen als ze het lokaal binnenkomen en weer uit halen bij verlaten.

https://www.bol.com/nl/nl/p/30-vakken-telefoon-tas-telefoon-opbergsysteem-organizer-opbergtas-voor-smartphones-van-leerlingen-in-de-klas-op-school-de-beste-oplossing-voor-mobieltjes-tijdens-de-les-telefoontas/9200000091821345/

Het probleem was allang opgelost........
04-07-2023, 23:20 door Anoniem
Tjonge, ik had dat al 20 jaar geleden gedaan, lekker laat.
05-07-2023, 09:09 door Anoniem
Mobiele telefoons zijn net als tabak, alcohol, lachgas en andere drugs verslavend en verzwakken de maatschappij.
Het leidt af van waar het om draait in het leven.
Goed kunnen rekenen en lezen en schrijven is een eerste vereiste om jezelf staande te kunnen houden in deze veeleisende wereld.
Dit leren lukt niet als je constant wordt afgeleid door TikTok of wat dan ook.
05-07-2023, 09:21 door Anoniem
Gewoon jammers plaatsen. Dus eventjes de wet aanpassen dat scholen die mogen gebruiken.
05-07-2023, 09:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe log je dan in met MFA?
Niet, waar heb je dat voor nodig? Gewoon op de docent letten en aantekeningen maken. Mocht iets zijn dat een telefoon nodig is voor de les dan wordt hier een uitzondering voor gemaakt. Staat gewoon in het artikel.

Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, bijvoorbeeld in een les over digitale vaardigheden.
05-07-2023, 09:34 door Anoniem
Tja... maar vervolgens zitten ze wel met een laptopje voor hun neus......
05-07-2023, 09:58 door Anoniem
Begin in het basisonderwijs. Helaas hebben ze nog een smartwatch ter afleiding.
05-07-2023, 10:42 door Anoniem
Grootste probleem is dat mensen niet digitaal vaardig genoeg zijn om hun telefoon `offline' te zetten en het geluid uit te zetten.
Toegegeven, de software op telefoons is daar ook vaak heel onduidelijk in door `offline' als `vliegtuigmodus' te betitelen.

Verder wordt je door scholen en andere organisaties vaak gedwongen gebruik te maken van platforms als Whatsapp e.d. in plaats van gewoon e-mail. Dan moet je ook niet vreemd opkijken als mensen daaraan als het ware verslaafd gemaakt worden.
05-07-2023, 10:51 door Briolet
Door Planeten Paultje: In de praktijk verandert er dus weer eens helemaal niets; in ieder lokaal hangen al van die telefoon-vakjes waar de leerlingen hun telefoons in doen als ze het lokaal binnenkomen en weer uit halen bij verlaten.

Zeker wel. De praktijk was nml dat de ene school wel zo'n beleid hanteerde en de andere school niet. Per leraar verschilde het soms binnen een school.

Nu zijn er wel duidelijke richtlijnen. (Afwachten of deze nu wel massaal gevolgd gaan worden)

Ik zie bij dit onderwerp alleen geen enkele relatie met security.
05-07-2023, 11:55 door Anoniem
Door Planeten Paultje: In de praktijk verandert er dus weer eens helemaal niets; in ieder lokaal hangen al van die telefoon-vakjes waar de leerlingen hun telefoons in doen als ze het lokaal binnenkomen ...

De "telefoontas" bij de toegang tot de klas werkt juist averechts, want alleen al de aanwezigheid van de mobieltjes op school leidt af. De kinderen zitten namelijk in de pauzes en tussenuren voortdurend op hun mobieltjes te spelen. Dat leidt indirect tot een verstoring van de orde en het leerproces, omdat ze gedurende de les ergens anders met hun hoofd zijn. Het kost aandacht. Denk bijvoorbeeld aan emotioneel heftige indrukken en pestgedrag op sociale media.

Het enige wat echt werkt is: "Thuis of in de kluis". De mobieltjes van school verbannen is de enige juiste oplossing.
05-07-2023, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Het enige wat echt werkt is: "Thuis of in de kluis". De mobieltjes van school verbannen is de enige juiste oplossing.

Dan gaan een aantal scholen nog problemen krijgen, kluisjes gaan daar alleen open vanaf een app. Volgens de scholen is dat veiliger want sleutels en pasjes kan je op de grond verliezen, maar daar hebben de leerlingen toch echt een telefoon voor nodig. En daarnaast wordt er aan alle kanten geadviseerd om 2FA/MFA op je accounts te zetten, dat wil je de leerlingen ook aanleren. Daarvoor heb je wel iets als een telefoon nodig, nog lang niet alle diensten ondersteunen Yubikey bijvoorbeeld.

