image

21-jarige Amsterdammer aangehouden voor grootschalige phishing

maandag 24 juli 2023, 14:41 door Redactie, 2 reacties

Begin deze maand is een 21-jarige Amsterdamse man aangehouden op verdenking van grootschalige phishing, zo heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Hij zou via inloggegevens die door middel van phishing werden verkregen vermoedelijk meer dan 400.000 euro hebben gestolen. De politie kwam de man op het spoor na informatie uit een onderzoek naar wapenhandel.

Op telefoons en gegevensdragers van de verdachte werden tientallen phishingpanels aangetroffen. Via een phishingpanel kunnen criminelen de gegevens ontvangen die slachtoffers van phishing op phishingsites invoeren. De aangetroffen panels waren voor zowel Nederlandse als buitenlandse banken bedoeld. Ook trof de politie lijsten of ‘leads’ aan met tenminste anderhalf miljoen telefoonnummers en e-mailadressen van potentiële slachtoffers.

De verdachte zou deze gegevens onder meer hebben gebruikt om phishingmails en -sms'jes te versturen. De man bleek daarnaast te beschikken over meerdere bankrekeningnummers waar bedragen van duizenden euro’s werden bij- en afgeschreven, vermoedelijk afkomstig van slachtoffers van phishing. Uit gevorderde transactiegegevens blijkt dat er op zijn bankrekeningen geen gelden werden ontvangen vanuit enige vorm van rechtmatig inkomen zoals salaris, uitkering of toeslagen.

"Veel geld werd ontvangen vanaf buitenlandse bankrekeningen die op zijn naam staan, maar ook van bankrekeningen op naam van vermoedelijke money mules", zo laat het OM weten. De Amsterdamse rechtbank heeft vorige week de voorlopige hechtenis van de man met negentig dagen verlengd. Tot afgelopen vrijdag zat de verdachte in volledige beperkingen.

Reacties (2)
25-07-2023, 14:44 door Anoniem
Financieel uitkleden en tot z'n dood een rode kruis registratie bij BKR en aanverwanten ... en uiteraard een 5+ jaar onvoorwaardelijk brommen; anders heeft het geen afschrikkende werking; phishing en ook b.v. Marktplaats oplichting en netgoederen nemen ongekende vlucht de laatste tijd omdat er amper repercussies zijn; zeker op Marktplaats is het gewoon een core onderdeel van het business-model geworden: een onveilig frauduleus platform aanbieden en dan een up-sell dan om 'veilig te kunnen handelen'.... /beetje offtopic, maar het is een representatief voorbeeld van hoe veel markt-platformen fraude zo ongeveer enablen ipv bestrijden; enkele goede sites daargelaten uiteraard.
16-02-2024, 12:40 door Anoniem
Harun G. (21) uit Amsterdam-West lichtte volgens justitie via ‘grootschalige en internationale phishing’ gedurende twee jaar vele slachtoffers op in Nederland en ver daarbuiten. Hij deed zich voor als bankmedewerker, bijvoorbeeld. De aanklager wil 4 jaar cel voor de cybercrimineel en (bescheiden) wapenhandelaar, die deels heeft bekend. De officier van justitie kondigde aan hem in een aparte ontnemingszaak zijn ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ te willen afpakken.

https://www.parool.nl/amsterdam/internetoplichter-harun-g-21-uit-amsterdam-west-moet-van-justitie-4-jaar-cel-krijgen~bffa027bd/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.