image

Minister: onderwijs mag Google Chrome en Chromebooks blijven gebruiken

woensdag 5 juli 2023, 15:27 door Redactie, 15 reacties

Het Nederlandse onderwijs mag in het nieuwe schooljaar de producten van Google blijven gebruiken. Het techbedrijf komt volgende maand met een nieuwe verwerkersversie van Google Chrome en Chrome OS voor het Nederlandse onderwijs, waarmee eerder vastgestelde privacyproblemen worden opgelost, zo heeft minister Dijkgraaf van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Ook het gebruik van Google Workspace for Education blijft toegestaan.

Google Workspace for Education wordt binnen het onderwijs door drieduizend scholen in het primair onderwijs, vijfhonderd scholen in het voortgezet onderwijs en de Rijksuniversiteit Groningen gebruikt. Eerder bleek dat Google Workspace for Education niet volgens de regels van de AVG kon worden gebruikt. Daarop kwam Google met een verbeterplan, maar dat nam niet alle risico's volledig weg, zo werd begin dit jaar duidelijk.

Begin dit jaar hebben onderwijsinstellingen SURF en SIVON dan ook gesprekken gevoerd met Google over de aanvullende maatregelen die nodig zijn. Vorige maand heeft Google verschillende maatregelen doorgevoerd waardoor de eerder geconstateerde acht hoge privacyrisico’s zijn weggenomen. Bij de controle op de door Google genomen maatregelen zijn echter ook vijf nieuwe zaken ontdekt.

"SURF en SIVON hebben met Google afgesproken om deze bevindingen aan te pakken in een continu proces, dat is ingeregeld om te kunnen sturen op de blijvende AVG-compliance van de producten van Google", laat de minister daarover weten. Tevens is met Google afgesproken dat er een Data Transfer Impact Assessment (DTIA) wordt uitgevoerd, waarin de risico’s van internationale doorgifte van persoonsgegevens worden onderzocht. De resultaten daarvan worden dit najaar verwacht.

Chromebooks

Naast het privacyonderzoek naar Google Workspace werd er ook een apart privacyonderzoek naar Google Chrome en Chrome OS uitgevoerd, het besturingssysteem dat op Chromebooks draait. De Haagse Privacy Company die het onderzoek uitvoerde stelde dat onderwijsinstellingen risicobeperkende technische maatregelen moesten nemen voor het gebruik van Chromebooks en de Chrome-browser totdat Google een verwerkersversie van beide producten uitbrengt. Deze versie verschijnt volgende maand.

"Dit betekent dat scholen gebruik kunnen blijven maken van de Googleproducten in het nieuwe schooljaar", zo staat in een beslisnota over de Kamerbrief. De Autoriteit Persoonsgegevens liet afgelopen maart weten dat het voor de start van het nieuwe schooljaar duidelijkheid van de overheid wil of Google-producten volgens de AVG-regels binnen het onderwijs kunnen worden gebruikt. De toezichthouder werd eind juni over de gang van zaken ingelicht. "De AP benadrukt het belang dat de nieuwe bevindingen en de DTIA voortvarend worden opgepakt en opgelost", laat de minister daarover weten.

Reacties (15)
05-07-2023, 16:20 door Anoniem
Het zou goed zijn als men in plaats van dat gemekker over privacy risico's (alsof Google met je kind zit mee te kijken...) eens wat meer de nadruk zou leggen op de superieure veiligheid en gebruiksgemak van Chromebooks.
Al wel eens een Chromebook gezien waar ransomware op stond?
05-07-2023, 16:28 door Anoniem
De AP is alleen geïnformeerd en ik zie nog geen reactie. Het risco is niet hoog meer maar er nog steeds.

De landsadvocaat staat niet goed aangeschreven bij de bevolking wat ons niet veel vertrouwen geeft als de minister die steeds noemt.
05-07-2023, 17:50 door Anoniem
Ik dacht een Data Transfer Impact Assessment (DTIA) altijd vooraf uitgevoerd moest worden, in plaats van achteraf als alle data al verstuurd is?
05-07-2023, 18:03 door Anoniem
Al wel eens een Chromebook gezien waar ransomware op stond?
Nee. Wel spyware: het OS...
05-07-2023, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou goed zijn als men in plaats van dat gemekker over privacy risico's (alsof Google met je kind zit mee te kijken...) eens wat meer de nadruk zou leggen op de superieure veiligheid en gebruiksgemak van Chromebooks.
Al wel eens een Chromebook gezien waar ransomware op stond?

Dus jij noemt een vertrouwelijke en beschermde leeromgeving voor kinderen 'gemekker'? Ja, Google kijkt inderdaad graag mee met vrijwel alle activiteiten op haar producten. Dat is waarom Chromebooks zo relatief goedkoop zijn en vele andere Google producten en diensten zelfs kosteloos. Het verwerken van gebruiksgegevens is namelijk een lucratief verdienmodel.