Als je ziet hoe laag het percentage van volwassenen is die op hun privé accounts MFA hebben staan dan schrik je wel. Als er op de school van mijn kinderen een mobiele telefoon verbod komt moet er wel iets komen dat zij nog in hun accounts kunnen inloggen, ze hebben alle bij MFA op alle mogelijke accounts. Goed (digitaal) opvoeden is belangrijk, dat dit dan weer door de overheid moet worden opgelegd voelt weer als een onnodige inmenging.

Het idee van telefoon minderen kan mij goed voorstellen, zoals al eerder werd gezegd is zo'n telefoon zak een goed alternatief. Al moet de docent hier dan ook wel op toezien, dat gebeurt nu nog niet zo strak op de scholen waar ik kom.

Beter toezicht op wat de leerlingen onderling sturen, mail of chat, zou beter zijn als het gaat om pesten. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals Bark, alleen tot nu toe bijna alleen maar in het Engels. Laten we daar op pushen en zorgen dat je via daar het af vangt in plaats van via het helemaal weghalen van iets (telefoon) wat veel breder ingezet wordt in de klas. Nu zitten ze straks allemaal met hun laptop/Chromebook in de pauze in plaats van op de telefoon.

Al met al, ik sta achter de intentie van verslaving verminderen, maar de manier waar op is veel te kort door de bocht.
05-07-2023, 21:02 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe log je dan in met MFA?

Met een reiner stc bijv
06-07-2023, 20:53 door Anoniem
Mooi. Gaan we nu ook eindelijk digitale apparaten en schadelijke draadloze technologieen waaronder wifi verbieden?

Gewoon weer terug naar schoolboeken.

Oh, en geen nationaal curriculum.

En alleen leren wat nodig is: Nederlands, koken, eten verbouwen, huis bouwen, off grid stroom installeren.
Uiteraard koken, kleren maken en schoonmaken voor vrouwen huishoudschool


Vooruitgang is achteruitgang
07-07-2023, 00:37 door Anoniem
Door Anoniem: Mobiele telefoons zijn net als tabak, alcohol, lachgas en andere drugs verslavend en verzwakken de maatschappij.
Het leidt af van waar het om draait in het leven.
Goed kunnen rekenen en lezen en schrijven is een eerste vereiste om jezelf staande te kunnen houden in deze veeleisende wereld.
Dit leren lukt niet als je constant wordt afgeleid door TikTok of wat dan ook.

Tiktok, wasda? Een klok? Tik-tak het tv programma?

Oh nee die onzin waar mensen hun "leven" mee vullen turend naar een schermpje. Wat een rijkdom,
07-07-2023, 12:08 door Anoniem
Toen ik op de middelbare school zat mocht je geen iPhones en iPods in de gangen bij je dragen. Gelukkig kon ik daarmee een goed verweer vormen voor het gebruik van mijn smartphone van een ander merk zoals de Nokia N73 of Sony Erriccson met Windows Live Messenger.
07-07-2023, 21:45 door Anoniem
Ingegeven door de komst van de EU gedwongen chat controle?

Zo hou je dat in ieder geval buiten het klaslokaal.

Dus docenten, ook dat mobieltje thuislaten.
10-07-2023, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Niet, waar heb je dat voor nodig? Gewoon op de docent letten en aantekeningen maken. Mocht iets zijn dat een telefoon nodig is voor de les dan wordt hier een uitzondering voor gemaakt. Staat gewoon in het artikel.
Neem als voorbeeld en computerles waarbij de leerling in kwestie moet inloggen bij een website waar 2FA bij benodigd is. Zoiets als Outlook mail om maar iets te noemen. En als een leerling dan toch een telefoon bij moet hebben, dan is een compleet verbod niet te handhaven. Daarnaast hebben scholen de afgelopen jaren steeds meer dingen naar apps zoals Magister verplaatst. Wil je je roosterwijzigingen of huiswerk opdrachten zien? "Kijk even op Magister" zeiden zelfs de leraren bij mij dan een paar jaar geleden.
Noot: Ik ben het er wel mee eens dat mobieltjes niet per se tijdens een les benodigd zijn. Ouderwets aantekeningen maken is niets mis mee, maar ik zie geen probleem als er dan een mobiel in de tas zit.
10-07-2023, 23:03 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe log je dan in met MFA?
Met een Hardware token
11-07-2023, 11:50 door Anoniem
Veel jongeren beseffen dat ze verslaafd zijn. Ze kunnen niet stoppen met een apparaatje dat voortdurend kicks geeft.

Als de richtlijn ingaat, 1 januari 2024, hebben we waarschijnlijk -- dankzij de val van het kabinet Rutte-IV -- nog geen nieuwe onderwijsminister. Een richtlijn is geen verbod en is te negeren; daar staan geen sancties op. Dat Henk Hagoort, voorzitter van de VO-Raad, de ‘afspraak’ slechts ziet als aansporing voor scholen, geeft weinig hoop.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/robbert-dijkgraaf-durfde-een-verbod-op-smartphones-op-school-niet-aan-wat-een-gemiste-kans~b8ca23c5/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.