image

Tiener krijgt wegens phishing Telegram-verbod van twee jaar opgelegd

donderdag 6 juli 2023, 15:03 door Redactie, 3 reacties

De rechtbank Den Haag heeft een tiener die zich bezighield met de verkoop van phishingpanels onder andere een Telegram-verbod voor de periode van twee jaar opgelegd. Ook moet de jongen gedurende de proeftijd twee keer al zijn computers, smartphones en andere gegevensdragers door de reclassering laten controleren. Met phishingpanels kan iemand zonder technische kennis eenvoudig een phishingsite opzetten.

De tiener bood niet alleen phishingpanels aan, ook beschikte hij over inloggegevens die via phishingsites waren verkregen. Het ging om tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden voor webwinkel bol.com, die de verdachte via chatapplicatie Telegram ontving. De buitgemaakte inloggegevens gebruikte de tiener voor het bestellen van mobiele telefoons, een PS4-game en een gaming headset.

Volgens de rechter heeft de tiener zich schuldig gemaakt aan het in bezit hebben en verspreiden van een technisch hulpmiddel, dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is voor het plegen van een misdrijf. Daarnaast bleek de verdachte twee vuurwapens in bezit te hebben. Volgens de rechter heeft de tiener sinds zijn aanhouding een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Daar werd dan ook rekening mee gehouden bij het bepalen van de strafmaat.

De rechter veroordeelde de tiener tot een jeugddetentie van 138 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Ook moet de verdachte een taakstraf van 40 uur en een leerstraf van 25 uur uitvoeren. Het zijn echter de bijzondere voorwaarden die het vonnis doen opvallen. De verdachte mag gedurende de proeftijd van twee jaar geen gebruikmaken van Telegram en zijn smartphones, usb-sticks en computers twee keer door de reclassering laten controleren. Het Openbaar Ministerie had om het Telegram-verbod gevraagd, maar geeft daar geen verdere uitleg bij.

Reacties (3)
06-07-2023, 21:04 door johanw
Dat worden dus 2 telefoons: een met niks erop voor de reclassering en een echte.
07-07-2023, 00:26 door Anoniem
Door johanw: Dat worden dus 2 telefoons: een met niks erop voor de reclassering en een echte.

En een OS draaien vanaf een micro-sd kaartje. Die kan je gewoon bewaren in je rubikskubus
07-07-2023, 09:01 door Anoniem
Wat er niet in staat is dat de dader bij een cyber bedrijf op het rechte pad is gebracht?

Verbeurd verklaard zijn een aantal mobile telefoons en een computer.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.