Dat Chromebooks een sterke beveiliging en gebruiksgemak bieden betwijfel ik niet. Maar dat betekent niet dat we onverschillig hoeven zijn over de flagrante datazucht van dit bedrijf, met name wanneer het onze schoolkinderen betreft.
05-07-2023, 18:51 door Anoniem
Was anders een mooie gelegenheid geweest om afscheid te nemen van de producten van Amerikaanse monopolisten die alleen oog heb voor persoonlijke gegevens.
Om over te stappen op Open source toepassingen.
05-07-2023, 19:43 door Anoniem
Al wel eens een Chromebook gezien waar ransomware op stond?
Vreemd, dat geeft tot nadenken. Trouwens ook waarom ze met deze troep verder gaan. Maar als je je eens
een beetje verdiept hoe het Amerikaanse kapitalisme werkt dat ga je begrijpen waarom deze bedrijven niet
worden aangepakt, misschien heb je naar 'achter het nieuws' gekeken dan weet je een beetje hoe die bedrijven
werken en hoe sociaal die zijn.
06-07-2023, 01:18 door Anoniem
De privacy issues zitten in de Amerikaanse wetgeving, die kan Google niet wegnemen.
Je kunt nog zoveel verdragen mer Amerikaanse bedrijven sluiten, de wetgeving in Amerika zal je altijd tegenwerken.
Waarom ziet men dit niet, of beter waarom wil men dit niet zien.
06-07-2023, 05:37 door Anoniem
uche uche steekpenningen uche uche
06-07-2023, 07:20 door Anoniem
Beetje dubbele notie. Aan de ene kant zorgt Google natuurlijk met haar chromebook om op de meest 'veilige' manier te kunnen data-slurpen. Heb je dat op de back-end verhinderd en gaat elke toetsaanslag naar de goed afgegrendelde server van het instituut, zijn er weinig bezwaren tegen het gebruik van Chromebooks for Assesment.

Als je het als DARPA het zodanig hebt ingericht dat je elke burger onderwerpen wil aan total surveillance en daarom van den beginne Big Tech mee hebt helpen financieren en je gaat daar als continent EU volledig in mee, wordt een geheel ander verhaal.

Natuurlijk tellen initiatieven als Virus Total, Google Safe browsing, maar Google en de rest van Silicon Valley Big Tech corporaties blijven dezelfde wolven met dezelfde streken. Het is het systeem en dat heerst overal op aarde, ja ook in de BRICS landen.

Sinds de dagen van Soemer en Babylon niets veranderd, alhoewel er volgens mij een kantelpunt aankomt via een eindtijd moment. Maak AI open source en je zult zo'n troefkaart in handen hebben tegen de fourteen eyes e.d.

luntrus
06-07-2023, 08:02 door Anoniem
Door Anoniem: Was anders een mooie gelegenheid geweest om afscheid te nemen van de producten van Amerikaanse monopolisten die alleen oog heb voor persoonlijke gegevens.
Om over te stappen op Open source toepassingen.
Cool, direct werken ook al je applicaties niet meer die je nodig hebt.
Klinkt ook als een goede voorbereiding voor het bedrijfsleven, dat je bijvoorbeeld de meest belangrijkste applicaties wat eigenlijk ieder bedrijf gebruikt, niet kent.

Maar ach... Dat doet er dan natuurlijk niet meer toe.
06-07-2023, 08:44 door Anoniem
Zouden ze ook zo lang, met zo veel vertrouwen door ontwikkelen als het om een Chinees bedrijf zou gaan?
Laat me denken aan die schorpioen die een lift over de rivier wilde op de rug van de vos (en beloofde niet te steken).
of
Ja, ik maak een afspraak met de duivel, maar d'r is goed afgesproken dat Luther wel eerlijk speelt en geen zieltjes zal proberen te winnen.

Hoeveel lekken worden er elk kwartaal gemeld over de gatenkaasproducten van google? Oh, vandaar dat het een continue proces is,
"SURF en SIVON hebben met Google afgesproken om deze bevindingen aan te pakken in een continu proces, dat is ingeregeld om te kunnen sturen op de blijvende AVG-compliance van de producten van Google"
en zijn ze daarmee ook al 'AVG-complianced' terwijl ze daar continue naar toe gaan werken (net als onze belastingdienst).

Ach ja, het prijskaartje laat ze kwijlen, echter geld hier eerder: goedkoop is duurkoop.
06-07-2023, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Was anders een mooie gelegenheid geweest om afscheid te nemen van de producten van Amerikaanse monopolisten die alleen oog heb voor persoonlijke gegevens.
Om over te stappen op Open source toepassingen.
Cool, direct werken ook al je applicaties niet meer die je nodig hebt.
Klinkt ook als een goede voorbereiding voor het bedrijfsleven, dat je bijvoorbeeld de meest belangrijkste applicaties wat eigenlijk ieder bedrijf gebruikt, niet kent.

Maar ach... Dat doet er dan natuurlijk niet meer toe.

Vroeger was het Windows only maar toen Google met zijn ChromeOS kwam hebben genoeg aanbieders het geport zonder veel problemen en weerstand. Of er zijn andere aanbieders gekomen die het wel voor CromeOS aanbieden.

Dat kan ook net zo goed naar linux, ChromeOS en Android zijn tenslotte ook linux onder water maar dan opeens is het te moeilijk. Dus zijn er alternatieve belangen en gaat het niet om technische redenen.
12-07-2023, 01:27 door Anoniem
Sinds wanneer is er een reclame bureau nodig om onderwijs te organiseren...
Google is niets meer of minder dan een reclame bureau, met een computer dat dan weer wel.
12-08-2023, 09:27 door Anoniem
Wat een negativiteit allemaal. Ik gebruik sinds 2012 op Samsung chromebook. De meeste apps bv youtube, doen het nog!! En hij start nog steeds in 10 seconden op. Nog nooit 1 virus gehad en terwijl de support is al vele jaren gestopt. De nieuwe chromebook s met touch screen zijn echt value for Money en er zijn al heel veel 65plussers in mijn omgeving op overgegaan!! Die doen maar een paar dingen en dat werkt uitstekend
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.